marți , 27 septembrie 2022
Home / Strategii Pariuri / xG, xGA și xPTS: cum să utilizezi acești indicatori statistici în cele 5 campionate europene mari
xG, xGA și xPTS

xG, xGA și xPTS: cum să utilizezi acești indicatori statistici în cele 5 campionate europene mari

xG, xGA și xPTS sunt indicatori legați de numărul de goluri marcate într-un meci de fotbal. Estimarea acestora se face pe baze statistice complexe și în urma monitorizării unui număr uriaș de partide jucate. La această oră, unele date sunt la dispoziția pariorilor și pot fi utilizate. Cu precădere în campionatele mari ale Europei găsești cifre legate de xG, xGA și xPTS.

xG – expected goals: numărul de goluri așteptat (estimat) să fi înscris de către o echipă (sau jucător)

xGA – expected goals against: numărul de goluri așteptat (estimat) pe care îl primește o echipă

xPTS – expected points: numărul de puncte așteptat (estimat) să îl realizeze o echipă

În afară de xG, xGA și xPTS mai sunt și alți indicatori agregați cum ar fi xA (expected assists – numărul așteptat de pase de gol) însă relevanța și interpretarea acestora este oarecum discutabilă. Pentru un parior, contează cel mai mult golurile (sub/peste), fiind semnificativ în pariurile puse.

Am făcut o trecere în revistă a indicatorilor de mai sus conform understat.com, o sursă foarte bună pentru cei care urmăresc acești indicatori statistici:

xG, xGA și xPTS în Premier League

xG la 2.92, mai mare decât media generală a golurilor marcate de 2.73. Asta înseamnă că în prima ligă engleză s-a marcat mai puțin decât se aștepta în acest sezon. Chiar și așa, media este mult peste 2.5, limită generală la pariurile sub/peste.

xG, xGA și xPTS în La Liga

În prima ligă spaniolă, diferența între golurile estimate și cele înscrise efectiv este foarte mică. O apreciere bună și o corelare destul de exactă a capacităților fiecărei echipe din La Liga. În plus, numărul de meciuri este destul de mare (50), ceea ce întărește acuratețea estimărilor.

Barcelona, Atletico Madrid și Real Madrid și-au asigurat deja primele 3 poziții în clasament. Rămâne de văzut care va fi a 4-a echipă ce va participa direct în Champions League, Getafe, Sevilla și Valecia luptând pentru locul 4.

xG, xGA și xPTS în Serie A

În prima ligă italiană, Juventus a câștigat campionatul prea repede apoi a început serie eșecurilor. Mai puține goluri marcate decât s-a estimat însă diferența nu este semnificativă.

Nu poți să nu remarci că Serie A este o ligă, aparent, de sub 2.5 goluri în acest sezon. Totuși, media de vârf, 3.53 apare în Ianuarie 2019 ceea ce pare oarecum greu de crezut.

xG, xGA și xPTS în Ligue 1

Ligue 1 este un campionat dominat de PSG. Lille și Lyon se află în luptă pentru locul secund, dar surpriza acestui sezon a fost Monaco. Echipa din principat a avut mari probleme. A fost și cea mai agresivă dintre echipe, acest lucru apărând pe fondul incapacității de joc.

Cu 72 de cartonașe galbene și 7 roșii, Monaco domină în topul agresivității.

Interesant este și faptul că numărul de goluri este în creștere pe final de sezon. În ultima lună, numărul de goluri efectiv marcat a depășit estimările. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de anul trecut (2018) în prima ligă franceză.

xG, xGA și xPTS în Bundesliga

Bayern și Dortmund în luptă directă în campionatul german. O oarecare scădere a calități jocului în Bundesliga însă numărul de golui marcat rămâne mare.

De exemplu, în Martie 2018 media a fost de 3.44 iar xG de 3.28 ceea ce arată, în continuare, multă disponibilitate ofensivă.

STAI! Citeste si despre

Avantajele boților de pariere și cele mai cunoscute aplicații automatizate

Avantajele boților de pariere și cele mai cunoscute aplicații automatizate

Avantajele boților de pariere nu sunt greu de anticipat și nici de remarcat atunci când …

7 sfaturi care te ajută să depășești perioadele slabe la pariuri sportive (2021)

7 sfaturi care te ajută să depășești perioadele slabe la pariuri sportive (2021)

Perioadele slabe la pariuri sportive pot fi asimilate tilt-ului din poker. Termenul de tilt provine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *