marți , 21 mai 2024
Home / Stiri / ”Trebuie să bată”, apelul la probabilitate și 3 mari erori ale pariorilor (2019)

”Trebuie să bată”, apelul la probabilitate și 3 mari erori ale pariorilor (2019)

Trebuie să bată este o afirmație pe care am auzit-o cu toții, am și folosit-o de prea multe ori. Trebuie să bată ca să se califice, trebuie să bată ca să se slaveze, trebuie să bată ca să ia avans, trebuie să bată pentru că are nevoie de puncte, trebuie să bată pentru că a pierdut ultimul meci. Iar lista exemplelor și afirmațiilor poate continua, majoritatea arătând dorința noastră de a obține un pronostic câștigător.

Din acest motiv, echipa sau echipele pe care le alegem trebuie să bată, să câștige. De cele mai multe ori, simpla noastră dorință dă greutate afirmației. Nu ne bazăm pe anumite statistici și trenduri ci și pe analizele făcute. Uneori însă, dorințele și planurile noastre nu corespund cu ce se întâmplă în teren, nici cu deznodământul partidei.

Acestea sunt erori logice formale. Adică sunt acele raționamente care sunt invalide pentru că includ unele erori de logică.

Erori logice la pariuri sportive de care ar trebui să știi când faci o analiză (2019)

Trebuie să bată, concluzia logică care duce la rezultate neprevăzute

De fapt, sunt amestecate mai multe tipuri de erori logice și apeluri bazate pe deducții sumare. Să luăm un exemplu care se referă la generalizarea pripită:

Generalizarea pripită este o generalizare defectoasă, bazată pe dovezi insuficiente, cel mai adesea prezentă în analizele noastre. Se bazează pe schema: X este adevărat pentru A, X este adevărat pentru B, X este adevărat pentru C, asta înseamnă că X este adevărat și pentru D, E, F și G.

5 idei legate de money-management la pariuri sportive (2019)

În practică, este mai mult decât simplu: Roma a câștigat la Genoa, Roma a câștigat partida de acasă cu Torino, Roma a câștigat la Napoli și apoi meciul de acasă cu AC Milan. Asta înseamnă că Roma va câștiga și partidele următoare: cu Juventus (în deplasare), cu Lazio, cu Sassuolo (în deplasare) și cu Inter Milan (pe teren propriu).

În graficul de mai sus (actual la data de 18 Mai 2019), observăm că Manchester City este echipa cu cele mai multe victorii în serie, 14. Mai important este clasamentul formei, cu cele 5 echipe care au victorii consecutive în ultimele jocuri. Dacă ne oprim la Benfica, echipa este în formă și se află în duel cu Porto pentru câștigarea campionatului. Putem presupune o nouă victorie în următorul joc. Dar cota pentru victorie este atât de mică, încât poate fi luată cu greu în considerare.

Scenario of a football match and best bets (part I)

Considerăm foarte des că o echipă va câștiga doar datorită faptului că a câștigat ultimele meciuri. Faptul că prezintă o serie de victorii consecutive cântărește foarte mult în analizele noastre. Totuși, nicio echipă nu va câștiga la nesfârșit. Apelul la tradiție este o altă eroare logică des întâlnită în analizele meciurilor.

Condiționare, cauze, efecte și realitatea diferită

Prin tradiție, un meci dintre două echipe are un anumit specific. Poate fi vorba de o rivalitate tradițională, de o partidă în care se înscriu multe goluri, un joc care este foarte disputat, sau, din contră.

Real Madrid are meci pe Bernabeu cu Real Betis în data de 19 Mai 2019. Tradiția arată că Realul a câștigat o majoritate copleșitoare a confruntărilor directe. În plus, evoluează pe teren propriu. În aceste condiții cota la victorie este @1.50 în meciul din 15 Mai 2019. Asta ar însemna că Real este cotată să câștige 2 din 3 întâlniri în condiții similare. Poate părea paradoxal? Realul are asigurat locul 3, în timp ce Betis ocupă poziția a 11-a. Este doar o partidă de moral, fără nicio miză decât statistică.

Efectul Dunning-Kruger este o eroare de apreciere în care persoane incompetente apreciază eronat competența lor ca fiind mult mai mare decât în realitate. Apare și se datorează lipsei de cunoștințe în domeniu. Putem considera acest efect ca acționând asupra noastră ca pariori? Nu! În primul rând pentru că pariatul este considerat o activitate distractivă. În al doilea rând, rezultatele și priceperea sunt foarte greu de cuantificat. Chiar și în cazul unor pariori profesioniști , cunoștințele nu joacă un rol prim.

Dincolo de prejudecăți, concepții greșite și reguli, la pariuri sunt importante și rezultatele. Distracția are rolul ei, însă nimeni nu vrea să piardă la nasfârșit. Din acest motiv este bine să încercăm să corectăm erorile pe care le facem și să reducem impactul lor.

3 mari erori ale pariorilor

Nu există parior care să nu fi greșit. Este ceva firesc și ar fi imposibil să câștigăm de fiecare dată. Ba chiar procentul câștigurilor și al profiturilor este foarte mic. Se vehicula o ipoteză conform căreia doar un procent cuprins între 2 și 5% din totalul pariorilor obține profit constant. Nu ar trebui să ne îngrijoreze acest procent însă nu e deloc simplu să ne situăm în procentul câștigătorilor.

Prea multă în cotele oferite de către operatorii de pariuri

Sunt pariori care compară și urmăresc cotele oferite de către case. Nu este deloc greu să faci acest lucru pe internet. Așa cum nu este nici dificil să ai conturi de joc la mai multe case de pariuri. Pentru cei care mizează solo, pariuri simple, valoarea cotelor este deosebit de importantă. Cu cât marja cotelor este mai mică, cu atât cotele sunt mai bune de jucat.

Psihologia pariorului de succes pe fotbal

De multe ori însă, nu mai facem comparații și jucăm la casa de pariuri cea mai accesibilă. Adică la casa de pariuri la care avem bani în cont. Este cel mai simplu.

Iată un exemplu relevant – în măsura în care 1 este semnul urmărit de noi:

Se remarcă o diferență semnificativă de @2.02 sau @2.05 la @2.15, cea mai bună cotă la operatorii vizați.

Supraestimarea analizelor proprii

În general, cu cât analizăm mai mult un meci cu atât suntem tentați să căutăm confirmări ale ideilor noastre. Fără să vrem, avem tendința să acordăm mai multă încredere anumitor alegeri. Datorită mecanismelor cognitive, anumite tipuri de pariuri (cu care suntem mai obișnuiți) obțin mai multă atenție. Dacă statisticile confirmă și întăresc ideile noastre, vom fi mult mai încrezători în acele pariuri.

8 factori psihologici bizari de care ar trebui să știi atunci când pariezi

Astfel, apare tendința de a neglija valoare în detrimentul unor cote ”mai sigure”. Cu cât aceste cote sunt mai accesibile și recomandate și de alți pariori, cu atât avem tendința să mărim miza.

Asumarea unor riscuri nejustificate

Mărirea disproporționată a mizei, în raport cu potențialul câștig este un risc pe care ni-l asumăm prea des. Sunt nenumărate motive pentru care facem acest lucru și putem găsi justificări.

Când însă meciul se încheie și vedem pariul sau pariurile pierdute, senzația nu este deloc plăcută. Atunci realizăm mai bine ce riscuri ne-am asumat și care au fost consecințele. Ce este de făcut?

Răspunsul este simplu dar nu este așa de ușor de respectat:

  • adaptarea mizelor la pariurile noastre
  • căutarea și plasarea pariurilor valoroase, care să ne aducă profit
  • analiza atentă a piețelor, cotelor și a pariurilor puse

STAI! Citeste si despre

Câștig excepțional la SuperEnalotto - i-a rupt în două!

Câștig excepțional la SuperEnalotto – i-a rupt în două!

Câștig excepțional la SuperEnalotto

Ce pariuri ți se potrivesc în funcție de zodie

Ce pariuri ți se potrivesc în funcție de zodie

Te-ai întrebat vreodată ce pariuri ți se potrivesc în funcție de zodia ta? Se spune …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *