sâmbătă , 19 ianuarie 2019
Home / Strategii Pariuri / Totul despre pariuri pe Ligue 1

Totul despre pariuri pe Ligue 1

Fotbalul profesionist francez nu a existat până în 1932, rugby-ul fiind rege în acea perioadă a sportului din Hexagon. Noua joacă a prins însă destul de repede și balonul rotund a început să câștige tot mai mulți adepți în Franța. Treptat a recuperat teren venind în spatele unor ligi mult mai vechi, iar acum are pretenția să concureze cu ele. Și la pariuri e nebunie în ceea ce privește Ligue 1.

76 de cluburi istorice au jucat în până acum în Ligue 1

Prima ligă franceză a trecut și ea prin nenumărate procese de reformă pentru a ajunge la cea de azi. A început cu 20 de echipe împărțite în două grupe de câte 10 ale căror câștigătoare își disputau marea finală a campionatului. Primul club care a câștigat titlul la profesioniști a fost Olympique Lillois, iar până în 1939, când a început Al Doilea Război Mondial, campioane au mai ieșit doar Sete și Sochaux, ambele de câte două ori, Marseille o dată și Racing Club de France o dată. Din momentul înființării și până azi nu mai puțin de 76 de cluburi au călcat pe prima scenă a fotbalului francez. Dintre cele 20 de fondatoare doar Marseille, Montpellier, Nice și Rennes joacă și azi în prima ligă.

Cu această aură în spate e clar că Ligue 1 a câștigat repede fani de pretutindeni, iar asta nu putea să nu fie speculată și la pariuri. Problema francezilor este că se pariază mai mult în străinătate pe meciurile lor, Guvernul de la Paris având condiții stricte în ceea ce privește jocurie de noroc și pariurile sportive, care sunt interzise în perimetrul orașelor și permise doar în locuri special amenajate. Acest lucru le face inaccesibile maselor și de aceea Ligue 1 este mai căutată de jucătorii din afara granițelor.

PSG, Marseille, Monaco și Lyon sunt cele mai puternice echipe din Ligue 1

Ligue 1 a explodat valoric după ce majoritatea cluburilor au intrat pe mâna unor patroni bogați, iar banii din drepturile TV, marketing și bilete au început să curgă în valuri. Asta a făcut ca majoritatea echipelor să-și permită achiziționarea unor jucători valoroși și fiecare meci să devină o luptă de gladiatori. Jocul a fost însă resetat după ce șeicii qatarezi au achiziționat-o pe Paris Saint Germain, care a pus monopol pe Ligue 1. Trupa din Capitală a câștigat cinci din ultimele șase stagiuni și pare de neoprit. Monaco, o altă echipă aflată pe val sub patronat străin, dar de această dată rus, a obligat-o să ia o pauză anul trecut și în acest sezon va termina cel mai probabil pe locul 2. Marseille și Lyon sunt pe locurile 3 și 4, ambele în revenire și cu speranța că în curând se vor putea bate de la egal la egal cu PSG.

Dacă vorbim istoric despre cele mai puternice echipe din Ligue 1, atunci lucrurile se schimbă pentru că nu neapărat cele aflate în prezent pe val sunt cele mai titrate. Saint-Etienne are 10 titluri, cele mai multe din istoria fotbalului francez, Nantes 8, iar Bordeaux și Reims, ultima acum în Ligue 2, câte 6.

Ligue 1 se desfășoară sub forma unui sezon cu 380 de meciuri

Numărul echipelor din Ligue 1 și formatul competițional din prima ligă franceză s-au schimbat de multe ori din 1932 până în epoca modernă. Din sezonul 2002-2003 Ligue 1 a intrat într-o nouă eră și a bătut în cuie un clasament cu 20 de echipe. Asta înseamnă 38 de runde cu câte 10 meciuri, adică un total de 380 de partide pe an doar în campionat. Cupa Ligii și Cupa Franței sunt altceva și mai rodează și ele jucătorii, dar oferă variante în plus de pariere pentru cei care iubesc fotbalul din Hexagon.

PSG - Anderlecht

În ceea ce privește miza, e și ea destul de clară: calificarea în cupele europene și evitarea retrogradării. Din sezonul cu rebrenduirea, campioana și locul 2 merg direct în grupele Ligii Campionilor, locul 3 tot în Ligă, dar în preliminarii, în timp ce locurile 4 și 5 primesc consolarea din Liga Europa. De retrogradat retrogradează ultimele două clasate, în timp ce locul 18 bate un baraj tur-retur cu locul 3 din Ligue 2.

Impactul echipelor din Ligue 1 pe plan european e foarte slab

Pe cât de fermecătoare pot fi echipele franceze în campionatul intern, pe atât de dezamăgitoare s-au dovedit în istorie pe continent. În plan european doar Marseille a reușit să ridice o cupă deasupra capului, Liga Campionilor din 1993 după o finală memorabilă cu AC Milan. În rest o ploaie de finale pierdute, atât în Liga Campionilor, cât și în Cupa UEFA, Liga Europa de azi. În ceea mai importantă competiție intercluburi din lume Reims a fost și ea de două ori finalistă în 1956, care a fost și prima finală de Cupa Campionilor Europeni din istorie, și în 1959, ambele pierdute în fața lui Real Madrid. Saint-Etienne a fost și ea la un pas în 1976, dar Bayern i-a furat visul, iar Marseille a mai suferit o înfrângere mare, cu Steaua Roșie Belgrad, în 1991, într-o finală jucată la Bari și pierdută la penalty-uri.

În Cupa UEFA, sau Liga Europa de azi, a fost și mai agonizant. Pe rând, Bastia, Bordeaux și Marseille de două ori s-au văzut înfrânte în finalele cu PSV Eindhoven, Bayern Munchen, Parma și Valencia.

Marseille, regina pariurilor trucate din Ligue 1

Am spus că Franța nu este o țară foarte permisivă cu pariurie sportive și cu jocurile de noroc, cu toate că riviera ei de sud este un lagăr al acestui fenomen. Principatul Monaco este însă considerat altă țară, iar francezii s-au spălat pe mâini cu această explicație. Astfel, nici scandalurile legate de pariuri trucate n-au fost prea multe, deși despre blaturi au vorbit des și ziarele din Hexagon.

A fost unul chiar mare de tot care a zguduit Franța și care a avut-o în rol principal pe Olympique Marseille, dar mai ales pe legendarul ei patron Bernard Tapie. În 1993, când OM se pregătea de finala de Liga Campionilor cu Milan, pe care avea s-o câștige cu 1-0, francezii au blătuit un meci de campionat cu Valencienne, iar cei cumpărați au dezvăluit totul. Jacques Glassmann, Jorge Burruchaga și Christophe Robert au fost contactați de Jean-Jacques Eydelie, un jucător de la Marseille, care le-a oferit o sumă de bani pentru a înlezni victoria lui OM, dar mai ales ca să nu joace tare și să nu accidenteze pe vreunul dintre jucătorii marseillezi înaintea marii finale din Ligă.

Totul a costat retrogradarea pentru Marseille imediat după ce a câștigat campionatul, retragerea titlului din 1993, dar și condamnarea lui Tapie la închisoare. OM a revenit pe prima scenă după doi ani, dar a avut nevoie de alți 10 pentru a redeveni o forță a fotbalului francez. Și totul din cauza unui singur meci trucat, de care poate nu avea mare nevoie. Desigur, or mai fi fost și altele neștiute. Chiar și așa, blatul nu pare să fi avut la bază resorturi de gambling, ci altceva mult mai mare.

Sub 2,5 goluri, unul dintre cele mai întâlnite pariuri pe Ligue 1

Oricine se uită la campionatul francez știe că nu este unul care să debordeze de tehnică. Ligue 1 propune un fotbal în forță și în viteză, de bătaie, dar cu multe imprecizii, inclusiv la finalizare sau în momentul pasei decisive. Asta face ca în prima ligă franceză să se marcheze destul de puține goluri și de aceea la pariuri sunt cote foarte mari, peste 2.1, pentru minimum 3 goluri într-un meci. Astfel, pariul sub această limită este unul dintre favoritele jucătorilor, alături poate de celebrul X la pauză sau la final, și el izvorât din aceleași argumente.

Ligue 1, un campionat greu de analizat

Și nu pentru că nu am avea la îndemână surse de informare credibile, ci pentru că de cele mai multe ori nu au nicio logică una cu alta. Campionatul francez este unul dintre cele care oferă cele mai mari și mai dese surprize, fapt care îl face dacă nu imposibil, măcar foarte greu de analizat cu argumentele clasice. Astfel, cu câteva mici excepții oferite de echipele din frunte, Ligue 1 e o nebunie totală, vecină cu loteria, și doar inspirația de moment te poate face să aduni bani doar din campionatul Franței. Un exemplu în acest sens este linia de clasment a campioanei din 2018, PSG, care are două înfrângeri, dintre care una cu Strasbourg, echipă din subsolul clasamentului, și trei egaluri, dintre care unul la Montpellier, locul 8.

Ligue 1 poate fi jucată la orice casă de pariuri din România

Și campionatul francez face parte din galeria selectă a ligilor de top pe care nicio casă de pariuri nu-și permite s-o lase pe dinafară sau s-o subestimeze ca expunere. Totuși, cele mai bune case de pariuri unde puteți juca Ligue 1 pot fi alese tot după numărul de variante speciale oferite, bonusuri, cote mărite sau posibilitatea de a vedea live-stream pe tabletă sau telefon jocurile favorite. Și acestea sunt clare pentru toată lumea: Superbet, Stanleybet, Fortuna, GoBet, Winner, Casa Pariurilor sau BetArena, plus cele câteva consacrate doar pe online, Unibet, Winnmaster sau Betano.

Marseille – PSG, derby-ul celebru care aduce cartonașele

Franța nu este nici ea cea mai pașnică țară din lume, iar microbiștii din Hexagon știu cum să se dea în stambă când vine vorba de rivalități. De departe cel mai sângeros dintre toate este Marseille – PSG, considerat clasicul din Ligue 1 și un fel de Barcelona – Real Madrid din Spania. Derby-ul Olympienilor, Marseille – Lyon, este și el foarte atractiv pentru public și mass-media, și Nantes – Saint-Etienne, șocul dintre două echipe care erau cândva cele mai titrate din Franța, dar care au ajuns acum ca doar fanii și Wikipedia să mai știe asta. Nu trebuie să uităm când vine vorba despre derby-uri celebre în Ligue 1 de războiul corsicanilor, Bastia – Ajaccio, unde de multe ori numărul forțelor de ordine îl depășește pe cel al fanilor.

Desigur că și gladiatorii din arene sunt cu pulsul la cote maxime când vine vorba despre derby-urile celebre de mai sus și această energie nu poate să nu aducă și rele. Adică intrări urâte, nervi, indisciplină și toate se sancționează într-un singur fel: cu cartonașe care își schimbă culoarea în funcție de gravitate. Iar în Ligue 1 e inflație de tote aceste atribute enumerate anterior. Pallois, de la Nantes, are deja luate în acest sezon 8 galbene și două roșii, Andre, de la Rennes, 11 galbene și un roșu în primele 33 de etape ale sezonului 2017-2018, iar Dante, de la Nice, 10 galbene și un roșu. Multe văzute tocmai în derby-urile menționate.

Recomandări: În Ligue 1 se câștigă greu în deplasare

La unul din punctele anterioare am specificat faptul că Ligue 1 este un campionat greu de închis între niște bariere fixe, matematice, care să aducă liniște, siguranță și predictibilitate pariorului. Totuși, după îndelungi studii, un aspect iese cu frcvență la suprafață și în această nebună primă ligă franceză: forța de acasă. E valabil pentru toate cele 20 de combatante, dar aproape cu precizie elvețiană verificabilă la primele 4 clasate. PSG n-a pierdut niciun punct pe teren propriu în primele 33 de etape ale sezonului 2017-2018, Monaco a pierdut un singur meci pe Louis al II-lea, și acela cu campioana, iar Lyon și Marseille s-au înclinat de câte două ori în fața propriilor fani. Puteți avea asta în vizor ca pont sau recomandare pentru viitoarele pariuri pe Ligue 1.

STAI! Citeste si despre

Pariuri complexe: ce trebuie să știi despre ele și 5 ponturi ca să câștigi

Pariuri complexe pot fi considerate acele pariuri care oferă două sau mai multe piețe ale …

Să dai cash-out sau să aștepți? – riscuri, sfaturi și idei

Să dai cash-out la pariuri nu este chiar o acțiune întâmplătoare. Agonia și extazul din ultimul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *