sâmbătă , 23 martie 2019
Home / Strategii Pariuri / Terenul propriu: analiza pariurilor pe gazde în 2018 – Strategii pariuri (II)
Terenul propriu

Terenul propriu: analiza pariurilor pe gazde în 2018 – Strategii pariuri (II)

Terenul propriu și avantajul pe care îl oferă acesta este o parte esențială a pariurilor.  Ai auzit de nenumărate ori de ”1Solist”, ”meci sigur”, ”câștigă clar pe teren propriu”, toate expresii legate de acest concept. De fapt, este vorba despre superioritatea unei echipe pe propriul teren, în fața suporterilor săi. Dar ce factori influențează avantajul echipei aflate pe terenul prorpiu? Care liga de fotbal care are cel mai în care favoritele pe teren propriu confirmă? Ce înseamnă cotele de închidere caselor de pariuri în acest caz? Citește mai departe pentru a afla.

De fapt, mi-am propus răspunsuri la întrebările de mai jos, fiecare dintre ele constituind un capitol separat dar luate împreună conturează o imagine de ansamblu importantă:

Factori de luat în considerare atunci când analizezi avantajul terenului propriu

În ce ligă terenul propriu este cel mai avantajos?

Avantajul terenului propriu în alte sporturi

Ce ar trebui un parior să cunoască refereitor la avantajele pe care le are terenul propriu

BAUMBET: nu juca la această casă de pariuri în 2018 până nu citeşti aici

Terenul propriu vine în general cu o cotă mică sau foarte mică pentru echipa considerată a fi în avantaj. Întrebarea legată de valoarea acestei cote este îndreptățită. Mulți pariori cu experiență evită aceste meciuri, alții însă le consideră bune de jucat pe bilete sau pentru a mări cota finală.

Teoria valorii spune că ar trebui să eviți cotele mici pe favoriți, mai ales că acestea sunt depreciate și de marja pe care o aplică casa de pariuri. De exemplu, în cazul unei cote reale de @1.30 pentru victoria celor de la Juventus în meciul cu Parma, vei găsi cote variind între @1.20 și @1.25 la acest joc.

Stadionul propriu este un avantaj pentru orice echipă, indiferent de campionat

Factori de luat în considerare atunci când analizezi avantajul terenului propriu

Sunt o seamă de factori considerați a crea un avantaj echipei care evoluează pe terenul propriu. Mai mult sau mai puțini importanți, fiecare dintre aceștia are un impact asupra ambelor echipe care intră în teren. În general, o echipă evoluează mai bine pe teren propriu.

Spectatorii și arbitrajul

Există unele dovezi de părtinire în favoarea echipei de acasă atunci când vine vorba de deciziile de arbitraj. Schimbarea sancțiunilor acordate de la introducerea VAR în anumite ligi de fotbal oferă o bună imagine asupra acestui subiect și confirmă aprecierea.

Cu toate că sancțiunile sunt evenimente destul de rare, care au un impact relativ limitat asupra avantajului dat de terenul propriu, s-a demonstrat de la introducerea VAR, faptul că arbitrii ar putea favoriza echipa gazdă atunci când iau alte decizii în cadrul unui meci.

Suporterii și susținătorii unei echipe au un rol important în meciurile pe terenul propriu

Familiaritatea

Există unele dovezi că familiaritatea unei echipe cu mediul (stadion, atmosferă, suporteri, condiții climatice) poate contribui la avantajul terenului propriu, dar acest factor poate să nu fie la fel de semnificativ ca alte variabile.

Deplasarea

În mod logic, echipele care trebuie să călătorească pe distanțe lungi pot suferi un dezavantaj în comparație cu echipele care joacă pe propriul stadion. Cu toate acestea, efectul călătoriilor asupra sportivilor a fost studiat pe scară largă, iar rezultatele sunt neconcludente în privința faptului dacă transportul aerian are un impact dăunător asupra performanței.

Alți factori potențiali

Sunt considerați și diferiți alți potențiali care contribuie la conturarea avantajului terenului propriu, incluzând aici testosteronul, altitudinea și activitățile extra-sportive (baruri de noapte, distracții).

În ce ligă terenul propriu este cel mai avantajos?

Nivelul avantajului pe care îl conferă terenul propriu variază de la ligă la ligă. Deoarece fiecare echipă joacă atât în deplasare cât și acasă, este relativ dificil să măsoari avantajul terenului propriu. Dacă urmărești un campionat îndeaproape, știi evoluția unor echipe în fața suporterilor proprii și reușești să îți faci un anumit model de joc.

Cum să calculezi avantajul terenului propriu

Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este analizarea diferenței medii a golurilor marcate în partidele de acasă (avantajul echipei de acasă), deoarece aceasta va fi o reflectare mai precisă a oricărui avantaj potențial în comparație cu simpla analiză a rezultatelor.

Când o echipă marchează, în medie, doar un gol pe terenul său, atunci această echipă are probleme în ofensivă și evoluții oscilante.

O medie de 2 goluri arată evoluții solide în fața suporterilor proprii și faptul că echipa se bazează pe aceste puncte.

O medie de 3 goluri este, în general, caracteristică marilor echipe europene care obișnuiesc să ”zdobească” unii adevsari în căutarea golaverajului.

Statistici din cele 5 campionate europene mari în 2018-2019

Se observă în imaginea de mai sus, cele mai puternice echipe europenene și statisticile lor pe teren propriu, în debutul sezonului 2018-2019.

Au fost luați de către whoscored în considerare următorii factori:

  • agresivitate
  • posesie
  • duelurile aeriene câștigate
  • driblinguri
  • tacklinguri
  • deposedări
  • șuturi spre poartă
  • acuratețea paselor
  • rating general

 

De exemplu, dacă privim exclusiv rezultatele unei confruntări, Manchester City bate pe Huddersfield cu opt goluri la unu – pe teren propriu – și apoi câștigă cu un singur gol diferență pe terenul advers. Avantajul echipei care evoluează pe teren propriu arată că Huddersfield a jucat mai bine acasă. Pentru că echipele sunt aceleași (poate cu doar mici modificări), însă evoluția și implicarea în joc sunt diferite.

Iată și o comparație privind avantajul terenului propriu în marile ligi europene la care se adaugă MLS, campionatul american:

Ligă2013/142014/152015/162016/172017/18Medie
MLS0.430.610.750.540.630.59
La Liga0.510.420.380.490.40.44
Bundesliga0.340.420.450.310.410.39
Ligue 10.370.330.490.350.340.38
Premier League0.380.380.40.280.380.36
Serie A0.350.310.370.360.240.33

Se poate observa în tabel diferența uriașă care apare în MLS față de primele ligi europene. Acolo, terenul propriu are cel mai greu cuvânt de spus.

Cele mai mari cinci ligi europene sunt relativ apropiate în privința avantajului marginal al terenului propriu, acesta fiind prezent mai puternic în La Liga din Spania, și mai redus în Serie A.

Dacă am lua în calcul doar cotele de închidere la casele de pariuri și modul în care acestea confirmă am avea următorul tabel comparativ:

Liga2013/142014/152015/162016/172017/18Medie
Bundesliga45.4%45.3%44.6%45.0%44.1%44.88%
Ligue 145.7%46.0%45.2%45.4%44.8%45.42%
La Liga46.9%47.5%47.7%46.7%46.3%47.02%
Serie A45.7%45.2%45.8%45.4%44.3%45.28%
Premier League45.3%44.5%44.9%43.7%43.8%44.44%
Average45.8%45.7%45.64%45.24%44.66%45.41%
MLS48.5%47.9%48.3%49.8%51.3%49.16%

Piața arată destul de clar avantajul jocului acasă în La Liga, dar și faptul că în Premier League acesta este cumva nesemnificativ. Cu toate acestea, diferența dintre Premier League, Liga 1 și Bundesliga este prea mică pentru a trage concluzii general valabile.

 

Avantajul terenului propriu în alte sporturi

Avantajul terenului propriu este, de asemenea, un factor puternic de influență în sporturile principale din SUA. De fapt, importanța lui este și mai pronunțată datorită eliminării rezultatului de egalitate.

Avantajul terenului propriu este un subiect mult discutat în NBA și este ușor de înțeles de ce. În funcție de linia de închidere a cotelor, echipele de start devin esențiale.

Procentajul partidelor câștigate pe teren propriu după cotele de închidere

NFL posedă un avantaj similar în privința partidelor de acasă, dar mărimea eșantionului este mică, deoarece majoritatea echipelor joacă doar opt meciuri acasă pe sezon.

Interesant este faptul că MLB (unde echipele joacă cel mai mare număr total de jocuri în deplasare) ocupă locul cel mai scăzut în ceea ce privește avantajul terenului propriu arătat de cote.

Ce ar trebui un parior să cunoască referitor la avantajele pe care le are terenul propriu

Dacă o echipă joacă pe teren propriu, nu înseamnă că meciul este deja câștigat.

Este dificil de cuantificat acest avantaj în ciuda faptului că există formule de calcul și metode de joc. Orice parior este conștient de existența sa, dar nivelul la care ea influențează partida este dificil de stabilit.

Pentru a face lucrurile și mai complicate, diferite echipe și ligi prezintă nivele contrastante ale avantajului terenului de acasă, iar acestea pot varia de la sezon la sezon.

Cum să calculezi avantajul terenului propriu: Formula 

Cotele de închidere reprezintă un indicator bun de luat în calcul atunci când îți plasezi pariurile, însă criteriul valorii trebuie să primeze. Efectiv, nu poți paria pe cote de @1.14 – @1.16 atunci când știi că echipa în cauză a câștigat meciuri acasă la doar un gol diferență.

În cazul handicapului asiatic sau european (victorii la 2 sau mai multe goluri diferență sau scoruri de peste 2.5 goluri) apar cote mai interesante și mai bune de jucat. Diferența de valoare poate fi concretizată în cote în acest caz și este mai avantajos să pariezi H-1 sau H-1.5 decât victoria simplă sau 1Solist.

Mulți pariori aleg și pauză/final în cazul în care diferența de valoare este mare în favoarea unei echipe care joacă pe stadionul propriu. Statistica arată că unele cote pentru X/1 la @4.00 sau @5.00 sunt valoaroase și pot fi jucate simplu cu ușurință.

 

STAI! Citeste si despre

5 tipuri de pariuri pe care le evit de fiecare dată

Există destule tipuri de pariuri de evitat. Chiar dacă nu te-ai gândit la acest lucru, …

De ce pariem pe favorită chiar și atunci când cota nu este valoroasă

Pariem pe favorită poate mai mult decât este cazul și știm cu toții acest lucru. Chiar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *