duminică , 21 iulie 2019
Home / Strategii Pariuri / Strategii pariuri: Analiza datelor și informațiilor pe care le folosim când pariem
analiza datelor

Strategii pariuri: Analiza datelor și informațiilor pe care le folosim când pariem

Analiza datelor și informațiilor pe care le folosim când pariem este una destul de sensibilă și căreia mulți pariori îi acordă o importanță semnificativă atunci când iau decizii de a investi într-un pariu. Știm cu toți cât este de important accesul la date și informații de calitate, dar știm să le utilizăm la adevărata valoare? Iată ce vei în acest articol care tratează modul în care analizăm și luăm în considerare statisticile și diversele modele matematice.

Ce este analiza datelor la pariuri?

Strategia pariului pe egal

De ce trebuie să avem o evidență clară a pariurilor și a sumelor mizate?

Utilizarea statisticilor este un lucru des întâlnit printre pariori. În funcție de timpul fiecăruia, o analiză poate fi mai mult sau mai puțin complexă, iar eforturile de analiză mai aprofundate ori mai superficiale. Totuși, atunci când apar rezultate notabile, este și meritul analizei făcute și a interpretării datelor statistice.

În ultima lună am făcut un studiu complex, analizând mai multe site-uri de pariuri și mai mulți provideri de date sportive, pentru a realiza cât sunt de importante niște date corecte și complete, statistici care acoperă o perioadă semnificativă de timp, dar și care sunt modelele de analiză a acestora.

Ce este analiza datelor la pariuri?

Analiza datelor este un proces care presupune studiul statisticilor și corelarea acestora cu diverse informații pentru a anticipa sau a depăși un anumit model. Altfel spus, facem această analiză nu pentru a ne confirma așteptările sau prejudecățile, ci pentru a descoperi valoarea unui pariu.

Majoritatea ramurilor sportive pe care pariem sunt acoperite de o mulțime de statistici, rezultate, previziuni. Nu este un efort prea mare să găsești rezultatele înregristate între două echipe de fotbal în ultimii 10 ani, de exemplu. Există o multitudine de site-uri care funizează un volum uriaș de statistici precum și cotele oferite de fiecare dată, tocmai pentru o privirea retrospectivă corectă dar și pentru diverse modele de simulare.

Una dintre limitările majore ale al folosirii statisticilor ca instrument de pariere este că poate conduce către un anumit șablon, nu neapărat real și nu neapărat îndreptățit.

Psihologia pariorului de succes pe fotbal

Este importantă și corelarea timpului de analiză cu miza. Analize aprofundate și corelări ale datelor statistice nu conduc la un câștig imediat sau, cel puțin, nu garantează pariuri de succes repetate. Însă te ajută să îți faci o imagine completă a echipelor pe care pariezi și îți oferă încrederea necesară atunci când ai nevoie de ea.

 Prejudecăți și mituri la pariuri – 13 afirmații analizate cu verdict adevărat sau fals

Analiza datelor la pariuri presupunea acuratețe, validitate și înțelegerea cauzalității. Volumul nu este important.

Corelația cauză-efect

Pentru ca un sistem de pariere să fie valid și aplicabil, trebuie în primul rând șă știi care sunt motivele care îl fac de succes. Nu este vorba de relativitate aici, ci de rigurozitate.

Dacă Manchester City obișnuiește să câștige meciurile cu Livepool, dar Liverpool a învins în penultima partidă, trebuie să vezi care au fost cauzele:

  • poate a fost un meci mai puțin important pentru City și a odihnit jucători
  • poate forma de moment a celor din Liverpool a făcut posibilă supriza
  • poate o eliminare prematură sau alți factori și-au pus amprenta decisiv

Desigur, pot fi multe motive, însă importante sunt doar câteva. Acelea reprezintă cheia și, de multe ori, conduc spre formarea unei imagini.

Important este însă faptul că șablonul a fost depășit și este momentul să corelezi rezultatul cu ce cote au oferit casele de pariuri la acel eveniment sau pentru acel rezultat.

Valoarea ascunsă în Liga a 2-a engleză

Analizând rezultatele statistice în Liga a 2-a engleză (League 2) în perioada 2012/2013 – 2016/2017 inclusiv, dacă am fi pariat pe toate echipele care au jucat în deplasare – aproximativ 3000 de pariuri pe victoria oaspeților – am fi avut un profit de 4.3%.

Doar într-un singur sezon din 5 am fi avut o mică pierdere, și aceea foarte mică. Asta în condițiile în care am fi pariat constant, de fiecare dată, la fiecare meci, pe victoria echipei vizitatoare. Graficul câștigurilor ar fi arătat cam așa:

Asta arată faptul că echipele vizitatoare au fost subestimate de către casele de pariuri, implicit cotele oferite pentru victoria acestora au fost supraestimate și deci valoroase pentru pariori. În funcție de casa de pariuri și de marjele oferite, câștigul ar fi putut fi mai mare.

Mai mult decât atât, pare o eroare consistentă a caselor de pariuri și de care poate că mulți parior au profitat.

În privința cauzalității, aici lucrurile sunt ceva mai complicate și este mai dificil de analizat binomul cauză-efect în cazul fiecărei partide. La o privire mai atentă, te poți întreba îndreptățit dacă chiar există o cauzalitate, eu unul nu o cred.

Strategia pariului pe egal și analiza datelor

Una dintre strategiile cele mai bine documentate este strategia pariului pe egal. Asta și datorită faptului că, întotdeauna, cota oferită pentru egal are o valoare foarte mare, de cele mai multe ori peste @3.00.

Teoretic, strategia pariului pe egal, pretinde un profit de aproximativ 16% la un număr de 2500 de pariuri.

Criteriul de selecție este unul foarte simplu: niciuna dintre cele două echipe să nu fi înregistrat un rezultat de egalitate în ultimele 3 jocuri. Cotele pentru X trebuie să fie cuprinse între @3.20 și @3.60.

Dacă testăm statistic valoarea profitului de 16%, acesta poate fi considerat excepțional. Adică, dacă am pleca de la premisa că totul este întâmplător, ne putem aștepta la apariția acestui eveniment într-un caz dintr-un milion.

Tehnici la pariuri sportive. Vezi cele mai bune 7 strategii de pariuri

În privința cotelor pentru X, care trebuie să fie cuprinse între @3.20 și @3.60, ne putem întreba de ce nu între @3.07 și @3.40 sau între @3.13 și @3.72?  Cu certitudine aceste cote nu au fost alese pe baza unor studii sau cercetări statistice, pur și simplu sunt cotele găsite potrivit pentru a produce profit.

Un alt aspect important în cazul strategiei pariului pe egal este miza fixă. O miză progresivă, crescătoare îți asigură pierderi garantate. Nu te lua după toate aiurelile prezentate pe diferite site-uri care îți prezintă Martingale pe egal  sau alte fabulații de acest gen. Acelea sunt mai mult decât speculații, sunt bazaconii prezentate de habarniști.

De ce trebuie să avem o evidență clară a pariurilor și a sumelor mizate?

Dacă nu îți propui un volum uriaș de studiu și analiză a datelor statistice, o altă variantă este un număr uriaș de pariuri. Tocmai pentru a găsi semnificația și importanța statisticilor. Diferența între teoretic și practic, poți ajunge la aceleași rezultate experimentând. Totul este să ai un număr de pariuri care să fie semnificativ.

Să facem o simulare matematică: să vedem care ar putea fi rezultatele și tendințele a 10000 de pariuri plasate pe baza a 10000 de criterii. Pur și simplu plasăm automat 10000 de pariuri, fiecare după un alt criteriu. Poți prelucra un număr așa de mare de date? Este semnificativ? Poți face corelații ulteriore?

Top10 cele mai bune bonusuri la casele de pariuri online

Eu am redus dimensiunile și am luat în calcul 1686 de pariuri plasate fiecare după un anumit criteriu, neluând în calcul decât 1 și X2 în Premier League, cel mai important campionat din lume.

Iată distribuția frecvenței de apariție:

Rezultatele t-score pozitive reprezintă pariuri câștigătoare, cele negative reprezintă pierderi.

Se observă clar că este o distribuție normală, determinată de șansă când faci analiza datelor. Adică rezultatele generate de către aceste pariuri sunt rezultatele așteptate de la evenimente determinate de șansă și aleator.

Dacă revenim la Liga a 2-a engleză, în sezonul 2007/2008, în cazul a 242 jocuri despre care am date și care s-au desfășurat între lunile Decembrie și Mai, dacă am fi pariat numai pe victoria oaspeților am fi avut un profit de 29%. O performanță care, statistic, poate fi întâlnită într-un caz din 1000.

Este evident că doar având o situație clară a tuturor pariurilor puse (mize, meciuri etc) se poate vorbi de un model de pariere. Doar așa poți face post-analize și minimiza factorul șansă. Analiza datelor presupune statistici detaliate inclusiv ale pariurilor proprii.

Dacă însă nu știm ce s-a întâmplat și nu avem o analiză cauză-efect, înseamnă că ne bazăm exclusiv pe noroc. Iar pentru un parior, regresia pe termen lung înseamnă bani pierduți. Analiza datelor nu înseamnă doar să studiem câteva statistici ci să avem o privire de ansamblu care să conducă către cea mai bună decizie.

STAI! Citeste si despre

Vremea la un meci de fotbal și care sunt cele mai bune pariuri în funcție de condițiile atmosferice (2019)

Vremea la un meci de fotbal este un factor destul de important și care se …

Cât timp îți ia să analizezi un meci de fotbal în 7 pași la miză fixă (2019)

Când analizezi un meci de fotbal, de cele mai multe ori nu te gândești cât timp …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *