vineri , 19 iunie 2020
Home / Strategii Pariuri / Cote / Strategia cotelor în scădere – ponturi, idei și sfaturi (dropping odds)
Strategia cotelor în scădere

Strategia cotelor în scădere – ponturi, idei și sfaturi (dropping odds)

Strategia cotelor în scădere sau dropping odds strategy după cum este denumirea în engleză este destul de cunoscută și abordată de către pariori, fără a fi însă aplicată consecvent și pe o perioadă mare de timp. În general, după utilizarea acesteia, mulți pariori au tendința de a utiliza cotele în sădere ca un simplu indicator.

Ca și o exemplificare sumară, a paria pe cotele în scădere înseamă să mizezi la o casă de pariuri care nu a adaptat cota la piață. Dacă majoritatea caselor de pariuri oferă cota @2.00 pentru o echipă X să câștige, iar un operator oferă cota @2.40, se consideră că este o cotă valoroasă si merită să mizezi la @2.40. Este ideea de bazaă la strategia cotelor în scădere să valorifici oportunitățile oferite de către casele de pariuri.

În același timp, dacă te gândești să pariezi pe o echipă dar cota pe victoria ei crește în continuu, adesea înseamnă că operatorul de pariuri are anumite informații la care tu nu ai acces.

În privința cotelor în scădere, deja s-au dezvoltat site-uri dedicate și mai multe metode de observare și monitorizare a acestora. Fluctuația cotelor este absolut firească și este influnețată de către piață, însă atunci când scăderea cotelor este constantă deja poate fi considerată ca o bună oportunitate de exploatat.

Dacă o cotă scade brusc ori treptat dar consistent, nu înseamnă că trebuie să interepretezi acest fapt ca pe un indicator de siguranță. Nu înseamnă un pariu sigur, dar este un indiciu că se pariază pe acel meci și se produce ceva legat de cele două echipe care evoluează.

Ce sunt cotele în scădere

Cotele reprezintă șansele matematice estimate pentru ca evenimentul cotat sa se producă. O cotă de @2.00 reprezintă estimarea de 50% ca evenimetnul să se producă. Totalul șanselor pe toate semnele posibile (1×2, de exemplu) la un eveniment trebuie să fie de 100%, în condiții ideale. Însă casele de pariuri aplică diferite marje, iar cotele sunt mai mici decât cele reale.

Considerând un meci din Premie League, Manchester City – West Ham la care cotele sunt undeva la @1.30 – 1/ @4.10 – X/ @6.50 – 2

Dacă faci un calcul simplu de genul: 100/1.3 + 100/4.10 + 100/6.5 = 76.92 + 24.39 + 15.38 = 116.69

În loc să ai 100, ai 111.69 asta arătând faptul că operatorul de pariuri și-a propus un profit de peste 11% utilizând marja.

Marja cotelor la casele de pariuri – cum să o folosești în avantajul tău!

Dacă reduci cifrele în mod propoțtional cu acel procent, înțelegi estimarea departamentului de cote al casei de pariuri. Adică au estimat faptul că  76-77% din sumele pariate vor fi semnul 1, 24% din acestea vor fi pe egal iar 15-16% din mize vor fi pe semnul 2.

Poți pleca și de la ideea generală că la 100 Lei pariați, un operator de pariuri își poate propune să plătească 80 sau 90 Lei dacă pariul tău este câștigător. Diferența până la 100 Lei reprezintă profitul casei de pariuri care revine de pe urma marjei.

Strategia cotelor în scădere

În cazul partidei dintre Manchester City – West Ham, majoritatea pariorilor au tendința de a paria pe gazde. Dacă procentul estimat este depășit, casa de pariuri poate avea pierderi. Ca să prevină acest fapt reduce cota pentru victoria gazdelor și crește propoțional cota pentru victoria oaspeților ajustând și cota pentru egal (într-o măsură mai mică).

Cu cât mai mulți pariori mizeză pe 1, cu atât cota ajunge să scadă mai mult. Dacă acest lucru nu se produce, ori departamentul de cote a greșit esitmările ori există informații care influențează substanțial partida (accidentari, probleme de vestiar ori financiare, riscuri de aranjament, poate chiar încercări de trucare a partidei).

Dacă te gândești la miscarea cotelor pe piețele Betfair, în acest caz situația este diferită,  aceste piețe fiind printre cele cu cea mai rapidă reacție la factori de influență. Mulți operatori de pariuri își asigură cotele utilizând această bursă de pariuri, totul fiind lăsat la libera reglare a pieței.

Cum analizăm cotele în scădere și ce strategii de pariere să adopți

Una dintre strategiile de pariere pe cote în scădere bazează pe matematică, dar include și factori dinamici – de exemplu, alegând un anumit procent în limita căruia cota este considerată valoroasă.

Cotele pe 1×2 în meciurile de fotbal  descriu o relație relativă de forță între două echipe. Utilizând ratinguri poți face vizibilă această forță. Pentru a face acest lucru, totul este să convertești cotele în numere de rating absolute. Aceste numere arată puterea efectivă a echipelor așa cum este văzută de către casele de pariuri.

Principii de bază:

Pariem pe o echipă atunci când ratingul acesteia scade foarte mult – comparativ cu zilele trecute

Pariem contra unei echipe atunci când ratingul acestei crește prea mult – comparativ cu zilele trecute

Important în acest caz este să analizezi cu atenție cotele de deschidere (primele cote listate către casa de pariuri). Utilizezi ajustările de evaluare a cotelor de deschidere pentru a filtra meciurile care par bune de jucat sau care au cote ciudate – care par prea mari sau prea scăzute, comparativ cu estimările făcute.

Ajustările de rating sunt numere matematice, absolute care pot fi ușor manipulate în filtre. Această variabilă ar trebui aleasă în jurul a 10-20 de puncte pentru a obține rezultate bune.

Iată un exemplu de cote ciudate:

1X2Ajustări rating
  Manchester United – Newcastle United 2.503.302.5050 de puncte

Este clar că victoria gazdelor este supraestimată. La o primă privire, cota este mult mai mare decât cea estimată.

Cotele înscădere sunt un instrument bun pentru un model dinamic de pariere. Dacă elimini unele jocuri cu șanse (cote) ciudate (ajustări de rating ridicate), este bine să iei în considerare unele partide.

Dacă există cote aflate în scădere după un timp într-unul din aceste meciuri, mizezi pe aceste cote. Ar trebui, în general,  să  îți setezi întotdeauna cote în jurul a 5 – 10 puncte de rating mai mici decât cotele de deschidere.

Exemplu:

1X2Ajustări rating
  Manchester United  – Newcastle United  2.203.302.7535 puncte de rating

Punct de inflexiune în graficul de rating:

În acest caz, cauți schimbări ciudate de rating care sunt de fapt greșite. Dar dacă avem un punct de inflexiune, o ajustare mai mare a ratingului, aceasta ar putea fi justificată.

Dacă echipa A a avut un rating crescător timp de  5 săptămâni consecutive înainte și în săptămâna 6 o scădere a ratingului (punct de inflexiune), o ajustare a ratingului mai mare decât de obicei ar putea fi justificată – probabil noul rating va fi încă mult mai mare decât în săptămâna 1.

Sfatul meu este să ignori meciurile cu puncte de inflexiune prea stringente.

Intervalul cotelor în scădere

Nu este recomandat să pariezi pe meciuri unde ai cote prea mici sau prea mari, dacă urmezi această strategie a cotelor în scădere.

Dar stabilești o limită de interval la cota @8.00, atunci nu depășești această limită maximă.

Se impune și o diferență între între ligile importante și ligile inferioare, deoarece:

  • în ligile importante nu ar trebui să existe o diferență prea mare de cote, care să oscileze între cote joase (@1.40) și cote înalte (@8.00). Aceste ligi sunt foarte bine analizate de către pariorii profesioniști și casele de pariuri nu își pot permite să stabilească cote greșite. Atunci când apar aceste diferențe, în general joacă o echipă de top european cu una slabă.
  • în ligile inferioare, în general, nu se întâlnesc jucători importanți care ar putea egaliza piața cu un singur pariu (să zicem, de exemplu, 100.000 Euro la meciul A, pe o cotă de @6.50 – acestea sunt cazuri izolate). De asemenea, datorită limitelor de pariere – care sunt reduse în ligile inferioare – piața este mult mai influențată de majoritatea  pariorilor care preferă cote mai mici și cotizează regulat la casele de pariuri. Așadar, fii foarte atent cu cotele joase în ligile inferioare, chiar dacă scad!
  • Jocuri cu cupă:
    Cupa este o competiție care devine din ce în ce mai neglijată, în multe din campionatele importante! Dacă întâlnești un meci cupă între prima echipă din ligă și o echipă din liga a treia, vor exista, de obicei, ajustări de rating ridicate (în favoarea echipei din prima ligă) care va fi corectată în următorul meci din ligă (echipa din prima ligă își va pierde punctele de rating care au fost câștigate în cupă).

Sfat: Îți sugerez să renunți la a paria pe jocurile din cupă

Cote ciudate la Strategia cotelor în scădere

Acestea apar prin comparațiile pe care le facem și prin raportările noastre că jucători. Chiar dacă o cotă este prea mare sau prea mică în raport cu estimările tale, aceasta prezintă aspectele unei cote ciudate.

Dacă avem cote de deschidere ciudate (exemplu: 50 de puncte de ajustare) iar apoi cote reduse, avem doar două posibilități:

Pariorii urmăresc oportunități de a exploata cotele mari din deschiderea unor meciuri. Ajustarea ratingului poate crește până la 70 de puncte de rating în exemplul de mai sus. În acest caz sunt cote corecte dar ciudate.

Pariorii nu urmăresc tendința de câștiguri ciudate în deschiderea partidei. Ajustarea poate fi corectată cu până la 35 de puncte de rating în exemplul considerat. În aceasta este o greșeală ciudată.

Cum să urmărești cotele în scădere

Sunt destul de multe site-uri dedicate cotelor în scădere. Le identifici ușor la o căutare rapidă pe google sau citind recomandările analiștilor sportivi. Strategia cotelor în scădere presupune verificarea constantă a fluctuației cotelor, iar acest lucru îl poți face utilizând portaluri de monitorizare.

Unul dintre site-urile mele favorite este oddsportal unde poți observa variația cotelor la foarte multe meciuri. Iată o partidă din liga a treia spaniolă, Tercera.

Strategia cotelor în scădere

La partida Villarubia – La Roda se observă scăderea puternică a cotei pentru victoria oaspeților la Pauză/Final, -52%.

La fel de puternic scade și cota pentru victoria simplă a oaspeților de la @5.96 la @2.90. Valabil și pentru DNB, pariu care elimină egalul.

Este clar că sunt anumite informații care au influențat această scădere dramatică a cotei. Un parior informat și inspirat ar fi putut lua 2 la @5.90, o cotă mai mult decât valoroasă. Pentru acest lucru însă era nevoie de o informare prealabilă foarte amănunțită.

Cotele în scădere afișate mai sus sunt într-o perioadă de 24 de ore.

Strategia cotelor în scădere

Mai sus este variația cotelor la același meci dar pe o perioadă de 12 ore.

Intervalul de timp te ajută să îți faci o idee asupra unor factori care pot influența o partidă. Cu cât se apropie începutul partidei, cotele au tendința de a se stabiliza iar oscilațiile sunt mai slabe.

Chiar și așa există acele puncte de inflexiune despre care am vorbit mai sus și care reprezintă momente în care cotele pot fi influențate de volumul pariurilor pe lângă alți factori care își pun amprenta.

 

Strategia cotelor în scădere

Sfaturi privind Strategia cotelor în scădere

1 ° Trebuie să iei în considerare piețele care au o lichiditate mare și piețele care au lichiditate mică, o partidă din Premier League nu poate fi comparată cu una din Seria III din Italia.

2 ° Atenție la timpul de mișcare al cotelor, unii îl numesc impuls. Dacă cotele se deplasează cu 7% în 2 minute într-un meci cu lichiditate mare, poate înseamna că unele informații importante.

3 ° Timpul până la începerea partidei influențează cotele în mod substanțial.  Nu poți considera în mod egal mișcarea cotelor cu 5 ore înainte de meci față de ultima oră, atunci când se cunosc deja formațiile.

4 ° Ai nevoie de timp pentru a studia fluctuațiile cotelor și trebuie să ai răbdare și capacitatea de analiză.

5 ° Tratează cu atenție și echipele care nu sunt favorite. Unii  preferă să parieze pe favorit, așa că dacă Barcelona pornește de la @1.70 și cota scade la @1.60, acest lucru este firesc, dar dacă outsiderul pornește de la @4.50 și ajunge la @2.80 deja fluctuația este prea mare pentru a nu trezi suspiciuni.

 

STAI! Citeste si despre

Șansă dublă și goluri un pariu multiplu foarte competitiv (2020 – Netbet)

Șansă dublă și goluri înseamă 1 sau x sau 2 și total goluri în meci. …

Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive (2020)

Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive (2020)

Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive este incontestabilă și a afectat deja tipologia pariurilor live. VAR-ul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *