Când am scris acest articol ne-am gândit la începători, la cei care vor să joace la pariuri sportive, dar încă nu au termenii formați în vocabular sau nu îi cunosc suficient. Vom încerca să explicăm că notațiile, simbolurile pariurilor se referă la modul în care sunt reprezentate unele pariuri. Și nu este nicio rușine să fii necunoscător, englezii au multe cărți în domeniu de genul ”Sport Betting for dummies” și alte titluri care sunt foarte căutate și apreciate de pariori, sper să apreciați și voi, jucătorii începători, ceea ce încercăm să facem pentru voi.
Știm cu toții că 1 înseamnă că gazdele câștigă, 2 înseamnă că oaspeții câștigă iar X că meciul se termină la egalitate. Combinațiile au notații clasice 1X, 12, X2 acoperind toate variantele rezultatului final în șansă dublă. Șansa dublă se referă la 2 variante, 2 rezultate posibile combinate într-un singur pariu. În mod corect, notația este 1 sau X, 1 sau 2, X sau 2. O conjuncție disjunctivă care arată că un singur rezultat este posibil. Un meci, Manchester City – Arsenal, se poate termina 1 sau X sau 2. Rezultatul final se caracterizează prin unicitatea care definește evenimentul sportiv.
Reprezentările clasice, de bază, pentru cele mai cunoscute și jucate pariuri:
1 = Victoria echipei care joacă pe teren propriu
2= Victoria echipei care joacă în deplasare
X = Egal (Nicio echipă nu câștigă, dar nici nu pierde)

Cum naiba să pariezi pe RF1?
Chiar dacă 1, X, 2 sunt simboluri general acceptate și utilizate, se mai găsesc trăzniți care vor să inventeze focul aprins. Astfel, putem întâlni RF1 în loc de 1, RFX în loc de X și RF 2 în loc de 2. Probabil că au avut ceva în cap și cei care au făcut asta… Așadar, RF1 = rezultat final 1, RF X = rezultat final X și RF2 = rezultat final 2.
Poate că cei care au scornit această simbolistică erau fani Radio France (sâc!). Am putea argumenta cu 1Solist, XSolist sau 2Solist. Dacă 1Solist este des întâlnit în limbajul pariorilor, XSolist nu există. 2Solist, mai rar utilizat, însă cu înțelesuri puternice în contextul pandemiei. Avantajul terenului propriu s-a diminuat mult, iar valoarea și forma echipelor atârnă mult mai greu. 1Solist este des folosit de către pariori (pentru a întări convingerea că echipa gazdă va câștiga) însă nu vom găsi această notație la nicio casă de pariuri.

Simbolurile pariurilor și explicațiile lor
Casele de pariuri au notații diferite și reprezentări diferite chiar și la cele mai simple pariuri. Foarte multă vreme, unele simboluri au fost acceptate și utilizate de majoritatea caselor de pariuri. Pe măsură ce pariurile sportive au evoluat și s-au diversificat, multe case de pariuri au încercat diversificarea, inclusiv o simbolistică diferită folosită de propria casă de pariuri. O fi bine? O fi rău? Pe mulți îi încurcă dacă încearcă să găsească cote mai bune în alte părți, la alte case de pariuri, pentru că așa trebuie să stea să învețe și simbolistica altora… Dar care sunt explicațiile pentru care simbolurile pariurilor, notațiile și reprezentările au devenit tot mai stufoase și mai greu de înțeles?
Ar fi câteva explicații și destule motive, printre care se regăsesc:
- UNIFORMIZAREA OFERTEI la agențiile stradale cu cea prezentă în online
- dorința de a se EVIDENȚIA a caselor de pariuri și încercarea de a aduce ceva diferit
- încercarea de ADAPTARE la o piață tot mai dinamică și cu multe noutăți
- nevoia de a INTEGRA tipuri de pariuri noi într-un soft deja existent
- dorința de a păstra CAPTIVI jucătorii pe platformele si agențiile proprii
Desigur, există și foarte multe aspecte neplăcute. Suntem derutați, găsim cu greu un pariu căutat, putem comite greșeli din cauza notațiilor sau putem, pur și simplu, să nu le înțelegem. Iar operatorii fac tot posibilul pentru a ne induce în eroare, pentru a ne face să greșim, pentru a pierde banii mizați.
Sub/Peste 2.5 goluri versus 0-2/3+
Iată cel mai bun exemplu care ne arată că operatorii fac tot ce pot pentru a ne deruta. Este un exemplu simplu și are limitele lui, însă în spate se ascund multe aspecte psihologice.
NOTAȚIA CLASICĂ este SUB/PESTE 2.5 GOLURI preluată din engleză Under/Over 2.5. La un meci, Juventus – AC Milan, pariem pe numărul de goluri:
Sub 2.5 goluri: adică 0, 1 sau 2 goluri marcate în meci. Este echivalentul scorurilor corecte 0-0, 1-0, 0-1, 1-1, 2-0, 0-2. Limita de 0.5 arată un număr mai mare sau mai mic decât 2 și elimină posibilitatea a fix 2 goluri. 2<2.5<3. Toate casele de pariuri mari folosesc această notație.

Există însă și case de pariuri care au preferat să inventeze mersul pe jos. Așa a apărut notația echivalentă 0-2/3+. Li s-a părut lor că arată mai bine iar limita de 0.5 este greu de înțeles de către neștiutori. 3+ semnifică 3 sau mai multe goluri înscrise, în timp ce 0-2 înseamnă maxim 2 goluri. Este și hazliu să observăm o dublă măsură, o limită și un interval în notația pariului. E clar că cei care au inventat prostia asta au avut doar scopul de a induce în eroare. Chiar și 3-/3+ era de preferat în locul luptei cu matematica. În același timp, 3+ este un simbol puternic și care sugerează și direcționează. Practic, casele de pariuri ne îndeamnă să pariem 3+ (peste 2.5 goluri).
Clar, vom continua analiza și vom trece în revistă cât mai multe notații și simboluri folosite de caselor de pariuri în ofertele lor pentru a putea ajuta cât mai mulți noi jucători să iasă “vii” din hățișul simbolisticii excesive promovată de operatorii de pariuri. Putem observa lucruri de-a dreptul hilare și prostii monumentale pe care le trecem prea repede cu vederea.
-Va continua-