miercuri , 16 aprilie 2025
Home / Strategii Pariuri / Semnificațiile cotelor și interpretări ale pariorilor
Semnificațiile cotelor și interpretări ale pariorilor

Semnificațiile cotelor și interpretări ale pariorilor

Semnificațiile cotelor sunt foarte des discutate ca indicatori preciși ai desfășurării unui joc. Departe de adevăr, un joc rar se desfășoară în scenariul cotelor. Matematic, cota este inversul unei probabilități. Este aprecierea pe care o dă compilatorul de cote, uneori casa de pariuri.

Cotele la pariuri reprezintă probabilitatea ca un eveniment să se întâmple și, prin urmare, ne permit să aflăm câți bani vom câștiga dacă pariul pus este câștigător. În același timp, cotele la pariuri sunt compilate de casele de pariuri ca o modalitate de a reprezenta ceea ce cred ele că este probabil să se întâmple. Într-o anumită măsură, cotele reflectă aprecierea operatorilor. Ulterior, cotele sunt influențate de piață și suferă ajustări permanente.

Nu vom intra prea mult în partea ce ține de teorie și probabilități, însă vom încerca o abordare practică. Pentru că, în practică, sunt doar două aspecte importante legate de cote:

  1. conceptul de valoare a cotelor
  2. modul în care cotele ne influențează alegerile

Hot Hand la pariuri – prejudecata mâinii fierbinți

Semnificațiile cotelor

O cotă de @1.10 poate avea valoare într-un anumit context, însă are pe termen lung? Când pariem pe @1.10, câștigăm 10% dacă ne iese pariul. Practic, pariind 100 Lei pe @1.10 câștigăm 10 Lei (fără impozit). Când pierdem pe @1.10 însă, ar trebui să avem cel puțin 10 pariuri câștigătoare pe aceeași cotă. Și asta doar pentru a recupera. Iată cum vine, destul de simplu:

  • cota @1.10 – câștigăm 10% din miză. Un pariu pierdut presupune 10 pariuri câștigătoare pe aceeași cotă.
  • cota @1.20 – câștigăm 20% din miză. Un pariu pierdut presupune cel puțin 5 pariuri consecutiv câștigătoare la aceeași cotă.
  • cota @1.30 – câștigăm 30% din miză. Un pariu pierdut presupune cel puțin 3 pariuri consecutiv câștigătoare la aceeași cotă.
  • cota @1.40 – câștigăm 40% din miză. Un pariu pierdut presupune mai mult de 2 pariuri consecutiv câștigătoare la aceeași cotă.
  • cota @1.50 – câștigăm 50% din miză. Un pariu pierdut presupune exact 2 pariuri consecutiv câștigătoare la aceeași cotă.
  • cota 1.80 – câștigăm 80% din miză. Un pariu pierdut presupune 2 pariuri câștigătoare, nu e nevoie să fie consecutive.
  • cota 2.10 – câștigăm 110% din miză. Un pariu pierdut, ne păstrează 10% profit și nu este nevoie să recuperăm.

Ne-am obișnuit să tratăm cotele după cum urmează:

  • cote mai mici de @1.10 – ”prea mici” ca să le jucăm
  • cote între @1.10 și @1.40 – le luăm pe bilete cu mai multe evenimente
  • cote între @1.40 și @2.00 – le luăm pe bilete cu câteva alegeri care ni se par valoroase
  • cote mai mari de @2.00 și în jurul acestei valori – în general, le jucăm în pariuri simple

Interpretări ale pariorilor

Cu cât mai mică e cota, cu atât mai sigură! Cu cât cota este mai mare, cu atât mai greu de ”prins”. Desigur, sunt doar 2 abordări opuse care ne arată cât suntem de influențati de cotele afișate.

Cotele sunt modificate și ajustate de către casele de pariuri. Este o certitudine acest fapt. De exemplu, în loc de @1.35 pentru victoria gazdelor într-un meci, vom primi @1.29. Diferența procentuală este marja operatorului. La fiecare eveniment, la fiecare pariu este aplicată o marjă. Ea este echivalentul adaosului comercial. Operatorii de pariuri trebuie să câștige și ei.

Anywhere, Anytime, Online

Cota @2.00 este recunoscută ca fiind cota de echilibru. Media, jumătatea între profit și pierdere. Dacă o cotă @2.00 este câștigătoare, ne asigură dublarea mizei. În același timp, încă un pariu care poate să nu fie câștigător și tot nu pierdem. În realitate, de cele mai multe ori suntem nevoiți să facem cota @2.00 din 2 pariuri. Asta înseamnă riscuri crescute și asumate.

Dropping odds – cotele în scădere

De fiecare dată când cotele pierd sau câștigă mai mult de 15% din valoarea inițială, suntem tentați să credem că se întâmplă ceva cu acel evenimente. Pentru cei care fac trading sunt oportunități de neiertat.

De obicei, cotele în scădere înseamnă pur și simplu că operatorul de pariuri își ajustează valorile pentru a reflecta probabilitățile reale ale unui rezultat sau pentru a-și echilibra comisionul. Având în vedere că cotele au fost afișate cu ore sau zile înainte, intervin mișcările pieței.

Deci, dacă observăm o scădere progresivă a cotelor în timpul zilei, nu înseamnă neapărat că se întâmplă ceva acolo. Casele de pariuri renunță la unele cote și le înlocuiesc cu altele. Nimic suspect aici. Dar dacă observăm o schimbare semnificativă (mai mult de 20% aproximativ) la 70%  atunci înseamnă că se întâmplă ceva acolo.

STAI! Citeste si despre

Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive (generalități)

Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive (generalități)

Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive se referă la evoluția indicilor pentru un anumit …

Avantajele boților de pariere și cele mai cunoscute aplicații automatizate

Avantajele boților de pariere și cele mai cunoscute aplicații automatizate

Avantajele boților de pariere nu sunt greu de anticipat și nici de remarcat atunci când …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *