Răbdarea la pariuri este un subiect care ține de psihologia pariorului de succes.
Unii apreciază că ține de calitățile native ale fiecăruia, în timp ce alții consideră că răbdarea la pariuri poate fi dobândită prin exercițiu și mult studiu.
De ce un parior trebuie să aibă răbdare?
Influența prejudecăților cognitive la pariuri
Cum răbdarea la pariuri ne determină să luăm decizii raționale
Este și tehnologia de vină pentru lipsa răbdării?

Ce puteti citi in acest articol
De ce un parior trebuie să aibă răbdare?
Pentru mulți, succesul la pariuri este sinonim cu o imagine idilică a celui care se îmbogățește peste noapte.
Un bilet câștigător care îți aduce meritatul succes, recunoașterea socială și schimbarea nivelului de trai.
O imagine, ce e drept, destul de romantică, și pe care o promovează doar cei care chiar nu înțeleg nimic din acest domeniu sau cei care vor să inducă grav în eroare.
Realitatea nici că poate fi mai diferită.
Citește mai multe despre Psihologia pariorului de succes pe fotbal
Orice parior trebuie să muncească din greu, să studieze cât se poate de mult și să fie disciplinat. Răbdarea este, de asemenea, o trăasătură esențială pentru orice jucător serios, iar acest articol explică de ce.
Răbdarea la pariuri – capacitatea de a accepta sau a tolera întârzierile, probleme sau suferința – este deseori trecută cu vederea și nu este considerată ca o componentă cheie a câștigurilor la pariuri.
Este foarte important să ai capacitatea de a alege și să ai valoare în alegerile făcute, dar, într-un mediu influențat de aleatoriu și evenimente întâmplătoare ori neprevăzute, ca parior trebuie să fii răbdător.
Spre exemplu, dacă ne gândim la poker, un jucător profesionist poate înregistra pierderi după 100000 de mâini jucate (aproximativ 2 ani, câte 40 de ore pe săptămână). Aceasta este o limită pe care o poate atinge orice parior și arată faptul că după o serie negativă, te poți aștepta la succes. Condiția este să joci constant, perseverent, cu răbdare și disciplină.
Legea numerelor mari este probabil cea mai bună modalitate pentru a înțelege importanța răbdării la pariuri. În centrul teoremei lui Jacob Bernoulli stă principiul distribuirii probabilităților. În cazul pariurilor, explicația poate fi restrânsă la așa numita cotă @2.00.
Dacă am lua în discuție doar cota @2.00 întâlnită constant, un exemplu ar fi pariatul pe par – impar (desigur, considerând că ambele au cota ideală @2.00, și fără a considera marja caselor de pariuri). La un moment dat, o echipă pe care joci, tot va face par, iar dacă ai capacitatea de a alege inspirat sau măcar de a considera un șir favorabil, vei ieși în câștig. Pur și simplu trebuie să ai răbdare, pentru a evita dimensiunea mare a eșantionului jucat.
Influența prejudecăților cognitive la pariuri
Pariorii trebuie să fie conștienți de capcanele de tot felul, inclusiv de Eroarea Pariorului (Gambler s Fallacy), adică înclinația umană spre un anumit echilibru.
Eroarea Jucătorului se referă la faptul că ești tentat să consideri că după o serie negativă vine una pozitivă. Ori după un câștig, vine și o pierdere.
Spre exemplu, poți crede, în mod eronat, că după 8 jocuri de sub 2.5 goluri, o echipă este obligată să facă unul de peste 2.5 goluri. Iar tu dacă pariezi pe acest ultim joc, în mod clar, ești în câștig. Nimic mai fals!
Acest ”trebuie să bată”, ”trebuie să câștige”, îl vei întâlni la mulți pariori, care sunt convinși de existența unei legi a echilibrului.
Desigur, o aberație. Legea echilibrului la pariuri, nu există și nu a existat vreodată.
Pe de altă parte, perseverența, răbdarea și studiul, își arată roadele. Ca parior, trebuie să crezi și să fii conștient de faptul că atunci când înregistrezi pierderi, acestea nu presupun un câștig viitor. Acesta însă, poate să apară ca urmare pariurilor pe valoare, într-un interval mai mare de timp.
Indiferent de cum ai paria, răbdarea la pariuri este cea care te ajută să iei decizii raționale și în cunoștiință de cauză.
Foarte mulți pariori, nu au răbdare să studieze echipele prezente în teren (unul dintre cei mai importanți factori în analiza jocului), după care se plâng că nu au știut că o echipă joacă cu rezervele sau că jucători cheie nu evoluează într-un meci. Ține de răbdarea la pariuri, modul în care iei în calcul toate informațiile și pariezi atunci când te simți sigur.
Cum răbdarea la pariuri ne determină să luăm decizii raționale
Una dintre prejudecățile cognitive puternic înrădăcinate este cea a alegerii profitului potențial pe termen scurt.
Foarte mulți pariori se concentrează doar asupra zilei în curs, așteptând un câștig imediat. O abordarea destul de neplăcută, dar care poate fi înțeleasă.
Pe de altă parte, nu te obligă nimeni să pariezi zilnic. Este imposibil să cunoști toate campionatele și toate echipele la fel de bine. Mai ales dacă pui bilete, gândește-te că poate sunt pariuri mai valoroase mâine sau poimâine.
Unii pariori doresc un câștig imediat și mizează sume mari, chiar cu riscul de a suferi pierderi. Alții aleg metode progresive (cum este Fibonacci), continuând să parieze chiar și după o serie negativă, dar încercând să recupereze mizele anterioare.
Cu toate acestea, metodele proporționațe (cum este criteriul Kelly sau miza fixă), reduc foarte mult riscul. Chiar, de ce nu ai folosi aceste metode?
Dacă gândești rațional și aplici teoria alegerilor raționale, fiecare decizie pe care o iei trebuie să îți minimizeze riscul de a pierde și să îți mărească probabilitatea de a câștiga.
Orice parior are la dispoziție mijloace de informare și pariere care necesită un efort minim, iar asta contează enorm.
Dacă tu, ca și parior, vrei să pui 100 RON, iar casa de pariuri la care joci de obicei îți oferă cota @2.22, iar la altă casă de pariuri este cota @2.30, vei schimba casa de pariuri? Poate că da, poate că nu.
Dacă însă vrei să mizezi 10 000 RON, vei fi înclinat să alegi casa de pariuri care oferă cota mai mare, pentru că diferența, în cazul câștigului, este substanțială.
Pariorii serioși știu cât de importantă este valorea (cote mai bune), indiferent cât de mică ar fi miza. Ei știu și faptul că este necesar un efort suplimentar pentru a găsi valoare și de aceea aleg case de pariuri, cu marje cât mai mici. De multe ori, și bonusurile sau alte oferte sunt importante.
Află mai multe despre Baumbet.ro, unde ai cote foarte bune
În termeni raționali, este bine să știi că și anxietatea influențează comportamentul tău de parior și te împinge să comiți erori. Dacă ai însă răbdare, și ai învățat să aștepți meciurile care au cote valoroase, automat îți crești șansele de a câștiga.
Este și tehnologia de vină pentru lipsa răbdării?
Dacă nu ne referim la pariuri, avantajele tehnologiei sunt certe. Poți comanda o pizza doar apăsând pe buton, nu mai ești nevoit să te deplasezi la magazin pentru cumpăraturi, iar taxiul care vine să te ia, îl poți urmări în timp real.
Tot tehnologia este cea care a arătat faptul că pariurile se referă în primul rând la:
- găsirea unei marje superioare caselor de pariuri
- găsirea valorii în cotele oferite
- înțelegerea efectivă a diferențelor de cote și cum te afectează pe termen lung
Având acces la internet este foarte ușor să citești analize și comentarii despre orice echipe, să urmărești paginile sociale ale jucătorilor, să ai acces la statistici detaliate, în general, la date și informații care te ajută să iei decizii la pariuri.
Pe de altă parte, apare tendința de a te grăbi și a supraestima anumite aspecte ce țin de tehnologie și uite așa îți mai pierzi din răbdarea la pariurii.
Pariurile sportive, deși considerate ca făcând parte din catergoria jocurilor de noroc, nu sunt loterii. Nu te aștepta să te îmbogățești peste noapte.
Acesta este al motiv pentru care răbdarea la pariuri este una dintre calitățile care nu trebuie să îți lipsească.
Învață să ai răbdare, să acceptți și să depășești pierderile. Profitul vine în timp, pe măsura educării și perfecționării calităților de parior pe care le deții.
2 comentarii
Pingback: Prejudecăți și mituri la pariuri - care sunt adevărate și care sunt false
Pingback: Ce fel de parior ești? - Cele mai cunoscute 10 tipuri de jucători