vineri , 16 august 2019
Home / Strategii Pariuri / Pariurile pe cornere – Matematica a două puncte de vedere diferite
Cornere

Pariurile pe cornere – Matematica a două puncte de vedere diferite

Pariurile pe cornere reprezintă în prezent o tehnică de joc apreciată de pariori. Acest lucru este o certitudine și se observă în oferta caselor de pariuri. Nu doar pariuri pe cornere ci și pariuri complexe ori pe anumite perioade ale unei partide.

Îmi amintesc de anii în care casele de pariuri online, aflate la început, blocau meciurile la cornere. Erau considerate un eveniment de joc important și riscant. Deși este practicat și în prezent, acest fapt nu mai reprezintă obișnuința la pariuri live.

Există dezbateri și puncte de vedere diferite în privința valorii cornerelor la fotbal. Dacă mulți pariori le consideră valoroase și un indicator important, alții le privesc cu scepticism și ca pe un simplu indicator statistic.

Așadar, putem considera pariurile pe cornere și modul în care cornerele afectează meciul.

Pariuri pe cornere – strategii și sfaturi de la pariori de top (2018)

Pariurile pe cornere – puncte de vedere diferite

Când te referi la pariuri pe cornere este simplu: numărul cornerelor acordate în timpul unui meci. Poate fi vorba de numărul de cornere în joc, repriză sau în decursul unei perioade din partidă. Totodată, este vorba și de numărul de cornere acordat fiecărei echipe.

Lovitura de colț, uzual numită și corner (colț, traducere din limba engleză) se acordă atunci când mingea iese de pe suprafața de joc, după linia porții, fiind atinsă de un membru al echipei aflată în apărare. Aceasta se execută din colțul terenului de joc, din partea în care mingea a părăsit terenul. (wikipedia)

Din punct de vedere al economiei unui joc de fotbal, un corner la pariuri are câteva semnificații importante. În mod tradițional, cornerele sunt văzute ca ocazii de gol. Fiind faze fixe și apropiate de poartă, sunt considerate oportunități de a înscrie și sunt tratate cu atenție sporită. Asta nu înseamnă că 10 goluri presupun un gol sau două marcate.

Cu câțiva ani în urmă Chris Anderson și David Sally au publicat o care de analiză a datelor statistice și au concluzionat că numărul cornerelor nu este important. Mai mult decât atât, nu este nicio corelație statistică între numărul cornerelor și numărul de goluri. De exemplu, în Premier League, o echipă medie marchează 1 gol la 10 cornere. Statistica însă nu poate fie extinsă și asupra altor campionate.

De curând, profesorul Roger Piekle Jr de la Universitatea din Colorado a făcut propriile studii și a observat importanța sporită a conerelor.

pariurile pe cornere

Luând afirmația că “loviturile de colț sunt aproape lipsite de valoare”, o concluzie care cred că este mult supraestimată. Argumentul se bazează pe un lanț de cauzalitate de la lovituri de colț, până la goluri, și o constatare că foarte puține cornere duc de fapt la goluri.

Foarte puține cornere duc, de fapt, la goluri

În cartea lui Anderson și Sally, aceștia explică logica lor:

Datele arată că, în medie, aproximativ 20.5% din toate cornerele (1 din 5) au condus la un șut pe poartă după 3 atingeri ale balonului. Dintre acestea, câte au generat un gol marcat?  În medie, aproximativ 11% sau 1 din 9 cornere conduc către un gol. Randamentul cornerelor variază de la 0 la 0.07. În medie, datele arată că un corner valorează 0.022 goluri. Aceasta înseamnă că o echipă medie din EPL înscrie un gol dintr-un corner aproximativ la fiecare 10 jocuri.

Iar matematica care arată efectul contrar:

În Premier League în 2012/2013 au fost înregistrate 1.008 de goluri la 7.528 de șuturi spre poartă. Astfel, 13.4% din șuturi au dus către un gol înscris, sau fiecare șut a generat 0.134 goluri. Aceasta înseamnă că un șut spre poartă are o valoare de aproximativ 6 ori mai mare decât un corner (adică 0.134 / 0.022). Deja, se observă că un corner este departe de “lângă lipsite de valoare”.

Deci cât de valoroase sunt cornerele?

Să vedem acum cornerele în contextul categoriei mai mari din care face parte, fazele fixe. Potrivit lui Opta, în 2012/2013, Premier League avea 285.482 de pase. Dacă urmărim abordările lui Anderson și Sally și numărăm cele trei pase înainte ca un gol să fie marcat, atunci acest lucru înseamnă că 3.024 din totalul paselor au condus la goluri.

Adică fiecare dintre aceste 3 pase are o valoare de 0,011 goluri (adică 3.024/285.482). Altfel spus, cornerele sunt de două ori mai susceptibile de a duce la un gol decât alte faze. Dacă ar fi cornerele lipsite de valoare, atunci pasele ar fi și mai nesemnficative iar asta ar fi absurd.

Cum pariem pe numărul de cartonașe și impactul arbitrului – partea 1

Oricât de sofisticate ar fi analizele făcute mai sus, ele au valoare orientativă când vine vorba de a paria pe cornere.

Însă un lucru este important: numărul de pase contează enorm, acuratețea paselor unei echipe este direct implicată în orice calcul pentru pariuri pe cornere.

Nu mă interesează câte goluri se dau dacă am pariat pe cornere. Poate chiar vreau ca mingea să fie respinsă în afara terenului. Optica se schimbă și e de urmărit presiunea unei echipe și nu finalitatea ei.

pariurile pe cornere

Pe scurt:

 • Anderson and Sally au concluzionat că 20.5% dintre cornere se încheie cu un șut din următoarelele 3 pase. Dintre acestea 11% se trasformă în gol. Deci fiecare corner valorează 0.022 goluri.
 • Piekle a observat că din 285.482 pase date în sezonul 2012/13 Premier League, 3.024 au dus către un gol. Așadar, în medie, o pasă valorează 0.011 goluri.
 • Deci un corner (valorând 0.022 goluri) este de fapt de 2 ori mai valoros decât o pasă obișnuită (excludem pasele de gol) care valorează 0.011 goluri.

Tipuri și piețe la pariurile pe cornere

Una dintre casele de pariuri la care găsești mai multe tipuri de pariuri dedicate cornerelor este Netbet.

Netbet: Totul despre o casă de pariuri de TOP

Așa că am luat exemplul unui meci din Liga 1: Gaz Metan Mediaș – Voluntari. Două echipe fără prea mari pretenții și al căror joc nu este unul ofensiv.

Ce pariuri găsim:

 • cornere 3 variante
 • cornere 2 variante
 • cornere final – 2 variante
 • cornere repriza 1
 • cornere repriza 2
 • peste 5
 • total cornere par/impar

7 piețe pe numărul cornerelor, toate la valori numerice. Este obișnuit și tipul de pariu par/impar, o loterie extinsă de la numărul de goluri. Dacă acolo acest tip de pariu are semnificații, la cornere nu are niciuna. Este o pură alegere a hazardului.

Numărul de cornere este influențat de evoluția jocului. Nu poți obține lovituri de colț dacă nu ataci. Cornerele vin ca urmare ofensivei și presiunii asupra apărării adverse. Când pariezi pe cornere este importantă acțiunea la poartă, nu golul în sine. Din contră, un gol poate scădea ritmul jocului și presiunea.

Gaz Metan Mediaș – Voluntari – predispoziția la cornere

Gaz Metan Mediaș - Voluntari

Se observă faptul că gazdele sunt pritre echipele cu o mare predispoziție de face meciuri câștigate cu multe cornere. Peste 9.5 cornere/meci, media fiind una ridicată. Nici nu se află între primele echipe, dar poziția a 6-a este una superioară.

În privința celor de la Voluntari, echipa are o medie slabă la cornerele obținute.

În Liga 1, media cornerelor pe meci este de 4.74.

Teoretic, s-ar putea spune că duce spre o medie generală de peste 9.5 cornere/meci, însă afirmația este riscantă. La ora acestei analize, Gaz Metan Mediaș era pe 5, în timp ce Voluntari se afla pe ultimul loc. Două echipe aflate în poziții opuse, cu rezultate foarte diferite. Calitateaa jocului foarte slabă pentru Voluntari, echipă ce obținuse o singură victorie.

Ca și observație generală cotele de @1.83 cu @1.83 sunt destul de mici la pariurile pe cornere. Asta înseamnă că dacă pariezi pe termen mai lung pe @1.83, nu ai prea multe șanse să obții profit. Marja casei de pariuri este destul de mare.

Concluzii și sfaturi la pariurile pe cornere

 • pariurile pe cornere sunt foarte interesante și le găsești la majoritatea caselor de pariuri.
 • strategiile de abordare a acestei piețe se bazează pe comparațiile ofensivă – defensivă ale celor două echipe din teren. Este foarte posibil ca acestă abordare să nu fie chiar una realistă.
 • pe zi ce trece apar tot mai multe scheme tactice care se aplică la cornere. Unele favorizează obținerea altei lovituri de colț prin amplasamentul jucătorilor.
 • numărul de goluri influențează numărul de cornere. După marcarea unui gol, presiunea are tendința să scadă. La fel și motivația echipei care a încasat.
 • numărul de cornere nu reprzintă un indicator fidel pentru goluri. Fiind vorba de pariuriu diferite, trebuie privite secvențial. Nu recomand să pariezi pe cornere și pe goluri în același meci.
 • chiar dacă nu marja cotelor la cornere este destul de mare, poți utiliza pariuri combinate de 2 sau 3 evenimente. Asta în ideea în care cotele oferite la peste/sub număr de cornere nu au valoare prea mare.
 • pariurile pe cornere sunt valoroase! Presupun însă o analiză foarte atentă și găsirea celor mai buni indicatori, altfel e pierdere de timp:
 • – posesie în terenul advers, șuturi spre poartă din unghiuri dificile, ritmul și randamentul atacurilor, numărul paselor în jumătatea de teren adversă, tendința portarilor de a respinge în corner, înclinația jucătorilor defensivi de a respinge în corner etc.
 • delimitează cornerele de goluri. La pariurile pe cornere, acțiunea s-a încheiat la executarea fazei fixe. Este important atunci când analizezi meciul.

STAI! Citeste si despre

GG3+ la Baumbet, un pariu foarte căutat

GG3+ la Baumbet, un pariu foarte căutat

GG3+ la Baumbet reprezintă acel tip de pariu în care ambele echipe înscriu iar una …

Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)

Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)

Expected goals (xG) – goluri așteptate – este o metodă care si-a croit drum de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *