vineri , 16 august 2019
Home / Strategii Pariuri / Pariuri pe scor corect: Ce trebuie să știi despre și cum să pariezi

Pariuri pe scor corect: Ce trebuie să știi despre și cum să pariezi

Pariuri pe scor corect reprezintă o piață foarte dezvoltată și întâlnită la orice meci, fără excepție. În România, poate că nu sunt la fel de populare ca în alte zone și poate că nu sunt nici așa de mult utilizate, fiind considerate mai mult o joacă între două pariuri serioase.

Piața de pariuri pe scor corect este considerată interesantă și atractivă, în special de către pariorii reacreaționali.

Am încercat să văd cât de profitabile sunt aceste pariuri pe scor corect, la ce strategii se pretează, care sunt posibilitățile de câștig și, mai ales, dacă acest tip de pariu poate fi abordat pe baza unor modele sau metode de joc. Citește în continuare pentru a vedea dacă se merită să utilizezi pariuri pe scor corect.

De multe ori, atunci când intri într-o agenție de pariuri stradală, te întâlnești cu mai multe oferte de pariuri pe scor corect. Una dintre acestea ar putea suna cam așa ”Tottenham să învingă cu 2-0 îți aduce 100 Lei pentru 10 Lei pariați”. Automat te gândești că suma ta devine de 10 ori mai mare și oferta pare foarte tentantă.

”Hai să pun și eu 10 Lei pe Tottenham”, te gândești în grabă fără a analiza prea mult ori fără a ști prea multe despre meci. Tentația câștigului de 10 ori, este mare și te atrage ca un magnet.

În ciuda faptului că oferta pare una valoroasă, nu te gândești că aceasta nu este făcută pentru câștigul pariorilor. Mai degrabă, casa de pariuri folosește informațiile pe care le are (și are destule) pentru a atrage clienții și, printr-o tehnică de marketing subtilă, creează impresia că îți oferă o ocazie unică de a câștiga.

Scor corect la Crystal Palace – Liverpool oferit de Baumbet

Sunt pariurile pe scor corect profitabile?

Am văzut că acest tip de pariuri este popular și răspândit. Să prezici scorul corect al unui meci presupune un grad mare de anticipație și cumva să estimezi corect desfășurarea ostilităților în teren. Cât se poate de clar și cu maximă acuratețe.

Spre deosebire de pariurile pe rezultatul meciului, acolo unde ai 3 rezultate posibile – victorie, egal și înfrângere – în cazul scorului corect ai un număr destul de mare de variante posibile. Chiar și după ce elimini variantele care par fanteziste, tot rămâi cu o mulțime de alegeri destul de mare.

Casele de pariuri limitează numărul cotelor pe scor corect în funcție de un număr maxim de goluri pe echipă.

Dacă ai considera acest număr n, numărul maxim de pariuri pe scor corect cotat de către casa de pariuri este dat de formula (n+1)

De exemplu, meciurile de fotbal care se termină între 0 și 6 goluri pot avea 49 de scoruri corecte posibile. Meciurile de fotbal care se termină între 0 și 4 goluri pot avea 25 de scoruri corecte posibile.

Așadar, pare destul de logic, că înainte de a prezice un scor corect sau mai multe, este bine să analizezi tipul partidei încercând să deduci câte goluri s-ar putea marca.

Cotele pentru scor corect la Crystal Palace – Liverpool la Netbet

Pentru acest tip de analiză în care încerci să găsești numărul total de goluri care se poate înscrie într-un meci, Expected Goals este cel mai bun model

Citește despre Expected goals – xG – la pariuri. Ce este xG-ul și cum se poate folosi?

Nu este deloc surprinzător faptul că pentru scor corect sunt considerabil mai bune decât cele pe rezultatul partidei. Asta pentru că fiecare variantă de scor corect are mult mai puține șanse de a se produce decât victoria gazdelor, egalul sau victoria oaspeților.

Chiar și cele mai întâlnite scoruri – 1-1, 1-0 și 2-1 s-au întâlnit în mai puțin de 12% din totalul jocurilor desfășurate în istoria de 130 de ani a fotbalului englez.

Prin tradiție, casele de pariuri preferă pariurile cu bătaie lungă. În primul rând, fac acest lucru pentru a atrage clienții. În al doilea rând, casele de pariuri pot crea povești frumoase atunci când pariorii câștigă, lucru care nu face decât să atragă și mai mulți clienți.

În al treilea rând, din cauza posibilităților ce presupun mai multe variante la care casele de pariuri pot aplica o marjă mai mare decât în cazul pariurilor pe 1, x, 2.

Pariuri pe scor corect la Crystal Palace – Liverpool oferite de SenatorBet

De exemplu, dacă la 1, cota poate varia între @1.80 și @2.00 (pentru un anumit meci), la scor corect 1-0, cota poate varia mult mai puternic, între @4.00 și @6.70 – la mai multe case de pariuri. Diferența este semnificativă.

 

Prejudecata echipei favorite și pariuri pe scor corect

Despre prejudecăți cognitive la pariuri am mai scris. Poți găsi mai multe detalii citind Psihologia pariorului de succes.

Este vorba despre tendința pariorilor de a supra-evalua (de multe ori și a paria în exces) unele pariuri și de a le sub-evalua pe altele. În special când vine vorba despre echipe favorite.

Asta și datorită faptului că atunci când vine vorba despre un eveniment care are o probabilitatea foarte mare sau foarte mică de a se produce, suntem tentați să mizăm pe rezultate care au mici șanse în dauna celor care au probabilitatea mai mare.

Pariuri pe scor corect la Crystal Palace – Liverpool la Sportingbet

În mintea unor pariori, în acest fel găsesc valoare și își multiplică șansele de a câștiga.

Nu trebuie scăpat din vedere nici faptul că operatorii de pariuri încearcă să se protejeze de plata unor sume mari, în special atunci când impactul unor cote mici ale favoritelor se produc. Ce fac în acest caz casele de pariuri? Maresc marja și mai mult, nu doar la acele pariuri dar și la celelate piețe.

Modele pentru predicția scorului corect

Unul dintre cele mai unoscute modele matematice pentru predicția scorului corect este cel al distribuției Poisson.

Deși nu este un model perfect pentru analiza și predicția scorului corect (deoarece consideră golurile marcate de gazde și golurile marcate de oaspeți ca fiind evenimente independente, când, de fapt, nu este deloc așa) îți oferă instrumente rezonabile pentru a simula scorurile corecte posibile și apoi pentru a face corelații cu frecvența apariției acestora.

Să luăm, de exemplu, două echipe din Premier League, Tottenham și Everton în sezonul 2016/2017.

Analizând partidele pe care cele două echipe le-au disputat în sezonul precedent, analiști sportivi au prezis că Tottenham va înscrie 1,623 de goluri (contra celor de la Everton). Desigur, este o absurditate pentru că nicio echipă nu înscrie fracțiuni de goluri.

Totuși, din punct de vedere statistic, această medie arată faptul că Tottenham se aștepta să înscrie, în medie, 1,623 de goluri jucând pe teren propriu contra unor echipe la fel de tari (sau de slabe) ca Everton.

Având această medie a golurilor înscrise, distribuția Poisson îți permite să calculezi probabilitățile ca Tottenham să marcheze 0, 1, 2, 3 sau mai multe goluri.

Folosind xG (Expected goals) s-a calculat că de la Everton se aștepta să marcheze 0.824 goluri. Probabilităațile sunt expuse în tabelul de mai jos:

Pariuri pe scor corect

Poți converti probabilitățile de mai sus în cote zecimale cu ușurință pur și simplu fâcând împărțirea 1/probabilitate. De exemplu, la o probabilitate de 25% (sau 0.25), va fi cota @4.00.

Iată și cotele corespondente pentru cele 49 de scoruri corecte posibile:

Pariuri pe scor corect

Așadar 1-0 are cota @7.12, 2-0 are cota @8.77, în timp ce 4-1 este la cota @48.5. Acestea sunt cote estimate matematic și la care casa de pariuri poate aplica diferite marje.

Comparații între cotele estimae și cotele reale oferite de către casele de pariuri

Dacă reluăm discuția despre cote, despre valoarea lor și despre marjele caselor de pariuri, automat ajungem la comparații. Comparații și apoi medii ale cotelor pentru fiecare eveniment (în cazul de față, scorul corect la un anumit joc).

Mai jos este o comparație făcută la mai multe case de pariuri, în urma căreia au reieșit cotele medii pentru fiecare rezultat – scor corect:

 

Marja teoretică pentru pariuri pe scor corect se încadrează în limita a 40%.

O comparație atentă a tabelului ce conține cotele estimate (ca fiind reale) cu cel care conține cotele oferite de către casele de pariuri, arată în cod clar faptul că deviația cotelor este destul de mare.

La fel de clar este și faptul că o casă de pariuri nu aplică marja unitar asupra tuturor pariurilor oferite.

Cu cât este mai mică probabilitatea de apariție a unui evenient, cu atât mai mare este marja aplicată de către o casă de pariuri asupra cotelor.

Dacă ar fi să considerăm cele mai bune piețe următoarele (de mai jos), marja teoretică pentru cele mai bune cote este undeva la 14%.


Echipa favorită – cote mari, valoare și pariuri pe scor corect

Cea mai simplă metodă pentru a estima cât de valoroasă este o cotă și care este marja aplicată de către o casă de pariuri pentru fiecare scor corect, este să împarți cotele oferite la cotele estimate (a fi reale).

De exemplu, pentru 0-0 avem o cotă medie de @11.23. Împărțind această cotă la cota estimată pentru același scor – @11.55 – obținem 97.2%.

97.2% reprezintă echivalentul ROI (randamentul investiției), adică suma pe care te poți aștepta să o faci ca urmare a invetiției în acel pariu. Pentru fiecare 100 Lei pariați, te poți aștepta să primești (câștigi) 97.20 Lei sau, poți spune și așa, să pierzi 2.80 Lei de fiecare dacă când pui acest pariu.

ROI = Randamentul Investiției

Aceste calcule pentru pariuri pe scor corect, pot fi redate și sub forma unui tabel. Cu cât nuanța de roșu este mai închisă, cu atât te poți aștepta la câștiguri mai mici de pe urma sumelor investite (se aplică și marja specifică a casei de pariuri). Când te poți aștepta la câștiguri peste 100%, este semnalat cu verde.

Cu câteva mici excepții, se pare că toate pariurile pe scor corect nu îți aduc câștiguri, ba din contră. Până la urmă, casele de pariuri nu sunt organizații caritabile. Chiar și randamentul investiției la pariurile pe scoruri mari este de-a dreptul ridicol. Dacă ești destul de nepriceput, poți paria pe 5-5, iar pe termen lung, te poți aștepta să pierzi 99% din cât pariezi.

Da, pariind pe 1-0 sau 0-1, vei avea profit, însă cuprins între 0.4 și 5.2%. Poate peste media obținută de către alți pariori.

Dacă privim statistic, iată randamentul invetiției făcute pentru fiecare scor corect:

Deci sunt câteva pariuri pe scor corect de la care te poți aștepta să fie profitabile, însă majoritatea sunt dezastruoase pentru un parior.

De exemplu, la valorile de 1.93 și 0.88 goluri marcate de către Tottenham și, repectiv, Everton, pentru orice scor corect oferit de către casele de pariuri, nu aveai valoare pe termen lung.

Influența erorilor date de scorurile puțin probabile

Presupunem că ne așteptam că Tottenham să înscrie mai multe goluri. În ultimele 10 meciuri pe teren propriu, Tottenham marcase 27 de goluri și câștigase 9 partide.

În același ritm, Everton marcase rezonabil, cu 10 reușite în ultimele 10 meciuri, chiar dacă câștigaseră doar 2.

Utilizând valorile de 2.7 și 1.0 pentru goluri așteptate (gazde, oaspeți), am fi fost tentați de un 3-2, scor ce avea cota @27 și părea că poate fi bun de pariat.

La scorul de 3-2, utilizând modelele prezentate mai sus, randamentul investiției așteptat era de 113.5%, față de doar 71.1% cât reiese din tabelul cu cotele la casele de pariuri.

Acesta este motivul pentru care marjele aplicate de casele de pariuri sunt cu atât mai mari cu cât un scor este mai puțin așteptat. Până la urmă, au și de unde.

Atâta timp cât casele de pariuri utilizează modele matematice pentru previziunile scorului, ele trebuie să se protejeze împotriva riscului de oferi cote care pot fi tranzacționate.

Nu te lăsa păcălit de legea numerelor mici

S-a artătat statistic faptul că pariorii se lasă înșelați de tentați profitului pe termen scurt. Este o chestiune care cu greu poate fi combătută.

Numerele mici sunt creatoare de simetrie pot fi extrem de înșelătoare. Apariția lor se poate datora doar șansei chiar dacă întâlnit exemple și povești ademenitoare.

Cum se traduce asta la pariuri? Foarte simplu: un succes (o serie de pariuri câștigătoare) îți poate crea impresia că ai găsit o breșă în sistemul de cote al caselor de pariuri. În plus, încrederea și optimismul devin supra-evaluate și ai tendința să crezi că poți câștiga la nesfârșit.

Desigur, este posibil ca acest lucru să fie adevărat, dar statisticile arată că este vorba doar de noroc. Pur și simplu noroc, nu șanse de producere a unor evenimente, nu legături de cauzalitate, nu analize, noroc și nimic mai mult.

Cum istoria este scrisă de învingători, cam așa este și la pariuri. Cei care câștigă au tendința să vorbească mai mult despre pariurile lor câștigătoare decât cei care pierd despre pariurile lor ratate.

 

Scurte concluzii despre pariuri pe scor corect

Sunt multe case de pariuri care oferă pariuri pe scor corect dar și pariuri combinate pe scor corect (adică 3 – 5 scoruri sub aceeași @cotă) iar un astfel de pariu reușit este chiar reconfortant.

Dar dacă ai pune 100 de pariuri pe scor corect, ce s-ar întâmpla? Modelele de mai sus, arată clar faptul că vei ieși în pierdere.

Totuși, cotele mari oferite pentru pariuri pe scor corect pot acționa ca un magnet pentru mulți dintre pariorii care iubesc adrenalina, însă puțini vor recunoaște cât de mici sunt șansele lor de câștig.

Am pariat de câteva ori pe scor corect, în perioade diferite. Nu doar că am avut impresia că nu pot câștiga, dar chiar și după 40 de pariuri aveam o senzație teribilă de nesiguranță.

Am ales atunci să joc pe scor corect 2-0 în Premier League, plecând de la premisa că este cel mai întâlnit scor și ca puncte de reper am avut partide în care gazdele erau la @1.80 sau la cote mai mari, însă diferența de valoare era justificată.

Cu acea ocazie am observat cât de mult sunt depreciate cotele, mai ales pentru un astfel de scor în prima ligă engleză. Pe termen lung, nu îți lasă prea multe șanse de câștig și nici nu te avantjează.

Râmâne întrebarea dacă poți face profit pe scor corect? Da! poți câștiga utilizând pariuri pe scor corect însă va trebui să combini pariuri pre-live cu pariuri live, să exploatezi diferențele de cote, să faci cash out rapid când este cazul, fără să aștepți prea mult.

Betfair: totul despre cea mai tare bursă de pariuri din lume

Sunt justificate și cu mari șanse de a fi profitabile strategiile bazate scor corect, dacă vinzi și cumperi pariul în mod repetat obținând diferențele de cote ca profit.

Nu sunt justificate strategii pe termen lung care să fie bazate pe un anumit scor corect, însă poți aplica metode similate dutching-ului (pariind sume diferinte până la obținerea aceluiași profit pe orice rezultat) dacă îți permite casa de pariuri și dacă are cotele corespunzătoare.

STAI! Citeste si despre

GG3+ la Baumbet, un pariu foarte căutat

GG3+ la Baumbet, un pariu foarte căutat

GG3+ la Baumbet reprezintă acel tip de pariu în care ambele echipe înscriu iar una …

Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)

Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)

Expected goals (xG) – goluri așteptate – este o metodă care si-a croit drum de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *