Money management: este considerat procesul prin care îți gestionezi sumele pe care le ai disponibile pentru pariuri sportive. Un concept care provine din lumea finanțelor, însă are o mare aplicabilitate atunci când este vorba de pariuri sportive și de tendința fiecăruia dintre noi de a cheltui.
Ce puteti citi in acest articol
Money management între cheltuieli și investiții
Gestionarea banilor (money management) este o tehnică strategică utilizată pentru a face banii să aducă un plus (dobândă) pentru orice sumă cheltuită.
Cheltuielile pentru satisfacerea nevoilor (indiferent dacă pot fi incluse în mod justificat într-un buget) sunt absolut normale. Ideea tehnicilor de gestionare a banilor a fost dezvoltată însă pentru a reduce suma pe care indivizii, firmele și instituțiile le cheltuiesc pentru elementele care nu adaugă valoare semnificativă standardului lor de viață, portofoliilor și activelor pe termen lung.
Warren Buffett, într-unul din documentarele sale, i-a avertizat pe investitorii potențiali să trateze cu cea mai mare seriozitate ideile ce țin de money management și chiar a dat câteva sfaturi:
1. evită orice cheltuială făcută din vanitate sau snobism;
2. alege întotdeauna cea mai rentabilă alternativă (stabilirea unor criterii de referință privind valoarea);
3. acordă credit opțiunilor care îți aduc un profit mai sigur;
4. stabilește așteptările pe care le ai de la orice investitiție făcută și vezi dacă acesta îți îmbunătățește standardul de viață.
Money management aplicabil la pariuri sportive
Doar dacă luăm sfaturile de mai sus, se pot observa următoarele:
1. evită orice cheltuială făcută din vanitate sau snobism; – la pariuri sportive online, vanitatea și snobismul apar atunci când te încrâncenezi să recuperezi o sumă pierdută ori să demonstrezi casei de pariuri, ori prietenilor etc., că poți câștiga.
2. alege întotdeauna cea mai rentabilă alternativă (stabilirea unor criterii de referință privind valoarea); – la pariuri sportive este vorba de criteriul valorii pariurilor tale, valuebets, alegerea acelor pariuri care au valoare pentru tine.
3. acordă credit opțiunilor care îți aduc un profit mai sigur; – se referă a-ți prioritiza pariurilor și a te ocupa de cele care îți aduc sau îți pot aduce profit. Dacă ai 10 pariuri cu miza 10 RON și un bilet cu 10 meciuri cu aceeași miză, dar cu 8 meciuri deja câștigătoare, e clar că trebuie să te ocupi de acoperirea biletului sau cash out șamd.
Citește totul despre biletul zilei aici
4. stabilește așteptările pe care le ai de la orice investitiție făcută și vezi dacă acesta îți îmbunătățește standardul de viață.
În general, un parior își pierde banii la casa de pariuri, în mare parte, ca urmare a gestionării defectuoase a banilor. Casele de pariuri pot veni din timp în timp cu unele cote foarte bune, în special după ce operatorul a avut câteva săptămâni bune (adică săptămâni cu rezultate financiare bune, multe favorite au pierdut meciuri, mulți pariori au investit sume etc.), iar în conturile pariorilor cam bate vântul.
Casele de pariuri știu că, chiar dacă prezintă câteva cote bune (în special casele de pariuri online), pariorii vor depune cel mai probabil mai mulți bani iar sumele din conturi vor crește considerabil chiar fără a se paria pre mult.

Acest lucru este bun pentru casele de pariuri, care știu că pariorii vor pierde cât de curând sumele depuse datorită gestionării defectuoase a banilor. Dacă îi pierzi suficient de repede, chiar ai șanse să primești și oferte de bonusuri. Ei bine, un money management bun trebuie să le includă și pe acestea.
Vezi Top 15 cele mai bune bonusuri la casele de pariuri online 2018
Dacă însă obții câteva câștiguri, atunci casele de pariuri văd asta ca pe o investiție pe termen scurt, deoarece pariorul neexperimentat se va simți încurajat de câștigurile sale, va deveni dornic și va începe să parieze mai des și adesea cu mize mai mari. În mod inevitabil, casa de pariuri își ia banii înapoi, și ceva în plus pe deasupra …..
Pariorii experimentați știu că acesta este modul de operare a caselor de pariuri (îți oferă cote bune din când în când, îți oferă bonusuri și promoții din când în când, permit pariorilor să simtă că câștigă, și astfel un flux de numerar mai mare și eventual mai mulți bani în la operatori) și, prin urmare, așteaptă cu răbdare meciul potrivit, cota potrivită. Graba nu face decât să înrăutățească lucrurile.
De ce răbdarea la pariuri este o trăsătură esențială a celor care au succes
Un parior cu experiență nu se entuziasmează după câteva pariuri reușite. Nu crește miza după câteva bilete verzi, nu încearcă un număr mai mare de pariuri. Din contră, așteaptă și știe la ce să se aștepte și care sunt următoarele cote valoroase.
Un parior experimentat, un parior bun sau iscusit (poate fi vorba aici și de un parior profesionist) nu este neapărat mai bun la calitatea alegerilor, nu găsește neapărat ponturi și meciuri mai bune de pus, dar stă mult mai bine la capitolul money management, se descurcă mult mai bine cu gestionarea banilor.
Citește și Cele mai utile 5 site-uri pentru pariori | Calitatea informațiilor la pariuri
3 mari sisteme de money management
În principiu, există 3 sisteme de gestionare a banilor, utilizate pe scară largă de către pariori: Martingale, “Șirul de numere” (“Die Abstreichmetode”) și criteriul Kelly.
Desigur, aceste sisteme pot fi întâlnite și sub alte denumiri dar și în diferite forme adaptate, însă funcțiile lor trebuie să fie aceleași indiferent de nume.
Martingale
Martingale este probabil cel mai cunoscut sistem de gestionare a banilor. Conceput inițial pentru a fi folosit în cazinouri, acest sistem nu are nimic de-a face cu alegerea pariurilor sau a cotelor. Acestea din urmă însă, trebuie să fie în jurul valorii de @2.00
Martingale este un sistem care te ajută să îți controlezi mizele. Cu Martingale, poți fi un parior slab, dar, teoretic, tot ar trebui să câștigi bani.
Nu trebuie însă să treci cu vederea faptul că Martingale are un grad extrem de risc iar probabilitatea de a te duce pe 0 este uriașă. Martingale este sistemul perfect pentru cei care au o bancă uriașă sau pentru cei care își permit un număr uriaș de pariuri.
Principiul sistemului de money management Martingale este următorul:
Dacă pierzi, îți dublezi mizele și, dacă câștigi, revii la miza de început. Aceasta înseamnă că în cele din urmă vei obține un profit.
Uite cum arată un exemplu concludent:
Ai găsit un joc cu cote @2.0 pentru victoria echipei gazdă. Pariezi 100 RON, dar pierzi, deoarece jocul se termină la egalitate. Data viitoare când pariezi, pui 200 RON la un meci unde ai tot cota @2.0. Dacă pierzi din nou, trebuie să pariezi 400 RON pe un meci unde să ai aceeași cotă de @2.00. Dacă câștigi de această dată, ai plasat o miză totală de 100 + 200 + 400 = 700 RON și ai câștigat efectiv 100 RON, ca urmare a celui de-al treilea pariu care a fost câștigător și cu care ai recuperat pierderile. Cu acest câștig de 100 RON revii la miza inițială.
Un sistem de money management bun sau o iluzie?
Desigur, am spus-o, este sistemul perfect dacă ai fonduri nelimitate la dispoziție. Ori dacă ai ști că opertatorii de pariuri îți permit orice miză. Sau dacă ai nervii suficient de tari ca să reziști dacă ai o serie nefastă.
pariu 1 = miza 10 – pierdut
pariu 2 = miza 20 – pierdut
pariu 3 = miza 40 – pierdut
pariu 4 = miza 80 – pierdut
pariu 5 = miza 160 – pierdut
Cam pe aici pe undeva vei găsi pe alte site-uri că trebuie să câștigi, că trebuie să îți recuperezi mizele și să obții profit. Toate bune și frumoase, dar ia privește ce se întâmplă dacă nu este așa:
pariu 6 = miza 320 – pierdut
pariu 7 = miza 640 – pierdut
pariu 8 = miza 1280 – pierdut
pariu 9 = miza 2560 – pierdut
Dacă la sumele de mai sus adaugi RON sau altă monedă în coadă, te vei lua cu mâinile de cap și vei realiza cât poate fi Martingale de dramatic.
Reține te rog că, la cote de 22.0, va trebui să pariezi de 32 de ori miza inițială dacă pierzi de 5 ori la rând. Și cu toții, ca pariori, știm că nu e deloc greu să ratezi 5 pariuri consecutive la cota @2.00 … Și chiar dacă ai pierdut de 5 ori la rând, nu ai șanse mai mari de a câștiga a șasea oară.
Prea mulți pariori cred că vor trebui să câștige în curând când au pierdut de mai multe ori la la rând. Eronat! Gândește-te la faptul că șansele pentru o victorie sunt la fel de mari (sau mici dacă vrei) ca atunci când ai început secvența de pariere.
Pe lângă cele de mai sus ar trebui să te gândești și la următoarele aspecte:
- vei găsi mereu cota @2.00 sau vei avea parte de @1.90 în locul cotei așteptate?
- chiar dacă tu ai de pariat 4000 RON (să zicem), ești convins că va accepta și casa de pariuri?
- care este cea mai neagră serie pe care ai avut-o și câte pariuri ai pierdut consecutiv?
Pe de altă parte sunt și câteva tipuri de pariuri croite parcă pentru Martingale:
- egalurile, pariurile pe X la cote de peste @3.00 (ai avantajul aici că nu trebuie să dublezi suma, nu ai rație dublă)
- egalurile la pauză sau final, PsF-urile (dezavantajul vine din faptul că sunt cote mici, în jur de @1.50)
- GG-ul, ambele echipe marchează (dezavantajul aici fiind dat de variația cotelor)
Martingale este cu alte cuvinte un sistem foarte periculos și ar trebui să fie folosit de către pariorii cu fonduri mari și care își stăpânesc foarte bine emoțiile. În opinia mea, Martingale nu este un sistem adecvat de gestionare a banilor pentru un parior de rând, în special datorită nivelului ridicat al progresiei.
Șirul de numere
O strategie care provine de la cuvantul german pentru acest sistem, “Die Abstreichmetode”. Este, de asemenea, un sistem bine cunoscut de la cazinouri și are multe în comun cu Martingale (recuperând din pierderi prin mărirea mizelor).
Dar șirul numerelor nu este la fel de dur ca și la Martingale. În timp ce Martingale te face să crești rapid mizele și, eventual, să obții profit, șirul de numere nu îți rambursează pierderile atât de repede, însă nici nu conduce la mize mari ( lucru pe care Martingale îl face).
Șirul de numere îți oferă mai multă flexibilitate în comparație cu Martingale, deoarece poți adapta mizele într-un mod mai potrivit și mai flexibil. Dezavantajul este că acest sistem necesită mai mult efort, deoarece trebuie trebuie respectat șirul de numere, adăugând atunci când câștigi și eliminând atunci când pierzi. Așadar, o evidență clară a pariurilor și respectarea întocmai a principiilor pe care ți le propui.
Tehnici la pariuri sportive. Vezi cele mai bune 7 strategii de pariuri
Despre ce este vorba?
În primul rând, decizi cât îți propui să câștigi. De exemplu, 1000 RON, să zicem. Apoi trebuie să estimezi cât va dura până îți vei atinge scopul. Aceasta este partea dificilă, deoarece atunci când câștigi trebuie să elimini primul și ultimul număr din rând, dar când pierzi trebuie să adaugi un număr la șirul de numere.
Ca urmare a acestui fapt, trebuie să încercați să pariezi la o probabilitate medie de câștig și având în vedere o cotă fixă. Dacă vrei să mizezi pe jocuri cu o cotă medie de @2.0, atunci îți setezi probabilitatea la 40% (sau puțin peste). Este mai bine să îți subestimezi decât să îți supraestimați abilitățile. Dacă îți supraestimezi abilitățile, va trebui să compensezi prin mărirea mizelor și creșterea mizelor poate deveni cu ușurință destul de neplăcută dacă intri într-o serie negativă.
Dacă ne-am imaginat câștigul de 1000 RON împărțit la 20, se ajunge la o miză de 50 RON. Astfel, poți calcula cât timp va trebui să pariezi pentru a obține un câștig total de 1000 RON, având în vedere șansa de 40% de a câștiga la cote de @2.00 (o șansă de 50% înseamnă că ești un parior foarte bun și deja ai aceeși șansă ca și casa de pariuri).
Cu o șansă de 40% de a câștiga pariuri la cota @2.00 este clar că vei pierde 60% din ponturi. Astfel pierzi 50% mai des decât câștigi (60/40). În cazul în care câștigi, elimini două numere din listă (primul și ultimul număr). Când pierzi, trebuie să adăugi un număr la sfârșitul listei.
Dacă desenezi acest rând de numere, ar arăta astfel:
50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50
Determinarea primei mize se face astfel:
După cum am explicat mai sus, primul și ultimul număr vor fi eliminate dacă câștigi, adică 50 + 50 = 100. Pentru a câștiga 100 RON, trebuie să utilizezi o miză care îți va oferi 100 RON profit net. Dacă cota dată este de @2.0o, va trebui să pariezi 100 RON. Dacă iei cote de @1.50, trebuie să pariezi 200 RON. Dacă iei cote de @1.75, trebuie să pariezi 133,33 RON.
Metoda de determinare a mizei este:
Suma net câștigătoare
————–
cote – 1
Mizele pentru pariurile viitoare pot fi calculate în același mod. Dacă primul pariu este de 125 RON la cota @1.80 și pierzi acest pariu, trebuie să adaugi 125 la sfârșitul listei. Următorul pariu va fi apoi primul și ultimul număr din rând, care acum este de 50 + 125, împărțit la (cote-1).
50 + 125
————–
cote – 1
Trebuie doar să înlocuiești “cote” cu cotele reale pe care le utilizezi.
Dacă câștigi, trebuie să elimini primul și ultimul număr din rând, apoi să începi din nou cu 50 + 50 / (cote-1).
Chiar dacă acest sistem nu este la fel de abrupt ca Martingale, este totuși un sistem destul de periculos. Dacă ai o perioadă mai proastă, lucrurile pot scăpa de sub control imediat. Prin urmare, calculele pe care ți le faci înainte de a paria și a aplica acest sistem sunt cele mai importante.
Înainte de a aplica acest tip de sistem, testează, joacă pe mize virtuale, simulează cel puțin o lună. Vei învăța sistemul și vei vedea cât este de important să îți stabilești obiective reale și să fii foarte ordonat.
Criteriul Kelly
Sistemele precum Șirul de numere și Martingale folosesc un nivel ridicat de progresie pentru a compensa marjele scăzute la pariuri. În aceste sisteme, mizele sunt crescute succesiv dacă înregistrezi pierderi, iar riscul de a rămâne fără bani este foarte mare.
În cazul criteriului Kelly, miza crește atunci când câștigi și scade când pierzi. Miza este determinată de un procent din mărimea bugetului tău. Marele avantaj vine din faptul că riscul falimentului este practic eliminat.
Totuși, criteriul Kelly presupune să ai valoarea de partea ta și să îți alegi cu mare atenție fiecare pariu.
Mulți pariori chiar apreciază că atunci când folosești criteriul Kelly este de așteptat fii la un nivel apropiat de cel al traderilor caselor de pariuri. Adică să înțelegi perfect cotele și să apreciezi foarte bine marjele oferite.
Dacă o echipă gazdă are cote de @2.00, veți paria pe echipa gazdă doar dacă crezi că are o șansă de cel puțin 50% la victorie. Aceasta este esența principiului valorii.
Criteriul Kelly au primit numele lui John L. Kelly, americanul care a inventat această teorie și formulă. Pe scurt, teoria lui Kelly spune că dacă poți determina o probabilitate oarecum corectă pentru rezultatul unui eveniment, atunci formula va determina suma exactă a mizei pe care ar trebui să o pariezi.
Dacă îți supraestimezi capacitatea de a anticipa un rezultat (de exemplu, anticipezi o probabilitate de 60%, atunci când cea corectă ar trebui să fie 52%), vei plăti pentru aceasta pierzând bani.
Dacă îți subestimezi capacitatea de a anticipa rezultatul (adică anticipezi o probabilitate de 55%, când ea este de 60%), vei câștiga bani, dar nu la fel de mult ca și atunci când ai folosi mize fixe.
Acest lucru se datorează faptului că formula lui Kelly optimizează mizele dacă poți anticipa cu un grad ridicat de acuratețe. Utilizând criteriul Kelly la money management câștigi bani, însă ai doar un mic avantaj la fiecare eveniment pe care îl alegi corect.
Ce e important de știut dacă vrei să folosești criteriul Kelly:
Bugetul de pariuri. Un buget de dimensiuni de 10-15 ori mai mare decât miza pentru un pariu simplu este suficient. Desigur, aceste fonduri trebuie să fie fonduri pe care îți poți permite să le pierzi. Și dacă ai o perioadă nefastă, cu criteriul Kelly, nu vei pierde imediat banii, deoarece mizele sunt stabilite ca procent din dimensiunea reală a bugetului tău.
Cât de des și cât de bine poți să alegi pariuri valoroase. Aici intervine capacitatea de alegere dar trebuie să fii foarte atent și să te menții la nivelul campionatelor/turneelor/sporturilor pe care le cunoști și unde poți aprecia valoarea cotelor și pe baza pariurilor trecute.
Experiența este importantă. Alegerea cotelor valoroase și corecte, este, desigur, cea mai dificilă parte. Cu ceva experiență poți deveni un parior inteligent și cumpătat. Casele de pariuri nu oferă prea multe cote valoroase, deci trebuie să să pariezi la mai multe case de pariuri și, uneori, să cauți asiduu.
Distribuția diferită înseamnă că operatorii de pariuri au opinii diferite cu privire la cotele corecte pentru un meci. Poți utiliza site-uri dedicate pentru a compara cotele de la mai multe case de pariuri.
Casele de pariuri rareori oferă cote de valoare pe parcursul unei săptămâni. Nu te aștepta să găsești cote valoroase la mai mult de 2-5 evenimente pe parcursul unei săptămâni. Când găsești cote pe care le consideri valoroase, verifică cu atenție acest eveniment. Dacă cota prezentată este @2.00, echipa trebuie să aibă mai mult de 50% șanse de victorie, deoarece mărimea mizei este direct legată de probabilitatea câștigătoare (iar asta ține de opinia ta subiectivă).
Lungimea proiectului. Pentru cât timp vei utiliza acest sistem de money management?
Dacă ți-ai stabilit un obiectiv la pariuri, terminați proiectul atunci când obiectivul este atins și stabilește unul nou. În acest fel, vei realiza banii pe care i-ai câștigat și ajută foarte mult la moral.
Cel puțin atunci când pariezi online, adu-ți aminte că atâta timp cât banii tăi sunt în contul casei de pariuri, casa de pariuri posedă banii, nu tu. Și care este scopul de a câștiga bani dacă nu îi poți utiliza așa cum îți place? Prin urmare, stabilește clar fondul, stabilește când retragi (când ajungi la o sumă prestabilită) și când pornești din nou.
Să examinăm sistemul mai aproape:
Cel mai mare avantaj al criteriului Kelly este că vei pierde mai puțini bani atunci când bugetul tău este deja scăzut. Acest lucru se datorează faptului că următoarea miză este un procent din dimensiunea reală a bugetului de pariuri. Când mărimea acestuia este scăzută, următoarea miză va fi, de asemenea, scăzută.
Dacă miza ta medie este de 10% din totalul bugetului de pariuri, atunci poți pierde de 6 ori la rând și încă mai ai aproape 48% din fonduri. (0,9 x 6).
Nu trec la statistici avansate (nu prea sunt sigur nici eu că le înțeleg …), dar dacă ai probabilitatea de partea ta (pariezi cu un avantaj de 10% față de casa de pariuri), șansa de a pierde de 10 ori la rând (la cote de @2.00) este de 1/3000 !!!
Kelly nu este un sistem care vă oferă schimbări rapide în contul dvs. Cu Kelly veți câștiga bani prin faptul că aveți marja necesară, plus 5% pentru fiecare joc. Dacă aveți marginile de partea dvs., Kelly vă va mări mizele. Dacă pierdeți, mizele vor scădea. Ca urmare a acestui fapt, nu veți fi
Referitor la bani, cu acest criteriu nu te vei îmbogăți. Dar vei câștiga bani datorită marjei, plus 5% pentru fiecare joc (să zicem). Dacă ai o marjă bună atunci sitemul de money management îți va mări mizele. Dacă pierzi, mizele vor scădea. În consecință, nu vor fi prea mari schimbări în contul tău de pariuri sau asupra bugetului.
Concluzii money management
Dacă ești un parior cu profil de risc ridicat (îți place riscul și adrenalina) și știi că rar anticipezi mai bine decât casa de pariuri, atunci Martingale sau Șirul de numere ar putea fi un sistem de money management potrivit pentru tine. Dar trebuie să fii conștient de pericolele reprezentate de aceste sisteme. Rata lor de progresie poate fi devastatoare și poate te poți trezi fără bani încă înainte de a intra prea bine într-un proiect.
Dacă ai un profil de risc scăzut (consideri că pariatul e o investiție cu un risc mai mic decât jocul la bursă) și știi că poți anticipa ceva mai bine decât casa de pariuri, atunci criteriul Kelly este sistemul de money management potrivit pentru tine. Kelly este sistemul jucătorului experimentat, un sistem pentru pariorii care studiază și analizează meciurile cu mare atenție. Un sistem care optimizează fondurilor tale la pariuri, dacă și numai dacă poți poți mai bine decât “inamicul”, adică casa de pariuri.
Un comentariu
Pingback: 3 trucuri la pariuri live pentru un profit pe termen lung | BettingInside.ro