duminică , 26 mai 2019
Home / Strategii Pariuri / Merită să pariezi pe meciuri amicale? | Analiză și 10 sfaturi utile

Merită să pariezi pe meciuri amicale? | Analiză și 10 sfaturi utile

Meciuri amicale, partide de pregătire, jocuri fără miză toate fac referire la partidele jucate de echipele de club sau naționale. În general, se consideră că meciurile amicale sunt destul de dificile pentru pariori. Cumva este acceptat faptul că aceste meciuri generează piețe de pariuri instabile. În același timp este destul de greu să judeci motivația anumitor echipe și/sau jucătorii care vor evolua în teren.

Experiența mea în ceea ce privește pariurile pe amicale este totuși favorabilă și cred că uneori cred este exagerată afirmația că acestea sunt ca un câmp minat sau meciuri total nesigure. Este nevoie de un pic mai multă analiză și înțelegerea rapidă a realității din teren, dar nu există niciun motiv pentru care să nu poți face profit pe un meci amical, dacă ești atent.

Realitatea poate fi deseori diferită de percepția generală și convențională care îți poate spune să eviți partidele amicale. Dacă examinezi ultima rundă de amicale internaționale, poți observa că meciuri șocante sau surprizele nu apar chiar frecvent.

Meciuri amicale diferite?

Cum să folosești cu adevărat FlashScore în avantajul tău la pariuri | 11 Motive de top

Sunt câteva mici diferențe la meciurile amicale, mai ales dacă vorbim despre fotbal la nivelul echipelor de club:

 • partide de pregătire în vederea unui nou sezon
 • meciuri amicale în pauza competițională
 • partide demonstrative sau în scopuri caritabile
 • amicale în cadrul unei competiții

Categoriile de mai sus nu se delimitează clar, pot fi meciuri care se încadrează un dou sau trei dintre categoriile de mai sus.

Manuel Neuer într-un meci amical

Un joc amical (prietenos, demostrativ, un joc de preseason, un meci de încălzire sau un meci de pregătire, care depinde, cel puțin parțial, de sport) este considerat un eveniment sportiv al cărui premiu și impact asupra jucătorului sau clasamentelului sunt fie zero, fie reduse foarte mult.

În sporturile de echipă, meciurile de acest tip sunt adesea folosite pentru a ajuta antrenorii și managerii să selecteze și să pregătească jucătorii pentru meciurile competitive dintr-un sezon sau un turneu. Dacă sunt jucători care evoluează de obicei în echipe diferite în alte ligi, jocurile amicale oferă șansa omogenizării echipei.

Meciurile amicale pot fi organizate între echipe diferite sau în cadrul aceluiași club între diverse grupe. De exemplu, un joc între echipa principală a clubului și cea de juniori.

Strategia cotelor în scădere – ponturi, idei și sfaturi (dropping odds)

O partidă amicală poate fi organizată pentru a oferi divertisment profesional, pentru a promova sportul, pentru a comemora o aniversare sau un jucător faimos sau pentru a strânge bani pentru organizații caritabile.

Meciuri amicale la nivel de club

De la introducerea ligilor în fotbal, cele mai multe echipe de club joacă un număr de amicale înainte de începutul fiecărui sezon. Meciurile amicale de fotbal sunt considerate necompetitive și sunt folosite doar pentru a “încălzi” jucătorii pentru un nou sezon/meci competițional.

În general, nu există nimic competitiv în joc și anumite reguli pot fi schimbate sau modificate (cum ar fi schimbările nelimitate, care permit echipelor să folosească jucători mai tineri, mai puțin experimentați, chiar jucători aflați în probe). În mod frecvent, astfel de jocuri au loc între un club mare și cluburi mici care joacă în apropiere, cum ar fi cele dintre Newcastle United și Gateshead.

Deși majoritatea meciurilor amicale sunt pur și simplu organizate de cluburi, există și  turnee scurte, cum ar fi Shield Community, Emirates Cup, Trofeul Teresa Herrera, Cupa Internațională a Campionilor și Turneul de la Amsterdam. Cu toate că aceste evenimente pot implica contracte de sponsorizare și acordarea unui trofeu și pot fi chiar difuzate live, nu sunt considerate a avea pare mare prestigiu.

Meciuri amicale internaționale

Echipele internaționale joacă, de asemenea, amicale, în general pregătindu-se pentru etapele de calificare sau finale ale marilor turnee. Acest lucru este important, deoarece echipele naționale au, în general, mult mai puțin timp împreună, în care să se pregătească.

Cea mai mare diferență dintre amicalele de  club și cele internaționale este că jocurile internaționale se desfășoară în cea mai mare parte în timpul sezonului și provoacă întreruperi competiționale interne. Acest lucru a dus, uneori, la dezacordul dintre asociațiile și cluburile naționale în ceea ce privește disponibilitatea jucătorilor, datorită riscului de accidentări sau oboselii.

Partidele amicale internaționale oferă managerilor de echipă posibilitatea de a experimenta selecția și tactica echipei înaintea turneului propriu-zis și, de asemenea, să evalueze abilitățile jucătorilor titulari. Jucătorii pot fi sancționați în amicale internaționale și pot fi suspendați pentru meciuri viitoare pe baza cartonașelor roșii sau a galbenelor acumulate într-o anumită perioadă.

Evoluțiile în amicale și golurile marcate pot influența cariera unui jucător tânăr dacă este remarcat în aceste meciuri. În 2004, FIFA a hotărât ca schimbările unei echipe să fie limitate la șase în amicale internaționale, ca răspuns la critica că astfel de meciuri au devenit din ce în ce mai neatractive, cu managerii făcând câte 11 înlocuiri pe meci.

Meciurile care se joacă în turnee multinaționale de fotbal, cum ar fi Cupa Regelui, Kirin Cup, Cupa Chinei, sunt în mare parte considerate amicale internaționale de către FIFA.

Pe scurt:

 • Atmosfera este mai prietenoasă și mai relaxantă. Partidele joacă un rol important și sunt utilizate strategic de către antrenori;
 • Este motivată echipa și testați jucătoriiș;
 • Antrenorii testează jucătorii fără a-și asuma riscuri mari (cum ar fi rănile);
 • Sunt prezentați jucători tineri mai noi;
 • Sunt pregătiți spectatorii pentru următoarele meciuri oficiale;
 • Câștigând, echipele urcă în clasamentul FIFA.
 • În meciurile amicale jucate pentru echipa națională, meciurile (recunoscute de FIFA) și golurile unui jucător se contabilizează.

1 Formula de start a echipelor

Dacă este vorba despre o partidă între 2 cluburi, te poți aștepta să vezi schimbări încă de la începutul meciului. În cazul meciurilor amicale internaționale, formula de start este mai stabilă și se bazează pe jucătorii consacrați. Desigur, intervin shimbări în funcție de tactica aleasă de antrenor.

Ce este important, ritmul jocului pe intervale scurte, 15 – 20 de minute, timp în care o echipă se poate mobiliza sau amândouă și să apară golurile.

Chiar dacă pe teren intră anumite formații, trebuie să ai în vedere și rezervele. Mai ales dacă este o partidă internațională, antrenorul vrea să testeze cât mai mulți jucători și să vadă modul în care aceștia evoluează și se integrează în echipă.

Formula de start arată concepția strategică a antrenorului, așezarea în teren arată predispoziția spre joc ofensiv sau defensiv. Dacă vrei să pariezi pe sub/peste număr de goluri, echipele probabile sunt importante.

2 Importanța partidei amicale

Sunt partide amicale destinate doar pregătire. Dacă este vorba de pauza dintre sezoane, în acest timp jocurile sunt destinate a ajuta jucătorii să se pregătească de sezon.

Pot fi partide foarte relaxate și cu goluri multe sau pot fi partide în care ambele formații joacă relaxat, doar pentru încălzire și menținere, fără preocupări prea mari legate de scorul de pe tabelă.

Dacă în cazul unei partide oficiale întotdeauna o formație este mulțumită cu scorul afișat, în cazul jocurilor amicale între cluburi atenția se focusează asupra: evoluției echipei în ansamblu, evoluția și omogenizarea unor compartimente, repetarea unor scheme tactice, integrarea unor jucători etc.

Dacă este vorba despre o partidă demonstrativă sau având diverse scopuri caritabile, jucătorii valoroși se pot mobiliza mai mult iar numărul golurilor marcate este. în general, mai mare de 2.5.

În privința amicalelor internaționale, dacă este vorba de partide programate înaintea unui turneu final (european sau mondial), evoluția echipelor tinde să se apropie de capacitatea reală de joc, cel puțin timp de 30 – 45 de minute. Jucătorii vor evita contactele dure și supra-solicitarea fizică, însă jocul poate fi de handicap sau diferență la zero.

Chiar dacă sunt partide amicale, nu te aștepta să marcheze ambele echipe.

3 Impactul spectatorilor

Interesul manifestat de către spectatori poate fi diferit, în funcție de perioada prin care trece o echipă. Sunt cluburi care includ în prețul abonamentului și prezența la amicale, în timp ce alte echipe solicită suporterilor să le fie alături.

Având în vedere miza scăzută a jocului, la fel de scăzut este și numărul de spectatori.

Fac excepție amicalele între o o formație europeană de top și o formație, în mod obișnuit, de pluton.

În cazul turneelor amicale sau ce au caracter repetitiv, spectatorii își formează o anumită conduită. Mai rar vezi admonsetrări și fluierături la meciuri amicale, însă există și acestea.

Modul în care spectorii influențează jucătorii este redus, însă apropierea acestora de teren poate modifica comportamentul unor jucători.

4 Cât de puternic este adversarul

Sunt partide amicale în care adversarii sunt de valori apropiate, dar și partide în care diferența de valoare este mare. De obicei, în cazul acestora din urmă, se ajunge la scoruri mari, echipa net mai puternică marcând la foc automat.

În cazul jocurilor în care echipele sunt valoric apropiate, te poți aștepta la orice rezultat.

Evoluția unei echipe mari în meciurile amicale poate fi apropiată de cea din competițiile oficiale. Pentru că aceste echipe au un lot extins mulți jucători fiind de valoare apropiată titularilor, Lupta pentru un loc în prima echipă este uneori acerbă și jucătorii evoluează pentru a-și demonstra valoarea sau pentru a arăta că sunt mai în formă decât titularul pe un post.

În general, atunci când diferența de valoare între 2 echipe este foarte mare, acest lucru se vede imediat într-un amical. Marea favorită obișnuiește să își strivească rivala, meciul căpătând aspectul unui antrenament cu public.

5 Mobilizarea în teren

Acest subiect este mai sensibil și un motiv să eviți pariurile individuale când vine vorba de paria pe un jucător. Marcatori, încasatori de cartonașe galbene, duble care includ evoluția jucătorilor…sunt pariuri asupra cărora nu este cazul să te apleci prea mult.

Fiind vorba și de anumite obiective urmărite de antrenor, anumite scheme tactice de testat, unii dintre cei prezenți în teren pot avea evoluții total diferite de ceea ce vezi în meciurile oficiale. Nu neapărat prestații slabe, dar la o turație redusă și doar la nivel superficial.

Sunt și partide în care una dintre echipe sau ambele se mobilizează pentru a vedea capacitatea de efort sau abilitățile tehnice ale unor jucători, însă acest joc la capacitate mare este posibil să nu acopere întreaga partidă.

Dacă observi că jucători reprezentativi sau aflați în poziții cheie nu evoluează la potențial și nu sunt capacitați să joace, este de preferat să nu pariezi. Mai bine te abții și urmărești partida ori treci la alt joc.

meciuri amicale

6 Tempoul partidei

Să luăm exemplul unei partide amicale în CFR Cluj și PSG. Având în vedere marea diferență de valoare între cele două, echipa mai slabă are tendința de a se mobiliza, încercând să se ridice la nivelul adversarei.

Între cele două echipe există o diferență mare de valoare și chiar dacă ambele evoluează în Champions League, o partidă câștigată de CFR as fi o uriașă surpriză. În ciuda acestui fapt, dacă analizezi jocurile făcute de CFR Cluj la nivelul competiției europene, poți observa că a câștigat o partidă din 5 jucate împotriva unor adversari de talia celor de la PSG.

În cazul unor partide amicale de acest fel, tempoul poate fi ridicat, la fel și efortul fizic. Partida va rămâne însă în limitele sportivității, fără prea multe durități. Respectul în între jucători este la nivel ridicat și fiecare își protejează adversarul ori se ferește de contacte fizice prea dure.

7 Miza la partide amicale

Chiar dacă partida per ansamblu poate fi consideată lipsită de miză competițională, există însă anumite aspecte de luat în considerare, datorită situațiilor speciale care apar:

 • jucători aflați în perioada de probă care vor face eforturi să prindă un loc în prima echipă;
 • o schimbare a antrenorului, automat acesta evaluează echipa în ansamblu și pe fiecare jucător în parte;
 • un jucător de la juniori este luat în lotul mare și dă totul pentru a fi remarcat;
 • una dintre echipe vine după o perioadă nefastă și încearcă să își regăsească cadența și ritmul, inclusiv căutând îmbunătățirea relațiilor cu susținătorii;
 • innaugurarea unui teren, caz în care echipa gazdă va face eforturi să joace mai bine;
 • orice alți factori care au o influență asupra partidei.

Deși ideea general acceptată este că meciurile amicale sunt lipsite de competitivitate, există totuși factori care influențează meciurile amicale și își pun amprenta asupra jucătorilor.

8 Dacă se poate paria live

Contează enorm dacă meciul amical pe care pariezi este oferit live. În acest fel te poți acoperi sau poți pune contră dar vezi și interesul general față de această partidă.

La Betfair vezi inclusiv sumele pariate, volumele tranzacționate pe o anumită cotă.

Betfair: totul despre cea mai tare bursă de pariuri din lume

Un parior obișnuit să monitorizeze atent cotele unui meci, are la dispoziție încă un indicator important. Iar acestea pot suferi modificări și să găsești valoare destul de repede. Chiar diferențe mai mari decât în cazul unui meci oficial.

Totuși, în funcție de interesul pieței și mizele acceptate pe anumite cote sunt puternic depreciate. Este cunoscut faptul că la un meci amical, mizele acceptate sunt, în general, mai mici decât în cazul partidelor oficiale.

9 Pariuri de evitat la amicale

Pentru cei care iau cotele drept un indicator fidel al șanselor dintr-o partidă, în cazul jocurilor amicale pot fi diferențe mari de apreciere. Atât din partea caselor de pariuri cât și din partea pariorilor. Este destul de greu de apreciat valoarea cotelor datorită caracterului izolat al partidei.

Dacă partidele din campionat au o anumită repetitivitate și anumite șabloane în care se desfășoară, cele amicale nu au decât datele furnizate de evoluțiile echipelor în partide oficiale. De acolo sunt luate datele statistice și în baza acelor jocuri se fac estimările.

Față de partidele din campionat sau cupă, cele amicale nu au impact psihologic asupra jucătorilor și nu se răsfrâng rezultatele în clasament.

Destul de clar că trebuie să eviți pariurile pe cartonașe, marcatori, chiar și cele legate de numărul de goluri înscris într-o repriză.

10 Concluzii și postanaliza partidelor

Este clar că poți trage anumite concluzii urmărind partide amicale în totalitate sau parțial. Chiar și analizând datele statistice ale partidei, poți avea imaginea evoluției jucătorilor.

Este recomandat să tratezi cu prudență estimările, și chiar dacă ai avut pariuri câștigătoare la acel meci să nu tragi concluzii pe care să le aplici ca model.

Postanaliza la meciuri amicale trebuie să suprindă relațiile de joc, adaptabilitatea și așezarea în teren.

O partidă amicală nu este un simplu meci de antrenament cu public dar nu este nici o partidă care poate influența o competiție. Cele trei puncte sau unul, câștigate într-un amical, au doar un caracter orientativ și servesc pentru moralul echipei.

STAI! Citeste si despre

DNB explicat cu exemple practice și strategii de joc (2019)

DNB explicat cu exemple practice și strategii de joc (2019)

DNB este un tip de pariu pe care îl oferă majoritatea operatorilor. Foarte popular în …

4 pariuri pe statistici sau cum să ignori unele oferte (2019)

Pariuri pe statistici sunt acele pariuri pe aruncări de la margine, șuturi, posesie, numărul loviturilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *