duminică , 26 mai 2019
Home / Articole populare / Marja cotelor la casele de pariuri – cum să o folosești în avantajul tău!
Marja cotelor la casele de pariuri

Marja cotelor la casele de pariuri – cum să o folosești în avantajul tău!

Marja cotelor la casele de pariuri este la fel ca adaosul comercial în economie. Casele de pariuri își asigură profitul de pe urma acestei marje, este profitul pe care ele îl fac pe termen lung. De fapt, marja cotelor la casele pariuri este diferența procentuală la cote cu care operează acestea. Ai văzut probabil, de multe ori la un meci că sunt cote diferite la același pronostic. Poți găsi, de exemplu @1.87 pentru victoria echipe gazde, în timp ce la altă casă de pariuri cota să fie @1.95 sau chiar @1.97. Cota reală ar putea fi @2.00, iar procentele lipsă reprezentând marja casei de pariuri. Cum se întâmplă acest lucru?

Cota @2.00 la Baumbet

Cotele nu reprezintă șansele reale ale unui eveniment de a se produce dat fiind faptul că orice casă de pariuri operează cu o marjă de profit. Aceasta se răsfrânge la nivelul cotelor oferite. Marja cotelor la casele de pariuri depinde de fiecare operator și de modul în care acesta dorește să își atragă loialitate pariorilor. Sunt unele case de pariuri care oferă cote mai mari, altele care compensează oferind bonusuri și freebeturi, altele care oferă puncte de loialitate.

Totul pleacă de la cota @2.00, adică de la faptul că un eveniment cu 2 rezultate posibile are șanse egale să îl producă pe oricare dintre cele 2 rezultate.

Știm că la un pariu cu două rezultate posibile, cotele perfecte sunt în medie @2.00. Să zicem că la un meci de fotbal, pe numărul de goluri sub/peste 2.5, ai cota @1.70 la sub 2.5 goluri. Într-o situație perfectă, pentru cote peste 2.5 goluri vei avea cota @2.35. La fel de bine, ai putea avea cota @2.00 pentru ambele pariuri, iar la sfârșitul meciului nu ai pierde pariind pe ambele rezultate posibile.

Marja cotelor pariuri la Betfair este una dintre cele mai mici

Cum nu mai credem de multă vreme în povești cu zâne, știm că aceste cote nu sunt oferite pariorilor decât în situații speciale și atunci poate pe 1X2, ce presupune 3 rezultate posibile, ori în cazul unor meciuri de tenis. Totuși, este mai mult decât atât, în condițiile în care casele de pariuri încearcă să atragă cât mai mulți pariori și oferă diferite meciuri (Super cote, Extra cote, Marjă zero ș.a.m.d.) prin care să se diferențieze de concurență.

Adică să îți ofere cote perfecte? Greu de crezut, dar nu imposibil. Există cazuri în care te poți întâlni cu astfel de situații:

Arsenal – ChelseaSub 2.5 goluriPeste 2.5 goluri
Cote Casă de Pariuri 1@2.00@2.00
Cote Casă de Pariuri 2@1.90@2.10
Cote Casă de Pariuri 3@1.85@2.16
Cote Casă de Pariuri 4@1.95@2.05
Cote Casă de Pariuri 4@1.70@2.35

Exemplul de mai sus este ipotetic și îți arată cotele corespondente, în cazul în care casele de pariuri ar renunța la marjă pentru un anumit meci din Premier League, Arsenal – Chelsea. Nu poți întâlni o astfel de situație în realitate dar este bine să știi care este cota de echilibru și marja de completare.

Citește în continuare despre marja cotelor la casele de pariuri, în exemple practice și analize care te vor ajuta să înțelegi cum să alegi mai bine cotele și pariurile pe care le pui. Marja la pariuri este un subiect sensibil și destul de puțin abordat, dar ușor de înțeles mai ales după un număr mare de pariuri simple (single).

Un caz ipotetic însă relevant pentru marja cotelor la casele de pariuri:

Gândește-te că pui 5 pariuri a câte 100 RON pe cote de @1.90 care sunt câștigătoare. Total 500 X 1.90 = 950. Profit: 950 – 500 = 450 RON.

Dacă pui 5 pariuri a câte 100 RON pe cote de @1.80 care sunt câștigătoare. Total 500 X 1.80 = 900 – 500. Profit: 900 – 500 = 400 RON.

La cote de @1.90 ai fi avut un profit mai mare cu 50 RON. Marja la pariuri își spune cuvântul.

Marja cotelor la casele de pariuri este cea care face diferența între profit și pierdere

Am văzut în exemplul de mai sus ce se întâmplă în cazul în care ai 5 pariuri câștigătoare. Dar poate fi și altfel, din 5 pariuri să ai doar 2 câștigătoare și 3 pierzătoare. Ce se întâmplă atunci?

În cazul în care ai doar 2 câștigătoare și 3 pierzătoare la cote de @1.90, situația arată astfel: 200*1.90 – (3*100), adică ai +80 RON, din 500 RON pariați la 100 RON/pariu, rămâi cu 80 RON

În cazul în care ai doar 2 câștigătoare și 3 pierzătoare la cote de @1.80, situația arată astfel: 200*1.80 – (3*100), adică +60 RON, din 500 RON pariați la 100 RON/pariu, rămâi cu 60 RON.

Pentru orice parior serios, înțelegerea marjei presupune deja un alt nivel, o altă abordare și o experiență temeinică. Casele de pariuri nu vor să piardă, cu siguranță, nici tu ca parior nu ți-ai propus acest lucru.

 

Deja sună a clișeu jurnalistic parte cu profitul și pierderea, cu diferența dintre profit și pierdere. Însă, dacă alții vorbesc din cărți și din experiențe povestite, pariorul mizează banii lui.

Și mai este o chestie interesantă și sensibilă, această marjă depinde foarte mult de casa de pariuri la care alegi să pariezi, în principal. Pentru că orice s-ar spune, cu toții avem preferințe.

Încă un lucru este destul de clar, casele de pariuri care oferă cele mai bune cote și au cele mai mici margini, nu sunt prezente pe piața românească. Face excepție Betfair, dar aceasta este bursă de pariuri.

Chiar și în aceste condiții, avem acces la case de pariuri recunoscute pe plan internațional și care oferă cote foarte bune și care practică marje foarte mici, în unele cazuri. Însă atenție, nu poți clasifica o casă de pariuri doar după marjele practicate. În unele cazuri cotele pot fi modificate mai repede, în altele mai lent însă câteva principii există:

  • este, în general, acceptată ideea potrivit căreia cotele pentru un pariu echilibrat trebuie să fie la @1.90 cu @1.90 (sau alte variante echilibrate) – marja de 5% fiind una rezonabilă;
  • atunci când găsești cote de genul @1.80 cu @1.67, este de preferat să eviți acel meci. Casa de pariuri subcotează un joc atunci cand nu are destule informații sau când acesta nu este prea căutat și pariat.
  • atunci când găsești variante de genul @1.94 cu @1.96, poți fi sigur că îți sunt oferite cote valoroase pe ambele rezultate posibile.

Informația e importantă la pariuri, interpretarea ei este vitală

După ce ai înțeles cum stă treaba cu marja cotelor la pariuri și ai destulă experiență, poți alege o casă de pariuri (maxim 2) la care să mizezi regulat și să încerci să profiți de diferențe de cote, să aplici conceptul valorii. În același timp, trebuie să te focalizezi pe piețe (tipuri de pariuri) a căror dinamică o înțelegi foarte bine.

Marja cotelor la pariuri - variația cotelor
Marja cotelor la casele de pariuri – variația cotelor

Ce înseamă dinamica pieței? Să știi ce se întâmplă și cum reacționează cotele la orice fel de eveniment produs pe teren. De pildă, dacă pariezi pe sub/peste 2.5 goluri, trebuie să șii (cu aproximație, desigur), care va fi cota pentru sub 2.5 goluri goluri dacă se înscrie un gol în minutul 12. Dar dacă se înscrie în minutul 30? Cum reacționezi? Ce strategie ai pregătită?

Nu e nimic greu și nimic magic aici. Totul ține de analiză și experiență. Casele de pariuri au la dispoziție o mulțime de date și informații însă au și ele slăbiciunile lor. Deseori casele de pariuri oferă partide din ligi obscure, ori piețe mai puțin cunoscute din dorința de a se diferenția de competiție, nu neapărat pentru că ar avea experți pe acel domeniu.

Referitor la piețele luate în exemplul de mai sus, la Betfair poți vedea volumul și dinamica tranzacțiilor pe cote. Poți vedea cum și cât s-a pariat pe o anumită cotă, dar și cum a evoluat aceasta.

Cotele sunt determinate de piață – marja cotelor la casele de pariuri

Da, casele de pariuri stabilesc anumite cote la deschiderea pariurilor, dar evoluția cotelor, dinamica acestora este determinată de piață.

Traderii caselor de pariuri fac anumite cote, însă acestea sunt modificate în timp în funcție de mișcările pieței. Având în vedere faptul că scaderea sau creșterea unei cote presupune creșterea sau scăderea cotei opuse, ia în calcul faptul că operatorii de pariuri încearcă să mențină un echilibru și o balanță.

Volumul pariurilor pe o anumită cotă determină oscilații ale acesteia, până la urmă apropiind-o de valoarea reală. Traderii caselor de pariuri stabilesc cotele, însă valoare acestora este influențată de piață.

Să luam un meci Newcastle – Huddlersfield, la care cota pentru 1, victoria celor de la Livepool este setată la @1.86, cu 2 zile înainte de începerea partidei. Foarte posibil ca valoarea reală a acestei cote să fie @1.90 însă casa de pariuri a aplicat marja și cota oferită a rămas @1.80. Începe să se parieze pe această cotă dar și împotriva ei, iar cota suferă modificări. Cu cât se pariază mai mult pe 1, cu atât are tendința să scadă. Cu cât se pariază mai mult pe x2, cu atât are tendința să crească. iată această cotă pentru ambele pariuri, pro și contră (1 și echivalentul a x2)

Observi în imaginea de mai sus că Newcastle are cota @1.84 la victorie, însă această cotă este asigurată de doar de 155 RON. Dacă tu pariezi 155 pe cota @1.84, aceasta va dispărea și locul ei va fi luat de cota @1.83. La fel și la X ori victoria lui Huddlersfield.  Același principiu se aplică și cotelor lay (pariuri contră), doar calculul este puțin diferit.

Tot vorbind despre dinamică și înțelegerea piețelor, chiar nu este niciun motiv pentru care nu te-ai specializa pe divizia secundă de voley din Grecia (doar un exemplu) dar gândeș-te câte chestii sunt necesare pentru așa ceva și cum îți aduni informațiile. Nici pentru tine nu este ușor dar nici pentru casele de pariuri, pentru că nu pot acoperi toate piețele și toate sporturile la fel de bine.

Situația este puțin diferită la sporturile olimpice, acolo unde există o mulțime de date și informații însă nu sunt așa de bine exploatate nici de către casele de pariuri, nici de către pariori. Iar acest lucru este cunoscut și acceptat, interesul pariorilor față de acestă competiție fiind într-o creștere sensibilă.

Cotele sunt un indicator sensibil și există site-uri specializate doar pe urmărirea variație cotelor (dropping odds). Cotele în scădere, la anumite meciuri, pot fi interpretate și analizate sub anumite rezerve. Cota în scădere nu indică faptul că echipa va câștiga meciul, însă poate fi interpretată ca jucată consistent și de aici deprecierea ei.

Cotele în scădere reprezintă un subiect fascinant pentru pariori. Foarte mulți considerau aceste cote ca fiind legate de informații de ultim moment pe care le avea casa de pariuri și atât de importante încât puteau influența rezultatul meciului. De fapt, erau doar influențe ale pieței și a volumului de pariuri efectuat.

De exemplu, dacă mai multe case de pariuri oferă cota @2.00 pentru sub 2.5 goluri la un meci, iar o casă are @2.40, fără îndoială că acel pariu este unul valoros. Atât de valoros încât prea rar te întâlnești cu o astfel de situație.

Iată și câteva teorii privind marja cotelor la casele de pariuri, variația efectivă a cotelor și cum casele de pariuri ajustează valorile:

1. Este posibil ca oferta inițială de cote să fie anticipată greșit, iar casele de pariuri modifică cotele în consecință. Cotele sunt modificate în funcție de informațiile și datele primite referitoare la fiecare meci. Casele de pariuri foarte mari, au case de pariuri “clonă” care urmăresc îndeaproape volumul tranzacțiilor și ajustarea cotelor.

2. Agregatorii de cote – oragnisme specializate care oferă servicii de cotație a meciurilor. În acest caz, acestea fac toată treaba, casele de pariuri doar afișand cotele și primind pariurile.

3. Teoria manipulării cotele de către organizații de pariori profesioniști. Aici este vorba despre deprecierea unor cote intenționat, prin plasarea de pariuri mari și repetate pe anumite cote tocmai pentru a scădea alte cote și a obține pariuri sigure (surebet).

Strategia cotelor în scădere (Dropping odds)

Să înțelegi pentru care s-ar fi schimbat probabilitatea unui eveniment sportiv pare o abilitate greu de dobândit, dar astăzi ai la dipoziție știri, poți găsi cât mai multe informații decât orice casă de pariuri, sau pur și simplu poți aduna informații de la analiști sportivi, tipsteri și pariori.

Trebuie să fii rapid atunci când descoperi ceva care ar putea afecta cotele dar și să știi că acest lucru o va face. Aici se poate vorbi despre accidentări și suspendări sau despre faptul că jucător a absentat de la antrenament. Deși nu vei fi singurul care știe acest lucru, poți obține un anumit avantaj în fața caselor de pariuri.

Robben accidentat la antrenament Sursa: soccer.com

Când cotele se schimbă aparent fără nici un motiv, trebuie să iei în considerare în mod serios echipa sau jucătorul a cărui cote sunt mai profitabile conform estimării tale. Este clar că nu vei ști niciodată care sunt motivele pentru care marja cotelor la casele de pariuri suferă variații, dar poți anticipa o parte.

Când te uiți la schimbările de cote, cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este numărul de pariuri online, unde cotele au suferit modificări. Dar știi care este acel număr? Sunt unele case de pariuri care îți oferă această informație, dar nu o fac toate.

De obicei, se poate vorbi de o modificare substanțială atunci când  cotele s-au schimbat la peste 70% din casele de pariuri disponibile. Aceasta este considerată o mișcare generală determinată de piață. Desigur, ai putea alege propriul set de pariuri pentru a monitoriza, dar acest număr nu ar trebui să fie mai mic de 10-15, pentru a permite o mai bună apreciere a variației cotei urmărite. Dar asta este doar o apreciere teoretică privind marja cotelor la casele de pariuri și e greu de crezut că te poți apuca să faci astfel de monitorizări.

Procentul total al schimbării cotelor este un alt fapt. Cotele ar putea scădea de la @1.80 la @1.65, de la @3.00 la @2.80 sau de la @20.00 la @15.00. Care dintre ele este cu adevărat demnă de a fi considerată o schimbare crucială?

De obicei, pariorii respectă regula “15%“, acest procent specific fiind limita minimă de schimbare. Orice variație mai mare de 15% va avertiza jucătorii cu experiență și este considerată o variație majoră.

Marja cotelor la casele de pariuri
O variație a cotelor mai mare de 15% este considerată una majoră

Gadește-te cât înseamnă 15% din 1ooo RON, de exemplu. Ori, cât de mult te-ar influența să vezi o cotă de @2.10 scăzând la 1.85. Marja cotelor la casele de pariuri îți arată simplu cât de sensibile sunt piețele de pariuri. La fel ca și cele financiare, sunt influențate de mai mulți factori, iar rezultatele sunt vizibile astfel.

Există, de asemenea, și optica complet opusă: să pariezi împotriva cotei de scădere. Pe măsură ce un număr mare de pariuri sunt plasate, casele de paiuri pot să schimbe seturile de cote, afectând astfel probabilitățile ambelor echipe. Odată ce cotele s-au schimbat, acestea nu mai corespund aprecierii originale pe care au avut-o casele de pariuri, ceea ce ar putea avantaja un parior ocazional, care poate găsi cote supraapreciate față de forța reală a echipelor.

Pariind împotriva curentului

Corelațiile pe care le faci sunt decisive pentru pariurile tale și pentru rezultatele lor. Dacă o cotă deja mică, scade și mai mult, nu este deloc un semn că trebuie să pariezi pe acea cotă, din contră poate că nu mai are deloc valoare pentru tine.

Da, sunt foarte mulți pariori (cel puțin online) care pariază plecând de la princiile care stau în spatele cotelor în scădere. În plus, nu doar la pariuri ci și în multe alte domenii apar cei care merg împotriva curentului și, de multe ori, exemplul lor este urmat de restul.

Trecând peste speculații și aprecieri subiective, marja cotelor la casele de pariuri, variația cotelor poate fi considerat un indicator care îți oferă informații despre pariurile altora, despre volume și atractivitatea partidei și a pieței pe care pariezi. Totuși, să pariezi doar pe baza variației cotelor este puțin cam mult, chiar și pentru un parior experimentat.

Însă dacă această abordare te conduce către surebet (pariul sigur) și către exploatarea unor diferențe (fie că vine din pariuri pre-meci sau pariuri live, ori din ambele variante) atunci poate fi profitabilă.

Unul dintre cele mai populare sisteme de pariuri sportive este să pariezi împotriva oricărui pariu public și pe care majoritatea îl așteaptă să aducă un anumit rezultat.

Marja cotelor la casele de pariuri

Sugestiv graficul de mai sus care ilustrează cotele pentru pariuri publice și cotele împotriva acestor pariuri:

  • dacă pariezi pe astfel de cote, poate fi mai ușor să câștigi însă profitul este mai mic
  • dacă pariezi împotriva curentului, poate fi mai dificil să câștigi însă profitul (și satisfacția) este mai mare.

Ideea din spatele acestui sistem de pariuri este că poți fi manipulat de către site-urile de pariuri, de către mass-media, de către tipsteri al căror interes este doar să vehiculeze informații fără ca acestea să fie nepărat veridice. Astfel a apărut concepția potrivit căreia, de multe ori este mai profitabil să pariezi împotriva curentului.

Foarte mulți pariori au pretenția că se pricep la sport în general și la fotbal în special. Mai mult decât atât, au și echipe favorite pe care pariază frecvent. Cum se face totuși că nu câștigă în mod constant? Pentru că dacă ar câștiga mai mereu, casele de pariuri ar avea mari probleme.

Marja cotelor la casele de pariuri: Betano oferă marjă 0 la unele meciuri pe 1×2

La urma urmei, majoritatea pariorilor au intrat în domeniul jocurilor de noroc în primul rând pentru că sunt fani sau susținători ai unor echipe, pentru că au un interes înrădăcinat pentru sport și doresc să facă bani din pasiunea lor. Iar casele de pariuri știu foarte bine acest lucru și alterează cotele tocmai pentru că pleacă de la premisa că oricum vor paria pe echipa favorită. Așadar este firesc ca pariul împotriva favoritei să capete valoare în aceste condiții.

Concluzii:

Marja cotelor la casele de pariuri este un instrument delicat, un indicator complex și pe care îl iei în considerare inclusiv la alegerea operatorului la care joci.

Fiecare eveniment sportiv este tratat în mod diferit și nu înseamnă că vei găsi aceleași cote la toate meciurile. La unele pot fi peste medie, la altele nu, depinde și de momentul în care plasezi pariul.

Deși pare simplu să pariezi pe cotele aflate în scădere, la fel de ușor poți utiliza marja cotelor la casele de pariuri pentru a te axa doar pe anumite meciuri pe care le-ai analizat în prealabil. Marja cotelor la casele de pariuri și inerentele variații întâlnite trebuie să îți confirme și întărească alegerile!

 

STAI! Citeste si despre

Cota @2 – Aprilie 2019 – cele mai bune pariuri și cote pe care să mizezi

Ce puteti citi in acest articol Cota @2 – 3 Aprilie 2019Cota @2 – 5 …

Merită să pariezi câștigă minim 1 set la tenis?

Câștigă minim 1 set este un pariu care devine din ce în ce mai atractiv. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *