vineri , 13 septembrie 2019
Home / Articole populare / Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)
Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)

Limitările modelului expected goals (xG) și apariția neprevăzutului la pariuri (2019)

Expected goals (xG) – goluri așteptate – este o metodă care si-a croit drum de pe blogurile de nișă până pe ecranele tv în ultima perioadă. Mai mult decât atât, în ultimele 18 luni, expected goals (xG) a câștigat o popularitate extraordinară și a devenit un subiect arzător. Mulți dintre amatorii de sport încep să înțeleagă beneficiile acestui model, însă pariorii deja au semnalat anumite limitări și concepții eronate. Care sunt aceste limitări? Cum este afectat expected goals (xG) și în ce măsură de apariția altor factori?

Expected goals (xG) măsoară calitatea unui șut luând în calcul variabile precum tipul pasei, unghiul, distanța față de poartă, dacă a fost o mare ocazie sau una fără șanse reale. Aceasta este definiția dată de către optasports.com.

Popularitatea modelului expected goals (xG)

Ca pariori știm deja că expected goals (xG), a devenit foarte popular datorită acurateții. Pe scurt, xG este o un model care măsoară calitatea ocaziilor. Ne spune că ce așteptări putem avea să se marcheze dintr-o anumită poziție.

 Cum sunt statisticile la Baumbet și cât de ușor le utilizezi (2019)

Și în cazul acestui model se utilizează o scală binară de 0-1. 0 presupune o ratare clară iar 1 un gol așteptat. Totuși, este utilizată și metoda procentuală de estimare a șanselor de a se marca, astfel xG este transformat și reprezentat grafic. De exemplu, un șut cu 0.5xG este reprezentat ca unul cu 50% șanse de a se transforma în gol. Această abordare matematică a dus la aprecieri extraordinare și o creștere în popularitate exponenețială. Încrederea în rezultatele acestui sistem a fost confirmată, managementul echipelor l-a adoptat. Apoi a devenit din ce în ce mai cunoscut și apreciat.

În comunitățile din lumea fotbalului, modelul a câștigat în popularitate pe măsură ce a demonstrat că este un instument foarte bun de previzionare. Șuturi, diferențe de goluri, puncte, evoluții ale jucătorilor, majoritatea evenimentelor unui meci de fotbal a fost transpusă în date statistice. Iar acestea au devenit mult mai elaborate și s-au luat în calcul factori igonrați până la xG.

Ce este de fapt xG și ce ne arată modelul

Nu sunt un împătimit utilizator dar iau în calcul mulți indicatori sintetici. Unul dintre avantajele xG este faptul că îți oferă trenduri și previziuni, destul de precise. Fără îndoială, hazardul apare în orice eveniment sportiv și unele date sunt afectate sau alterate când le interpretezi. Pe de altă parte, jucătorii nu sunt roboți, și chiar dacă evoluțiile lor se încadrează în anumite tipare, nu sunt mereu predictibile. De exemplu, este foarte greu să consideri un jucător precum Luis Suarez la șuturi pe poartă când uruguayanul joacă doar la volum și la deschiderea lui Messi.

Cele mai bune 7 strategii la pariuri (Tehnici la pariuri sportive)

În timp au apărut argumente și contra-argumente privind modelul xG. Una dintre criticile principale se referă la intruziunea în viața sportivă și alterea tradițiilor sportive. Totuși, cercetările se dezvoltă continuu iar volumul de date prelucrate devine din ce în ce mai mare.

Una dintre criticile la care subscriu este legată de interpretarea datelor. Orice indicatori ai avea în fața ochilor, capacitatea de interpretare a lor este crucială. Alte critici sunt legate de faptul că fotbalul se joacă pe teren și nu pe foi de calcul. Interesant este însă faptul că și criticii modelului spun deseori ”ar fi trebuit să se marcheze” sau ”am avut ghinion cu rezultatul”, afirmații care întăresc cumva modelul matematic.

Ryan Fredericks de la Fulham a câștigat 22 de dueluri om la om (2018-2019)

În aceste condiții, să respingi calitatea datelor pare deplasat. Mai ales invocând argumente deplasate și care nu țin cont de realitate. Până la urmă, orice parior folosește date statistice.

Alegeri, șanse, neprevăzut, xG

Nu există un model universal de succes. Așa cum nu există o strategie de pariere imbatabilă, nici xG nu este perfect. Există numeroase variante cu modificări și adăugiri, unele pot fi accesate online, altele nu sunt oferite gratis. Totul depinde de numărul parametrilor luați în calcul și măsurați pe terenul de fotbal.

xG, xGA și xPTS: cum să utilizezi acești indicatori statistici în cele 5 campionate europene mari

Din acest motiv, pot apărea diferențe. În timp ce un model îți poate da o șansă de 0.52xG, altele pot oferi 0.47, 0.58 sau chiar mai mult de 0.60.  Numărul parametrilor, al factorilor măsurați conferă aceste diferențe. Care este cel mai bun model, este greu de apreciat.

Unii observatorii susțin că cel mai important este unghiul luat în calcul la un șut în relație cu un gol marcat sau o ratare. Această concepție se bazează mai mult pe pregătirea jucătorilor și a volumului mare de șuturi expediat. Logic, este mai ușor să șutezi pe poartă frontal sau semi-frontal decât din unghiuri. Peste acestea date se adaugă poziția apărătorilor, a portarului advers și astfel sunt rafinate rezultatele.

Chiar și în aceste cazuri intervin factori neprevăzuți (luminozitate, zgomot, vânt, denivelări ale terenului etc.). Fotbalul (sportul, în general) presupune mulți factori care nu pot fi cuantificați. Cu cât mai mulți parametri se adaugă la un model, cu atât acesta poate reflecta mai bine o situație și poate oferi suport predictiv. Problema însă apare la capacitatea de colectare și la costurile aferente.

Avem nevoie de informații specifice legate de anumiți jucători?

Aici apare una dintre marile dileme legate de xG. Modelul nu este conceput pentru jucători individuali (oricare ar fi ei). Datele colectate provin din zeci de mii de cazuri ale unor jucători care șutează. În final, indicatorul rezultat este o medie și nu mai are nicio relevanță ce jucător a tras.

Dacă ar fi să facem o comparație între Messi și Neymar, amândoi șutând din aceeași poziție și lovind balonul în același fel poate reieși că Messi are șanse mai mari să înscrie. Chiar dacă nu avem la dispoziție date complexe, analizăm destul de repede graficul șanselor. Când este vorba de un șut individual este foarte important cine îl expediază și contează performanțele jucătorului și ale echipei. Dar ce se întâmplă când intervine apărarea și/sau portarul? Una este să fie David De Gea în poartă, alta este să fie un portar de la ultima clasată la intern.

Ce arată însă xG-ul este faptul că anumiți jucători depășesc în mod constant estimările, acest fapt este o realitate.

Când și cum să utilizezi Expected goals (xG)

În cazul acestui indicator, problemele sunt legate de implementare și interpretare. Problema nu se află aici cu obiectivele așteptate, ci mai degrabă cu utilizatorii. Pe scurt, xG nu are nimic util pentru un singur joc și este cel mai eficient pentru o anumită perioadă de timp sau un eșantion mai mare de date.

Ar fi o greșeală de neierat să pariezi pe evenimente distincte folosind doar datele statistice agregate.

Fotbalul este un sport incredibil de fluid, care se modifică de la minut la minut; ar putea fi scorul, numărul de jucători rămași pe teren, numărul de cartonașe, posesia etc., totul se modifică în timp real și, în unele cazuri, apar influențe neprevăzute.

Topul caselor de pariuri online la care găsești handicap european

În prima parte a sezonului, toate datele statistice sunt oarecum afectate, având în vedere că au fost doar câteva partide. Analiștii și pariorii consideră că xG-ul devine semnificativ după aproximativ șase jocuri într-un sezon. După acest număr de meciuri disputate, indicatorii xG au relevanță.

Există și voci care susțin că pot fi folosiți prea târziu. Bineînțeles, e nevoie de suficient timp pentru ca tendințele să se dezvolte, dar uneori echipele pot să nu aibă performanțe prea bune sau să depășească așteptările pentru un anumit motiv. În aceste cazuri, trebui văzut dincolo de date și trenduri.

În baza experienței proprii de pariere consider că este recomandat să vedem mai detaliat performanța reală și să folosim xG pentru date suplimentare.

STAI! Citeste si despre

Când merită să pariem pe scor corect 0-0? (2019) 5 sfaturi utile

Scor corect 0-0, adică un meci în care nu se înscriu goluri iar ambele echipe …

Martingale live? 5 motive care ne arată că merită să încercăm această strategie live

Martingale live, merită să aplicăm această strategie la pariurile în desfășurare? Acestă strategie de pariere pleacă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *