duminică , 26 mai 2019
Home / Articole populare / Istoria pariurilor sportive – cum au apărut și evoluat până în prezent
 Istoria pariurilor sportive 

Istoria pariurilor sportive – cum au apărut și evoluat până în prezent

Istoria pariurilor sportive nu este una prea bine studiată, însă există dovezi au apărut în Antichitate. Multe voci suțin că originea pariurilor se află în Grecia Antică. În vechea Eladă s-au organizat și primele jocuri olimpice, deci ideea are susținere.

Citește și Pariurile sportive. O scurtă istorie.

Antichitate – Istoria pariurilor sportive 

În Grecia ar fi apărut primele pariuri cu mai mult de două mii de ani în urmă. Firi calde și iuți, grecii au iubit dintotdeauna sportul și au profitat de competiții pentru a paria pe câștigători. În acele timpuri, cetăţenii pariau pe diferite sporturi, pentru a se distra și a-și provoca prietenii.

Din referințele din Homer și din alte texte antice se poate afirma că jocurile de noroc au fost folosite pe scară largă în Grecia antică. Jocurile cu zaruri, capul/pajură și alte jocuri bazate pe “noroc” au fost întotdeauna jucate de diferite grupuri.

Locuri speciale au existat încă din acele timpuri. Cu toate acestea, acele locuri aveau o reputație proastă și era considerat rușinos pentru cineva să meargă acolo.

Cu toate acestea, în Grecia antică, jucătorii au avut sprijinul câtorva zei – Hermes și Pan. Chiar și zeii au jucat un joc sau două – în mitologia greacă, Zeus, Hades și Poseidon au jucat “aruncă zarurile” pentru a împărți universul între ei.

Un singur pas a fost sufcient și pariurile au ajuns și în Imperiul Roman. Așa cum legenda spune că Enea ar fi părăsit Troia în flăcări ajungând unde este actuala Italie, la fel au făcut și pa riurile. Romanii au adoptat această distracție greacă și au trasnformat-o într-o adevărată afacere. Romanii au pariat foarte mult pe luptele de gladiatori.

După căderea Imperiului Roman, activitatea a supravieţuit şi a fost întâlnită în regatele medievale timpurii. Oamenii pariau pe lupte şi curse cu care de luptă. Principalii actori era gladiatorii, însă cursa cu care de luptă rămâne dintre cele mai populare sporturi din Grecia Antică, Imperiul Roman şi Imperiul Bizantin.

Evul Mediu – Istoria pariurilor sportive 

În Evul Mediu, moda era să interzici totul. Astfel câţiva conducători europeni au încercat să interzică pariurile sportive, sub aspectul sancțiunilor dramatice.

Totuși, pariurile au continuat să aibă loc clandestin în ciuda riscurilor. Acest obicei a devenit deosebit de popular în Anglia, unde cursele de cai au fost cele mai apreciate.

Coloniştii englezi au dus pariurile sportive în SUA, unde acestea au găsit teren propice. Aici au devenit populare și foarte căutate.  Astăzi, totuşi, această activitate este legală doar în unele state americane.

Pariurile sportive sunt realizate de oameni din întreaga lume, dar cele mai populare sunt în Europa, unde au o lungă tradiţie şi reprezintă o activitate legală în majoritatea statelor. În prezent, această activitate s-a transformat într-o mare afacere, fiind o sursă de venit pentru casele de pariuri şi pariori.

Perioada modernă – Istoria pariurilor sportive 

Primul cazino a apărut în Italia în 1638 iar în 1796, ruleta a fost jucată prima dată la Paris. Apoi pokerul a câștigat rapid și exponențial în popularitate

Jocurile de noroc din SUA: două fețe ale aceleiași monede

Statele Unite au avut întotdeauna o relație complicată cu jocurile de noroc, datând din momentul în care au sosit primii coloniști europeni. În timp ce trupele puritane de coloniști au interzis jocurile de noroc în noile lor așezări, cei care emigraseră din Anglia au avut o viziune mai permisivă asupra jocurilor de noroc și au fost mai mult decât fericiți tolereze fenomenul.

Această relație dihotomă a continuat până acum, iar în 1910 presiunea publică a condus la o interdicție la nivel național privind jocurile de noroc. La fel ca interdicția de alcool din aceeași perioadă, acest lucru s-a dovedit oarecum dificil de aplicat, iar jocurile de noroc au continuat într-o manieră puțin discretă.

Wall Street Crash și Marea Depresiune pe care aceasta au creat-o la începutul anilor 1930, au determinat din nou legalizarea jocurilor de noroc, pentru că, pentru mulți, aceasta a fost singura perspectivă de a atenua sărăcia.

Deși jocurile de noroc sunt legale într-un număr de state de astăzi – Las Vegas, Nevada –  sunt încă o zonă de gri în Statele Unite. În prezent, multe cazinouri internaționale pe internet nu pot accepta clienții americani, deși semnele arată că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.

2018 – Viitorul?

Este dificil să previzionezi viitorul jocurilor de noroc. Totuși se pot face supoziții plecând de la originile jocurilor de noroc pe care le cunoaștem astăzi foarte bine.

O mare parte din acest momente se concentrează pe piața jocurilor de noroc, iar cazinourile online se străduiesc să facă mai mult conținut compatibil cu cele mai recente dispozitive mobile.

Tehnologia realității virtuale  este la primii pași, iar ca o propunere comercială poți fi sigur că vor exista aplicații mobile.

Îmi place și ideea o masă virtuală de poker cu o grămadă de amici din întreaga lume, să împărtășești câteva glume, să încercați să observi schimbări comportamentale și toate acestea din confortul casei ? Setul cu cască VR poate să producă asta – poate nu astăzi, dar cu siguranță în câțiva ani, dacă tehnologia continuă să avanseze în limite și salturi.

Si dupa aceea? Cine știe, dar când vine vorba de jocuri de noroc, toate lucrurile sunt posibile. Istoria pariurilor sportive o știi acum, viitorul doar poate fi anticipat.

STAI! Citeste si despre

Lista celor mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, Premiile Restocracy 2018 – Bucureşti

S-au desemnat Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti in 2018, care au …

Analiza meciurilor din Champions League 2019 – 16-zecimi

După meciuri interesante și disputate în grupe, primele două echipe au avansat în 16-zecimi la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *