joi , 18 aprilie 2024
Home / Articole populare / Cât este de importantă intuiția pentru un parior

Cât este de importantă intuiția pentru un parior

Intuiția este considerată ca fiind capacitatea de a prevedea desfășurarea unor evenimente. Fiecare om are abilități mai mult sau mai puțin dezvotate de a anticipa anumite evenimente.

”Pentru mine, ca psihoterapeut, intuiția este un fel de percepție care nu se conduce cu exactitate dupa simțuri, ci se conduce prin subconștient…. și care imi ofera infinite posibilitati de rezonare cu omul din fața mea…” spunea Jung despre intuiție, considerând această manifestare un presentiment care se produce atunci când ai reușit să fii ”deștept și destul de rapid”.

Germanii numesc aceasta „Einfall”, ceea ce se traduce printr-un lucru care ne vine în minte de nicăieri. Uneori este ca o revelație.

Mulți pariori își aleg pariurile prin “intuiție”, anume despre ceea ce cred că se va produce în timpul unui eveniment, o abordare care nu se pretează la pariuri profitabile. Dar acest lucru presupune automat că pariorii experimentați exclud în întregime intuiția atunci când își aleg ponturile?

Intuiția și datele statistice

Cum poate intuiția să ajute în luarea deciziilor?

În cartea sa “Blink: Puterea gândirii fără a gândi”, Malcolm Gladwell abordează conceptul de intuiție. De ce deciziile intuitive, inconștiente, luate în baza informațiilor aparent foarte sumare, se dovedesc a fi uneori mai inspirate decat alegerile făcute în baza analizelor si a studiilor?

Citește mai multe despre psihologia pariorului de succes pe fotbal

Luând, de exemplu, talentul antrenorului de tenis Vic Braden. Braden a putut să spună când un jucător este pe punctul de a face o dubla greșeala înainte ca racheta de tenis să atingă mingea chiar. Vic nu știa cum a ajuns la această concluzie arătând că era doar o hotărâre rapidă pe care o lua instant.

intuiția
Vic Braden

Când a urmărit un meci la Indian Wells, Braden a indicat corect 16 din cele 17 duble greșeli înainte de a se produce, în ciuda faptului că 91,1% din cazuri, al doilea serviciu este în teren.

Intuiția

Datele statistice sunt considerate ca seturi de date extrem de mari care pot fi analizate computerizat pentru a dezvălui modele, tendințe și asociații, în special în ceea ce privește comportamentul și interacțiunile umane, având menirea să creeze modele și să ofere soluții de comportament.

Datele statistice pot evidenția zonele în care intuiția și priceperea pot fi inexacte. Exemple notabile includ cercetarea în baseball (moneyball), eroarile jucătorilor și evidențierea modului în care judecățile intuitive pot fi părtinitoare atunci când facem alegeri.

Strategii pariuri: Analiza datelor și informațiilor pe care le folosim când pariem

Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că cele două sunt atât de diferite.

În cartea “Toată lumea minte”, Seth Stephens-Davidowitz susține că talentul lui Vic Braden pentru detectarea dublei greșeli a fost, în felul său, o formă de analiză a datelor.

Braden văzuse milioane de servicii și ar fi putut detecta intuitiv semnele unei duble greșeli înainte ca acest tip de eroare să se producă. El a reușit să calculeze șansa unei duble greșeli prin analizarea mișcărilor unui jucător și prin compararea cu nenumăratele încercări de serviciu pe care le-a văzut înainte.

Intuiția în analiza cotelor

Mai jos un mic tabel comparativ conținând cotele unei întâlniri dintre Barcelona și Real Madrid în campionatul intern:

Barcelonas Egal odds Real Madrid
@10.850 @5.210 @1.358

Oricine are cât de cât o experiență în pariuri sportive, observă imediat că ceva nu este în regulă cu cotele. Intuitiv cineva care știe ceva despre evaluarea probabilității meciurilor de fotbal poate vedea că șansa implicită a unei victorii a bascilor este evaluată mult prea mică față de cota oferită.

Oricine a ajuns la această concluzie ar fi corect. Aceste cote au fost de fapt pentru meciul dintre Tunisia și Belgia de la Cupa Mondială din Rusia 2018.

Un parior știe intuitiv că aprecierea șanselor Barcelonei de a câștiga împotriva Real Madrid la aceeași probabilitate ca cea a Tunisiei împotriva Belgiei este o falsă presupunere. Asta fără a se referi la modele sau fără alte analize suplimentare.

Având în vedere talentul lui Vic Braden ca un exemplu de intuiție, poate că o variantă a abilităților sale ar putea fi aplicată la pariurile sportive. La urma urmei, dacă creierul unui parior expert poate funcționa ca un supercomputer, atunci este posibil ca pariorul să aibă o înțelegere foarte precisă a probabilităților.

Desigur, există pariori de succes, cum ar fi Lewis Deyong, care atribuie succesul unei înțelegeri intuitive a probabilităților.

Dacă un parior ar putea ajunge la un nivel similar unui computer, pariu pur și simplu intuitiv ar putea fi profitabil, dar este o perspectivă realistă?

Limitele intuiției

Problema la pariuri sportive este că există atât de multe lucruri care trebuie monitorizate și atât de multe evenimente care trebuie pariate pentru a asigura o rentabilitate pe termen lung. Pur și simplu, nu este realist să ne așteptăm până găsim cote precum cele de mai sus. Au valoare, dar îmbătrânești așteptându-le.

Deținerea unui volum uriș de cunoștințe este similar cu faptul că Vic Braden a încercat să prevadă duble greșeli după sute sau chiar mii de meciuri urmărite.

De ce răbdarea la pariuri este o trăsătură esențială a celor care au succes

Intuiția lui Braden a putut să creeze un model pe baza experienței și a faptului că era vorba de un eveniment repetitiv (serviciul la tenis), dar cam greu s-ar aplica acest model dacă vine vorba de mai multe evenimente. Iar un parior mai pune și pe fotbal și pe alte sporturi.

Un exemplu care demonstrează că intuiția are limitele ei provine dintr-o anecdotă spusă de analistul, Ted Knutson, într-o conversație pe care a avut-o cu fostul antrenor al echipei naționale a SUA, Bob Bradley.

Knutson a explicat folosirea obiectivelor așteptate (expected goals) lui Bradley, care a subliniat câteva defecte potențiale în această abordare bazată doar pe date statistice în analiza fotbalului. Bradley a susținut că, urmărind o ocazie, ar putea înțelege intuitiv șansa ca un gol să fie marcat și asta mai repede decât ar putea sugera datele statistice.

Expected goals – xG – la pariuri. Ce este xG-ul și cum se poate folosi?

Bob Bradley

Knutson a înțeles acest lucru, însă a subliniat în mod corect că “ochii lui Bob nu pot evalua fiecare atingere a balonului în 27 de ligi diferite”.

În timp ce intuiția antrenorului Bob Bradley ar fi putut fi mai exactă în circumstanțe izolate, adică în cazul unui singur joc urmărit live, nu putea fi utilizată nici măcar atunci când este vorba de o etapă întreagă.

De ce dimensiunea eșantionului este importantă

În raport de alternativa aleasă, modalitatea de determinare a dimensiunii eșantionului se sprijină pe un concept statistic distinct. Astfel, în situatia în care pariorul urmărește măsurarea unor variabile, pentru determinarea dimensiunii eșantionului se pornește de la conceptul de abatere medie standard. Formula utilizată pentru determinarea dimensiunii eșantionului este:

n=  z*  s2 , unde:

   e2

n – dimensiunea eșantionului,

z – coeficient asociat probabilității de garantare a rezultatelor (nivelul de încredere) prestabilite de către parior (valoarea sa este preluată din tabelele statistice),

s – abaterea standard la nivelul eșantionului determinată la nivelul unei anumite variabile,

            –  marja de eroare.

O altă limită a parierii intuitive este incapacitatea de a testa predicțiile. O abordare bazată pe date poate fi aplicată datelor statistice și testată în numeroasele meciuri, în timp ce mărimea eșantionului unui parior intuitiv nu poate atinge niciodată un nivel la care să poată pretinde cu adevărat că este profitabil.

Poate că un parior mai intuitiv găsește o margine suficient de mare pentru a fi profitabil în mod constant și din mai puține pariuri, dar i-ar fi imposibil cu un număr mare de pariuri pe evenimente sportive diferite.

Locul intuiției la pariurile sportive

Deși o strategie de pariere construită doar în jurul judecăților intuitive este foarte puțin probabil să aibă succes, există cu siguranță un argument puternic pentru aplicarea judecăților intuitive (ca modele de pariere). În primul rând dacă te gândești la mize de 2, 3 Lei și la cote mari obținute prin adăugarea mai multor evenimente.

Imaginează-ți că un model sugerează să pariezi pe Real Madrid în meciul prezentat mai sus. Urmărind linia cotelor un parior ar trebui să că ceva nu este în reggulă și ar putea rafina selecția. Făcând acest lucru, un parior își aplică în mod esențial propria sa intuiție.

În mod similar, datele pot semnala faptul că judecata intuitivă a pariorului (la acel meci) este de fapt greșită. Poate că Barcelona a sărăcit în acel sezon sau au pierdut o serie de jucători-cheie. Probabilitatea inițială “Barcelona este o echipă bună” nu mai poate aplica.

Ce fel de parior ești? – Cele mai cunoscute 10 tipuri de jucători

“Gut (sau intuiția) este o stenogramă pentru multe dintre calitățile remarcabile ale cunoașterii umane: abilitatea de a identifica rapid modele, de a face asociații, de a combina un set bogat de experiențe personale și nenumărate date pentru a forma o judecată”.

Îndepărtând în întregime intuiția din strategia de pariere înseamnă a elimina o sursă mare de date. De asemenea, a te baza numai pe intuiție ar fi o abordare foarte riscantă a pariurilor, deoarece se bazează exclusiv pe acuratețea înțelegerii probabilităților, care poate fi mai puțin exactă decât presupune.

De fapt, o combinație a celor două abordări este probabil cea mai variantă a formării unei strategii de pariere reușită.

Combinarea talentului intuitiv cu capacitatea de a studia și analiza date (care se regăsesc într-un volum uriaș) ar fi scenariul ideal.

Este mai mult decât ciudat să renunți complet la intuiție sau să pariezi împotriva ideilor care îți vin astfel, dar la fel de ciudat este să te bazezi doar pe ele.

STAI! Citeste si despre

Ponturi și pariuri la CM din Qatar 2022

Ce pariuri la CM din Qatar 2022 putem lua în calcul? Ce așteptări să avem, …

Cele mai mari greșeli pe care le poți face la pariuri sportive

În mod normal, acest articol ar fi avut titlul ”Cele mai mari greșeli ale unui …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *