vineri , 14 august 2020
Home / Stiri / Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive (2020)
Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive (2020)

Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive (2020)

Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive este incontestabilă și a afectat deja tipologia pariurilor live. VAR-ul a devenit o realitate în lumea fotbalului iar pariorii trebuie să țină seama de impactul asistentului video în economia unui joc.

Premier League nu a dus niciodată lipsă de subiecte interesante. Calitatea fotbalului în cel mai bun campionat din lume dă naștere la o mulțime de analize și interpretări. Fosti jucători au devenit comentatori și analiști sportivi, și analizează deciziile discutabile care au loc în fiecare săptămână. Iar în prezent, cele mai mari controverse le generează VAR.

Video Assistant Referee (Asistentul Video) a fost introdus în Premier League de la începutul sezonului (2019-2020). Chiar după introducere au apărut multe decizii care au influențat soarta partidelor, implicit și a pariurilor puse.

Este imposibil să știm de câte ori intervine VAR într-un meci, dar mulți pariori fac deja cercetări proprii cu ajutorul feed-urilor și a rapoartelor de meci. Este cert însă faptul că golurile, penalty-urile și cartonașele roșii arătate sunt verificate  VAR pentru a confirma corectitudinea decizilor.

Cartonașe roșii

În privința cartonașelor roșii, statisticile arată că introducerea VAR nu a afectat eliminările. În prima parte a sezonului, au fost 21 de jucători eliminați față de media de 21.8 din ultimele 20 de sezoane.

Doar un cartonaș roșu determinat de  VAR în primele 17 partide EPL: Ryan Bertrand în meciul Southampton vs. Leicester.

Chiar este de apreciat faptul că media cartonașelor roșii este în scădere, fapt confirmat de ultimele 3 sezoane. 34 de cartonașe roșii arătate în ultimele 3 sezoane față de o medie de 63 pe celelalte 17 anterioare.

Pariuri pe Esports la Baumbet (2020)

În sezonul 2019-2020 avem o medie de 1.23 cartonașe roșii arătate pe săptămână. Totuși, numerele fluctuează și nu putem trage concluzii verifice doar pe jumătate de sezon.

Cartonașul roșu determinat de VAR pentru Ryan Bertrand în Southampton vs. Leicester, a fost arătat după 12 minute. Meciul s-a terminat 9-0 în favoare oaspeților, probabil cea mai răsunătoare victorie din EPL.

VAR

Cotele pentru cartonaș roșu

Cota pentru cartonaș roșu variază între cota @4.00 și @8.00 în funcție de mai mulți factori care influențează partida. Unele meciuri sunt predispuse la durități peste limită, altele au o desfășurare mai calmă.

Este cert că un cartonaș roșu modifică raportul de forțe din teren. Totuși, au fost nenumărate cazuri în care echipa aflată în inferioritate nu a pierdut partida.

În același timp, impactul unui cartonaș roșu este greu de anticipat. Este o diferență enormă atunci când apare în prima repriză față de cazuri în care apare după min. 70.

Chiar dacă modifică raportul de forțe din teren, cartonașul roșu poate să nu aibă impact pe tabela de marcaj. Cartonașul roșu se acordă pentru acumularea a două cartonașe galbene pe parcursul partide sau poate fi acordat direct pentru anumite abateri grave precum:

  • Faulturi violente
  • Acte de violență (de exemplu, atacarea arbitrului)
  • Scuiparea unui alt jucător
  • Comiterea unui fapt care anulează o ocazie evidentă de gol (cunoscută și sub numele de fault de ultim apărător)
  • Folosirea unui limbaj violent sau insultător

Penalty-uri

Greu de anticipat impactul VAR asupra loviturilor de pedeapsă. Mai ales dacă luăm în considerare că a fost modificată și sanțiunea privind jucarea mingii cu mâna. Deocamdată, nu s-a constatat o creștere a loviturilor de pedeapsă față de media înregistratată în ultimii 20 de ani.

5 strategii de pariere faimoase cu exemple simple și ușor de înțeles

În sătpămâna a X-a din acest sezon EPL au fost 6 penalty-uri. Este cea mai mare cifră înregistrată în ultimii 2 ani.

În Serie A s-a observat o depreciere a avantajului dat de terenul propriu. Analiștii sportivi consideră că echipa gazdă este mai puțin avantajată. În Premier League, raportul este de 1.05 (penalty pentru gazde) la 1 (penalty pentru oaspeți) de la introducerea VAR-ului.

În acest sezon, în EPL avem o medie de 51.4% penalty-uri acordate gazdelor care au câștigat partida. S-a constat și o anumită modificare în procentul loviturilor de pedeapsă acordate celor din Big6. Doar 35% față de media ultimelor 5 sezoane.

Problema este că un penalty, are șanse uriașe să modifice instat economia jocului. Aici VAR-ul intervine puternic și are impact asupra pariurilor.

Goluri

În 2019-2020, după primele 17 săptămâni, am avut 488 de goluri marcate. Este cea mai mare cifră de până acum. Arată o medie de 2.87 goluri/meci, mai ridicată decât în ultimele 20 de sezoane.

Totuși, intervine o anumită oboseală, apar și alte obiective iar cifra poate scădea. Nu este neapărat vorba de volume în partea a doua a sezonului.  Cert este că, un gol acordat valabil prin VAR, are impact asupra meciului. Dacă acesta apare pe final, controversele care se nasc sunt nenumărate.

Unul dintre cele mai controversate exemple privesc golul marcat de Gabriel Jesus în minutul 92, în partida dintre Manchester City și Tottenham (2-2, August 2019). Cu 2 minute de joc efectiv rămase, putem crede că City ar fi câștigat. Golul a fost însă anulat după consultarea VAR.

Impactul cel mai puternic în are VAR la pariuri privind numărul de goluri. GG, sub/peste, GG3+ etc.

Exemplul contrar vine în min 87 al partidei dintre Crystal Palace și West Ham (Octombrie 2019). Golul care a dus la câștigarea partidei a fost acordat prin VAR iar Crystal Palace s-a impus cu 2-1.

Influența VAR-ului asupra pariurilor sportive (2020)

Am văzut mai sus cazuri în care nu putem interveni. Nu prea avem ce pariuri contră să plasăm în minutul 87 sau 92. VAR-ul nu afectează doar piețele 1X2 și pe cele legate de goluri. Impactul este mai mare sau mai mic, în funcție de minutul de joc. Un exemplu celebru este cel legat de Pierre-Emerick Aubameyang care avea șansa să câștige Gheata de Aur ca cel mai bun marcator. Golul care l-ar fi făcut câștigător a fost însă anulat după intervenția VAR.

Cel mai puternic impact în are VAR pe următaorele piețe:

  • GG, ambele echipe marchează
  • Sub/Peste număr de goluri

Acestea sunt printre cele mai căutate, sunt piețele cu cea mai mare volatilitate. Cei mai mulți dintre noi plasează pariuri pe aceste piețe.

Pro sau contra, pariorii sunt afectați de VAR

Luăm un exemplu cu Southampton și ne uităm la egalul, 1-1 cu Wolverhampton Wanderers. Danny Ings a marcat în min. 53 și echipa a preluat conducerea. Pe baza statisticilor din Premier League de la începutul anului 2018/19, dacă gazdele marcau între minutele 50 și 60, avea doar o șansă de 30% la peste 2,5 goluri. Cu toate acestea, Raul Jimenez a avut goluri anulat de VAR în minutele 29 și 43. Dacă s-ar fi dat primul, ar fi existat apoi o șansă de 61% la peste 2,5 goluri. Asta, pe baza rezultatelor istorice din ultimele 500 de meciuri din Premier League.

Există, de asemenea, exemple în care un gol anulatnu a împiedicat ambele echipe să marcheze. Sau să dea un număr mare de goluri – Aston Villa vs. Burnley s-a terminat 2-2, în ciuda faptului că un gol a fost anulat în minutul 25. 

Sunt piețe în care VAR poate avea o influență masivă asupra succesului pariurilor. Cea mai rea parte este că nu știm cum și când va interveni. Au fost și cazuri în care sistemul a fost criticat pentru pasivitate. Rezultatele s-a văzut în săptămâna următoare, când a crescut numărul de cartonașe roșii și penalty-uri.

Consolidarea percepției publice asupra jocurilor de noroc, un must în agenda industriei

STAI! Citeste si despre

Avantajul terenului propriu la meciurile fără spectatori

Avantajul terenului propriu la meciurile fără spectatori

Avantajul terenului propriu este recunoscut în multe sporturi. Fotbalul nu face excepție, chiar amplifică și …

Asaltul pariurilor multiple și uriașa tentație a cotelor foarte mari

Asaltul pariurilor multiple și uriașa tentație a cotelor foarte mari

Asaltul pariurilor multiple asupra noastră este un fapt pe care îl observăm la mai toate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *