vineri , 14 august 2020
Home / Articole populare / Totul despre impozitul la pariurile online sau impozitul la sursă (2018)

Totul despre impozitul la pariurile online sau impozitul la sursă (2018)

Impozitul la sursă sau impozitul la pariurile online a fost susţinut atât de pariorii, cât și casele de pariuri.

 

Până în 2018, statul impozita fiecare retragere, fără a se lua în calcul și depunerile.

Deci foarte bine puteai depune 200 RON la o casă de pariuri și să retragi 140 RON, sumă la care plăteai impozit de 1% anul următor – cam asta era realitatea situației la jocurile de noroc online.

Reprezentanții Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță au fost cei care a venit cu propunerea impozitării la sursă în Comisia de Buget-Finanțe.

Iată că eforturile lor s-au concretizat.

Impozitul la sursa pentru pariurile online

Citește şi despre cele mai bune metode pentru depuneri și plăți la pariuri 

Ce este impozitul la sursă?

Impozitul la sursă este un impozit ca oricare altul, doar că este colectat acolo unde obții veniturile, câştigurile.

 • La casele de pariuri offline primeşti banii câştigaţi, iar operatorul îţi reţine din start aceste impozite.
 • La pariuri online, nu mai trebui să ţii evidenţa tuturor câştigurilor şi apoi să le declari, prin formularul 200.

Pentru că aceasta era procedura legală până în 2018.

Fiecare casă de pariuri online îți trimitea lista cu sumele pe care le-ai retras, tu le centralizai și depuneai declarația veniturilor obținute.

Atenție! Online plătești impozit pe retrageri, nu pe profit! 

Nu interesează pe nimeni că tu, poate ești în pierdere, trebuie totuşi să plătești impozit pentru fiecare sumă retrasă.

Preluarea acestei obligații de casele de pariuri este benefică pentru jucători, pentru că nu ai mai avea bătăi de cap cu formularul 200 şi cu alte documente pentru fisc.

Propunerea este benefică atât pentru pariori cât și pentru operatori iar statul român are avantajul unei colectări mai bune și mai rapide a impozitului la pariuri.

Nu mai apar omisiuni, nedeclarări ori declarări incomplete, din contră, statul va colecta fiecare impozit datorat, oricât de mic ar fi.

sigla ministerul finantelor publice

În ciuda acestui fapt, se pare că Ministerul de Finanțe a avut obiecțiuni, fiind una dintre instituțiile care s-a opus impozitelor la sursă.

 

Nu trebuie să faci drumuri la ANAF să depui declarații!

Comisia de Buget-Finanțe a Senatului a aprobat, luni 19 martie, în unanimitate de voturi, împozitarea la sursă a sumelor retrase de jucători de la casele de pariuri online.

Declaratie 200
Declaratie 200

Pentru a deveni operațională această procedură, a fost nevoie să intre în vigoare modificările Codului Fiscal anuntațe în prima parte a acestui an.

 

Impozitarea la sursă se va aplica unitar pentru toate jocurile de noroc

Deci la fiecare retragere pe care o faci online, casa de pariuri/cazinoul va reține impozitul datorat statului, urmând să-l plătească efectiv pentru tine.

Din punct de vedere al unui parior, acest lucru este cât se poate de normal și se practică în mai multe jurisdicții, deci nu este nimic nou.

Până acum, dacă obțineai venituri din jocuri de noroc la distanță (acolo unde intră mai ales veniturile obținute din pariuri sportive online), erai obligat să declari și ulterior să achiți impozit pentru fiecare sumă retrasă din contul online, fără însă ca Fiscul să ia în calcul dacă tu ai obținut și profit.

 

Cum s-a plătit impozitul la pariuri în 2017

În 2017, impozitul se calcula și se plătea la ANAF după următoarea grilă:

 • 1% pentru retrageri de până în 66.750 de lei
 • 16% + 667.5 lei pentru retrageri cuprinse între 66.751 și 445.000 de lei
 • 25% + 61.187.5 pentru retrageri de peste 445.000 de lei

Pentru că grila de impozitare se aplica asupra retragerilor, trebuiau centralizate și apoi depusă Declarația 200 (Declarație privind veniturile realizate din România).

În baza acestei declarații, ANAF-ul a calculat impozitul și a emits o Declarație de Impunere, care arăta cât ai de plată efectiv.

Citeste despre Pariurile online – 10 motive pentru care să pariezi pe site

 

Cum se plătește impozitul la pariuri în 2018?

Pentru anul în curs, până la publicarea în Monitorul Oficial (18 Martie 2018), pariorii care au jucat online trebuie să declare și să plătească impozitul după procedura veche.

Adică, cei care au retras venituri din jocurile de noroc între 1 ianuarie 2018 şi 23 martie 2018, tot vor declara aceste venituri.

Însă aceştia vor pune sumele pe declaraţia unică (cea care a comasat cele 7 declaraţii de până acum) până pe 15 iulie 2018.

Aceasta declaratie unica s-a numit Declaratia 212, apoi, pe 11 mai 2018, s-a scos denumirea de 212 si a ramas doar denumirea “Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice“.

 • Acest formular poate fi depus în format electronic, care se poate face prin Spațiul Privat Virtual. Ai instructiuni aici cum sa-ti faci cont. Intri pe aceasta adresa si iti poti face cont in SPV (Spațiul Privat Virtual).
 • Exista si posibilitatea depunerii la ANAF a declaratiei printate si completate în dublu exemplar.

Cum faci inregistrarea in SPV (Spatiul Privat Virtual) ca sa completezi formularul

Așa cum se poate observa, contribuabilului i se cere să opteze pentru opțiunea „aprobare la ghişeu“ sau pentru „verificare număr înregistrare decizie“.

Astfel, dacă nu dețineți nicio decizie de impunere (document emis de Fisc celor care obțin, spre exemplu, venituri din activități independente), veți opta pentru aprobarea la ghișeu, care presupune o deplasare la organul fiscal.

Totuși, este vorba despre un singur drum, la orice administrație financiară din țară (necesar pentru certificarea datelor completate).

În continuare, pentru înregistrare, sistemul cere introducerea unui nume de utilizator, a unei parole, dar și a unei adrese de e-mail.

De asemenea, trebuie introdus numărul de telefon mobil și răspunsul la o întrebare de siguranță, dar și un cod de validare înscris într-un chenar, ca în poza anterioară.

După completarea acestor date, se apasă butonul Continuă, fiind generată automat o pagină de răspuns cu un număr de înregistrare şi cu toate datele introduse.

Răspunsul include şi mesajul: „Pentru a valida înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual, este necesar să vă prezentaţi la orice administraţie fiscală în termen de 10 zile de la data primirii acestui mesaj, împreună cu actul de identitate în original şi cu numărul de înregistrare ce v-a fost atribuit“.

Astfel, pentru validarea înrolării în SPV, contribuabilul trebuie să se prezinte la orice administrație financiară din țară, fără a mai exista obligația deplasării la instituția din localitatea de domiciliu.

Cu numărul de înregistrare şi cu o copie de pe buletin, contribuabilul primeşte la ghişeu o confirmare printată cu mesajul „Înregistrarea cu numărul XXXX a fost aprobată cu succes“.

În același timp, utilizatorul primeşte și pe e-mail mesajul „Contul dumneavoastră cu numele de utilizator (…) a fost activat“.

Cum se face logarea în SPV

Așa cum am precizat deja, serviciul SPV este pozitionat în colțul din dreapta sus al site-ului ANAF, iar persoanele fizice se pot autentifica cu credențialele de tipul utilizator/parolă, așa cum le-a primit.

Odată introduse numele de utilizator și parola, contribuabilul trebuie să apese butonulAutentificare, fiind direcționat într-o nouă fereastră, unde i se solicită un cod de siguranță.

Codul se primește pe adresa de e-mail înregistrată și este valabil doar pentru cinci minute: “Cod de siguranță: …, expiră după 300 secunde“, scrie în e-mailul primit.

După introducerea codului, se apasă butonul Continuă. După acest ultim pas, se ajunge efectiv în contul SPV, unde contribuabilul are posibilitatea să vizualizeze numele de utilizator cu care s-a autentificat, modalitatea de autentificare, precum și următoarele servicii disponibile:

 • Profil utilizator – serviciu ce oferă posibilitatea schimbării parolei, editării profilului, vizualizării istoricului activităților efectuate pe cont și renunțării la SPV;

 • Mesaje – serviciu ce oferă posibilitatea vizualizării rapoartelor solicitate și a documentelor comunicate de organele fiscale;
 • Solicitări – serviciu prin care pot fi cerute informații sau documente.

După 23 martie, daca faci retrageri, nu mai este nevoie de declaratia 212 sau declaraţia unică sau de drumuri inutile la ANAF.

Un exemplu concret privind plata impozitului:

 •  dacă faci o retragere de 100 lei, 1% din aceasta sumă, adica 1 leu, va fi reținut şi trimis către bugetul de stat ca și impozit pe care îl datorezi.
 • Restul de 99 lei vor fi virați către contul în care s-a solicitat retragerea.

Pentru cei care pariază online, prin acest lucru se va intra în normalitate, având în vedere că și operatorii offline colectează impozitul datorat statului român.

Casele de pariuri online reţin acest impozit la retragerea banilor.

Sa vedem mai departe cum reţin (sau nu) banii câteva case de pariuri:

 

Cum este aplicat impozitul la sursă/impozitul la pariuri de casele de pariuri

Iată câteva înștiințări trimise de către casele de pariuri cu privire la impozitul la sursă

 

1. Cum calculează Baumbet impozitul la sursă la pariurile online în 2018

Vezi totul despre Baumbet

“Va aducem la cunostiinta ca incepand cu data de 18 Martie 2018 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a guvernului care aduce modificari la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Printre modificari a aparut si schimbarea modalitatii de plata a impozitului datorat de cei care pariaza online,

Conform Art. 32 din lege avem obligatia de a retine la sursa impozitul datorat de dvs catre budgetul de stat. Astfel, la fiecare retragere suntem obligati sa va retinem un impozit calculat in conformitate cu grila de impozitare de mai jos:

 1. Retragerile intre 1 si 66750 lei vor fi taxate cu 1%,
 2. Retragerile intre 66750 lei si 445000 lei vor fi taxate cu 667,5 lei si 16% din valoarea care depaseste suma de 66750 lei,
 3. Retragerile peste 445000 lei vor fi taxate cu 61187.5 lei si 25% din valoarea care depaseste suma de 445000 lei.

Pentru anul in curs, pana la publicarea in Monitorul Oficial, pariorii care au jucat online trebuie sa declare si sa plateasca impozitul dupa procedura veche.

Aceasta inseamna ca daca veti face o retragere de 100 lei, 1% din aceasta suma adica 1 leu va fi retinut si trimis catre budgetul de stat ca si impozit pe care dvs. il datorati conform legii in vigoare. Restul de 99 lei vor fi virati catre contul in care s-a solicitat retragerea.

Va multumim pentru intelegere,

Cu stima,

Baumbet”

 

2. Cum calculează Sportingbet impozitul la sursă la pariurile online în 2018

Pariuri sportive live la Sportingbet

Sportingbet – joc responsabil 

“Stimati clienti,

Din 23 martie, Sportingbet reține la sursă impozitele pentru veniturile din jocuri de noroc, conform noilor reglementări fiscale intrare în vigoare.

Astfel, nu trebuie să-ți faci griji, nicio sumă nu va fi dedusă din retragerile tale, noi vom plăti taxele pentru tine.

Deci nu doar că nu trebuie să mai depui declarațiile anuale de venit pentru câștigurile obținute începând cu 23 martie, dar sportingbet îți acoperă și taxele pentru aceste sume.

Astfel, pentru orice retragere până în 65000 de RON vei primi întreaga sumă câștigată.

Pentru retragerile efectuate în perioada 1 ianuarie 2018 – 23 martie 2018 va trebui să depui declarația unică la ANAF.

Toate cele bune,

Echipa sportingbet”

 

3. Cum calculează Unibet impozitul la sursă la pariurile online în 2018

“Stimati clienti,
Noile reglementari fiscale intrate in vigoare pe 23 martie aduc vesti bune pentru pariori.
Astfel, incepand cu aceasta data, impozitele pentru veniturile din jocuri de noroc vor fi retinute direct de catre Unibet, la sursa, fara ca voi sa trebuiasca sa mai depuneti declaratiile anuale de venit.
Pentru a va oferi o experienta completa, Unibet a decis ca in perioada 23 martie – 31 iulie 2018 sa plateasca taxele pentru fiecare retragere de pana la 66.750 RON.
Astfel, jucatorii vor primi in cont intreaga suma retrasa.
Ne dorim ca jucatorii nostri sa aiba o experienta de joc cat mai placuta, astfel ca pe langa eliminarea birocratiei generate de catre completarea si depunerea declaratiei anuale pentru veniturile din jocurile de noroc, acum puteti juca si retrage gratuit castigurile din conturile Unibet.
Totusi, retragerile efectuate in intervalul 1 ianuarie – 23 martie 2018, vor fi declarate la ANAF prin intermediul declaratiei unice. Pana pe 31 iulie 2018, Unibet iti plateste taxele pentru retragerile mai mici de 66.750 RON!”

4. Cum calculează Publicwin impozitul la pariuri online în 2018

Citeste si despre cum e oferta Publicwin

“Informare clienți

Din data de 23.03.2018, urmare a modificării dispozițiilor Codului Fiscal (conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.18/2018) , impozitele aferente veniturilor obținute din jocurile de noroc on-line se calculează și se rețin de plătitorul de venituri.

Prin urmare, participarea la jocurile de noroc on-line devine și mai plăcută, jucătorii fiind scutiți de îndeplinirea demersurilor birocratice privind completarea și depunerea declarației pentru veniturile din jocurile de noroc.

Pentru ca jucătorii noștri să aibă o experiență memorabilă, PublicWin se angajează să plătească impozitele aferente tuturor câștigurilor de până la 66.750 RON inclusiv, realizate pe platforma noastră on-line.”

 

4. Cum calculează Winmasters impozitul la pariuri online în 2018

“Având în vedere Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 18 din 15 Martie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 260 din 23 Martie 2018, următoarele impozite vor fi aplicate tuturor retragerilor efectuate de către utilizatori:

 • Retrageri în sumă de până la 15.000 EUR (sau echivalent în alte monede)=1% impozit;
 • Retrageri de la 15.001 EUR până la 100.000 EUR (sau echivalent în alte monede)=16% impozit;
 • Retrageri în sumă de peste 100.001 EUR (sau echivalent în alte monede)=25% impozit.

Prin urmare, vă rugăm să aveți în vedere că, începând de Marți, 27 Martie, orele 00:01, fiecare retragere va fi impozitată conform grilei de mai sus, sumele reținute de winmasters fiind plătite către Bugetul de Stat (ANAF).

Impozitarea la sursă se va aplica pe durata procesului de aprobare a fiecărei retrageri, de către departamentul dedicat al winmasters, prin reținerea impozitelor aplicabile (conform grilei de mai sus) din soldul contului de utilizator. Din acest motiv, vă rugăm să vă asigurați că, după solicitarea de retragere, în contul dvs. de joc există suficiente fonduri pentru a acoperi impozitul aferent respectivei retrageri. Pentru a evita orice dubiu, găsiți mai jos câtva exemple de aplicare a impozitului:

Exemplu 1

Utilizatorul solicită o retragere în valoare de 100 RON, având în contul de joc suma de 500 RON. winmasters reține 1% (1% din 100 RON=1 RON) din suma rămasă în cont, aprobă și procesează retragerea. Utilizatorul primește 100 RON prin metoda de plată selectată, iar suma rămasă în contul de joc este 399 RON.

Exemplu 2

Utilizatorul solicită o retragere în valoare de 100 RON, având în contul de joc suma de 100 RON. winmasters nu poate procesa retragerea din moment ce suma rămasă în contul de joc este 0 (nu acoperă valoarea impozitului). În acest caz, utilizatorul este informat să anuleze cererea de retragere și să încerce din nou cu următoarea sumă:

 • Retragere de 99 RON;
 • Impozit 0,99 RON din contul de joc
Vă rugăm să rețineți că întreg procesul de mai sus va dura o perioadă limitată de timp, până când o soluție automată va fi implementată.”
Aşadar, impozitul la sursă la pariurile online reprezintă un pas înainte pentru toţi pariorii şi probabil va creşte şi activitatea online a acestora.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Impozitul la pariuri online
Author Rating
51star1star1star1star1star

STAI! Citeste si despre

Bet One – divertisment de calitate și altfel de pariuri

Bet One este un nume mai nou pe piața românescă a jocurilor de noroc. Un …

Ce pariuri avem la Premiile Oscar 2020

Ce pariuri avem la Premiile Oscar 2020

„Joker”, „The Irishman”, „The Parasite”, „Little Women”, „Once Upon a time… in Hollywood” se numără …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *