miercuri , 26 ianuarie 2022
Home / Articole populare / Hot Hand la pariuri – prejudecata mâinii fierbinți
Hot Hand la pariuri - prejudecata mâinii fierbinți

Hot Hand la pariuri – prejudecata mâinii fierbinți

Hot Hand la pariuri – prejudecata mâinii fierbinți – apare atunci când te simți în formă maximă. Când îți iese un bilet, apoi încă unul, urmat de alt bilet și îți creează impresia că ești imbatabil. Ba chiar îți faci planuri estimând că vei obține aceleași câștiguri în mod constant.

E foarte simplu să extinzi asta asupra jucătorilor sau a echipelor pe care joci. O victorie urmată de alta și care aduce alte meciuri câștigate. Știi însă că nicio echipă și niciun jucător nu pot câștiga la nesfârșit, așa cum nici nu pierd continuu. În plus, studiile arată că acest efect de mână fierbinte este supraevaluat iar șansa joacă rolul ei.

Din acest motiv, interpretarea seriilor de rezultate poate fi dificilă. Poate fi înșelător să te bazezi pe niște rezultate statistice și să presupui că se vor repeta în mod regulat. Iar cel mai bun exemplu este un pariu pe scor corect, 2-0. Sunt campionate în care 2-0 predomină, însă apariția acestui scor este impredictibilă.  Poți juca însă etape întregi și să nu îți recuperezi investiția. Iar ideea de Hot Hand apare imediat dacă ”prinzi” 2 – 3 pariuri câștigătoare.

Prejudecata mâinii fierbinți (Hot Hand)

Termenul Hot Hand vine din baschet, acolo unde se presupune că un jucător care marchează de mai multe ori consecutiv are cele mai mari șanse să înscrie următoarea aruncare. Toată lumea din jur, antrenori, fani, comentatori, toți ajung să se convingă de faptul că un jucător este în formă maximă și va marca la foc automat.

Pe măsură ce cresc încurajările susținute, convingerea poate juca un rol important. Studiile au demonstrat însă, că norocul intervine destul de des. Calitatea acțiunilor scade pe măsură ce se instalează oboseala și este firesc să acționeze alți factori. Iar aici hazardul este cel care intervine.

Hot Hand la pariuri - prejudecata mâinii fierbinți

HOT HAND este o prejudecată cognitivă

Mâna fierbinte presupune că cineva care a avut un șir de succese poate avea succes continuu. De exemplu, când prinzi 5-6 pariuri consecutive de peste 2.5 goluri, la cote de @1.90. În astfel de circumstanțe, poți aprecia că ai șanse mai mari decât 50% să prevezi următoarele alegeri. O serie de reușite motivează și cresc încrederea în capacitatea ta de a alege.

Când apar o serie de eșecuri, același concept funcționează ca „mâna rece”. Pur și simplu, pot fi perioade în care să nu îți iasă nimic. Să ai senzația că orice pariu este sortit eșecului și că te duci în jos.

Excepții de la prejudecata mâinii fierbinți

Teoria și statisticile au arătat că există și câteva excepții, foarte interesante prin natura lor:

1. Analiza a zece aruncări a arătat că au fost cu aproximativ 12% mai multe șanse de a da al cincilea strike după patru consecutive (un studiu Dorsey-Palmateer și Smith, 2004).

2. La cel mai greu concurs de lovituri din NHL, statisticienii au găsit o corelație aproape perfectă între viteza de lovitură a jucătorilor (studiu Reifman, 2007).

3. Jucătorii aflați la serviciu au mai multe șanse să câștige următorul punct, după unul în care serva a fost decisivă (studiu Klaasen și Magnus, 2001).

Acestea sunt cele trei mari excepții, în general acceptate. Când pariezi, cel puțin la tenis, ții cont de forța serviciului unui jucător. În NHL, analiza acurateții și vitezei unui jucător poate face diferența între 4.5 și 5.5 puncte. Nu mă pricep la bowling și nici nu pariez pe mârțoage sau cai morți, însă poate fi adevărat ce zice teoria.

Cum poate această prejudecată să îți afecteze stilul de a paria

Interesul pentru mâna fierbinte a început cu un studiu de referință din 1985 realizat de Gilovich, Vallone și Tversky (prescurtat GVT). Aceștia au exprimat o teză care a devenit definitorie: „[R] eporterii și spectatorii folosesc în mod obișnuit expresii precum „Larry Bird are mâna fierbinte” sau “Andrew Toney este un jucător de linii. “

Aceste fraze exprimă convingerea că performanța unui jucător într-o anumită perioadă este semnificativ mai bună decât se aștepta pe baza statisticilor generale ale jucătorului.  GVT a emis ipoteza că această credință larg răspândită poate fi o iluzie cognitivă  dar și un test pentru a evidenția: punctele făcute în teren în NBA, aruncări libere în NBA și un experiment controlat efectuat cu jucători de colegiu. Nereușind să găsească dovezi pentru Hot Hand în orice situație, GVT au concluzionat că mâna fierbinte este o iluzie.

Într-un fel este cunoscut faptul că nu trebuie să te lași condus doar de statistici. Au rolul lor, sunt foarte importante în alegerea unui pariu, însă nu asigură valoarea acestuia. Efectul Hot Hand  ar putea sugera că media influențează pariorii ocazionali prin evidențierea jucătorilor sau a echipelor cu serii foarte bune.

Mână caldă, mână rece?

Cotele pentru evenimente pot fi exagerate sau subestimate, ceea ce sugerează că există o valoare care poate fi găsită într-o abordare contrară și care merge împotriva tendințelor actuale.

Este important să poți identifica supraperformanța sau subperformanța într-o echipă sau jucător. Alegerea unui pariu sau a unei cote valoroase se referă foarte mult la aprecierea cât mai exactă a performanței imediate.

Studiile din acest domeniu au arătat, de asemenea, că jucătorii își ajustează strategiile dacă sunt conștienți de faptul că se află într-o serie pozitivă. Fiecare echipă poate reacționa la o serie de rezultate prin măsuri imediate și pe termen lung.

Return to normality. When and how. 45% of gambling industry employees want to get vaccinated

Recomandări și surse:

  • Hot Hand: The Statistics Behind Sports’ Greatest Streaks – Alan Reifman.
  • The Hot Hand: The Mystery and Science of Streaks – Ben Cohen.
  • The Hot Hand in Basketball: On the Misperception of Random Sequences – the seminal research paper that inspired this field of study by Gilovich, Vallone, and Tversky.
  • Hot Hand: TRADING SKILLS & ESSENTIALS  TRADING PSYCHOLOGY Investopedia.com

STAI! Citeste si despre

PSG crypto

Paris Saint-Germain Fan Token – criptomonedă

Paris Saint-Germain Fan Token este criptomoneda dedicată puternicei echipe pariziene unde evoluează Messi, Neymar, Sergio …

Strategii de pariere cu riscuri scăzute - fotbal și alte sporturi

Strategii de pariere cu riscuri scăzute – fotbal și alte sporturi

Există strategii de pariere cu riscuri scăzute? De fapt, strategii care presupun minimizarea riscurilor pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *