duminică , 26 mai 2019
Home / Articole populare / Ghem, set, meci: cum să alegi meciurile de tenis la pariuri în 2019

Ghem, set, meci: cum să alegi meciurile de tenis la pariuri în 2019

Ghem, set, meci – caracteristicile tenisului, sport care ne oferă cele mai multe pariuri la începutul de an.

Cum să alegi meciurile de tenis? O întrebare care suscită mare interes, majoritatea pariorilor având propriile criterii. Serviciul, returul, determinarea, loviturile câștigătoare, deplasarea în teren – iată doar câteva dintre factorii de luat în calcul.

Importantă însă este valoarea pe care o descoperi pe un anumit meci. Aici luăm în calcul fiecare pariu cu specificul lui și, fie că e vorba de simulare sau de un model matematic, găsești puncte de reper.

Valoarea la un meci de tenis

Ghem, set, meci și probabilitățile de a câștiga

În analiza meciurilor de tenis este foarte utilizată simularea Monte Carlo. Aceasta face corelații între șanse și cotele oferite pe diverse piețe la meciurile de tenis. Serviciul și returul sunt principalele puncte de pornire în evaluarea câștigătorilor.

Ca și în cazul altor sporturi bazate pe punctaj, câștigător este jucătorul care face mai multe puncte. Punctele câștigă ghemuri, ghemurile  câștigă seturi, seturile câștigă meciuri.

Dacă poți evalua importanța punctelor, ai o estimare asupra seturilor și a meciului. Există legături între fiecare punct jucat și evoluția generală a oponenților aflați pe teren. Asta nu înseamnă că judecăm un meci de tenis prin prisma unor puncte alese subiectiv, din contră. Fiecare punct trebuie considerat în contextul game, set, meci.

Câștigătorul ghemului

Câștigă ghemul cel care face primele 4 puncte la diferență de două.  Dacă știm probabilitatea ca un jucător să câștige fiecare punct, putem determina probabilitatea și, astfel, șansele corecte de a câștiga un ghem.

Ghem, set, meci: cum să alegi meciurile de tenis la pariuri în 2019

Mai sus este o simulare făcută pe 10000 de ghemuri pentru a estima șansele de câștig.

Dacă ne gândim la probabilitatea punctelor câștigătoare făcute pe serviciu, câștigătorul jocului primește un procent % bazat pe serviciul propriu.

De exemplu, dacă Kyrgios câștigă 70% din puncte pe serviciul său, el ar trebui să câștige în jur de 90% din ghemurile în care servește.

Ghem, set, meci: cum să alegi meciurile de tenis la pariuri în 2019
Nick Kyrgios theaustralian.com.au

Astfel, cotele mai mari decât @1.11 pentru a câștiga un joc pe serviciu pot fi, prin urmare, valoroase. Totuși, casele de pariuri ne oferă cote ceva mai mari. De ce? Pentru că operatorii știu că nu vei paria pe toate ghemurile în care jucătorul ales servește. Nu vei paria pe aceste ghemuri nici măcar în cadrul unui meci, darămite pe parcursul unui întreg turneu.

Câștigătorul setului

Dacă ambii jucători au procentaje la serviciu asemănătoare, probabilitatea fiecăruia de a câștiga un set va fi de 50%. Ceea ce poate fi de interes este modul în care această probabilitate se schimbă atunci când un jucător are un procent superior de servire. Acest lucru se reflectă în cote, apar diferențe și, implicit, pariuri ce pot fi valoroase.

Graficul de mai jos descrie această relație, menținând constant procentajul la serviciu a unui jucător, la 50% (portocaliu) și 60% (albastru). Din nou, s-au folosit 10.000 de simulări pentru a estima probabilitățile câștigătorilor.

Un jucător care câștigă 60% din punctele pe care le joacă împotriva unui jucător care ia 50%, ar trebui să câștige în jur de 80% din seturi (cote corecte de @1.25). În mod similar, este de așteptat ca un jucător cu un procentaj de 70% să câștige în jur de 80% din seturi împotriva unui jucător cu un procent de 60%.

Totuși, statisticile de mai sus pot fi considerate în cazul unor jucători cu mai multe întâlniri directe. De exemplu, dacă luăm istoricul (pvp) Federer – Berdych sau Nadal – Murray.

Ghem, set, meci: cum să alegi meciurile de tenis la pariuri în 2019

Paralelele din grafic arată că este diferența dintre procentele de servire sunt cheia pentru stabilirea cotelor câștigătorilor. Un jucător care are un procentaj de serviciu cu 10 puncte procentuale mai mare decât oponentul său, poate să câștige în jur de 80% din seturi (cote echitabile @1.25).

7 sfaturi și ponturi pentru pariorii online aflați la început

@1.25 este doar cota de referință, cea mai mică cotă de la care se pleacă în analiză.

Câștigătorul meciului

Folosind aceeași tehnică de simulare, diagramele de mai jos arată probabilitățile ca un jucător să câștige meciul. Simulările arată o curbă similară, cu o pantă mai abruptă. Atunci când un jucător câștigă cu 4% mai multe puncte pe serviciu decât adversarul său, probabilitatea de a câștiga meciul este la 70% . Cotele corecte pentru acest jucător ar fi în jurul valorii de @1.43.

Ghem, set, meci: cum să alegi meciurile de tenis la pariuri în 2019

Relația dintre diferența între procentajele la serviciu ale jucătorilor și șansa lor de a câștiga meciul este prezentată în graficul de mai jos (estimat în baza simulărilor). Se aplică pentru câștigătorul setului și meciului.

De exemplu, un jucător ar trebui să câștige 76% din seturi și 83% din meciuri atunci când procentajul la serviciu este cu 8 puncte procentuale mai mare ca al adeversarului.

Cum altfel putem interpreta această diagramă? Dacă un jucător are cota de @5.0 pentru a câștiga un meci (set) și crezi că poate lua cu 7% (10%) mai multe puncte pe serviciu, cota @5.00 este valoroasă.

Invers, dacă remarci un jucător care poate câștiga cu 4% mai multe puncte pe serviciu decât adversarul său, cotele mai mari de @1.55 și respectiv @1.43 pentru un set sau un meci sunt valoroase Acest lucru se datorează faptului că se așteaptă să câștige 65% din seturi și 70% din partide pe baza acestei diferențe.

Cele mai frumoase jucătoare de tenis în 2018 | Top 7 WTA

În meciurile ATP, servantul câștigă în jur de 64% din puncte și 78% din jocurile de serviciu, în medie. În toate meciurile începând cu 2010, jucătorii de top 50 se situează de la 72% (Isner, Raonic și Federer) până la 60% (Basilashvili). Procentajul la retur variază de la 44% (Djokovic) la 30% (Isner).

Serviciu și retur la jucătorii ATP

Diagrama de mai jos descrie diferența medie dintre un jucător și procentul de realizarea a serviciului adversarului. Așa cum ne-am aștepta, există o relație foarte puternică aici.

Jucătorii care se află sub linia graficlui sunt, în general, servanți mai buni iar cei aflați peste returnează mai bine. Luați în considerare pe Roger Federer. În medie, el câștigă cu 12% mai multe puncte de serviciu și cu 20% mai multe jocuri pe serviciu decât adversarul său.

Nadal (+ 12%) și Djokovic (+ 13%) au un avantaj semnificativ mai mare față de restul jucătorilor (+ 23% și, respectiv, 24%). Ei sunt ușor mai puțin eficienți la serviciu însă redutabili la retur.

Cele mai bune 7 strategii la pariuri în 2018 (Tehnici la pariuri sportive)

Este clar că un număr mai mare de ghemuri câștigate pe propriul serviciu oferă șanse ridicate de câștig. Și datorită sistemului de punctaj în tenis care încurajează conversia rapidă a punctelor.

Studiu de caz – Kyrgios nu prezintă încredere

Dacă luăm 3 jucători, destul de diferiți dar puternici pe propriul serviciu: Kyrgios, Goffin and Anderson. Toți cei trei jucători au o medie de 4%, dar Kyrgios a câștigat 67% din meciurile sale, mult mai mult decât Goffin (59%) și Anderson (57%).

Câștigarea unui punct la 30-30 sau 30-40 este cu siguranță mai valoroasă decât câștigarea unui punct la 0-40.

Este Kyrgios mai bun în punctele decisive? Are o deplasare în teren mai bună sau anticipează mai bine jocul? Ori, pur și simplu, este vorba de noroc? Câte puțin din fiecare aș zice.

Să luăm în considerare variația efectului de performanță asupra rezultatelor lor. Graficul de mai jos descrie frecvența în care ăși fac serviciul și procentajele la retur:

În timp ce deviația standard la serviciu și procentele la retur sunt foarte asemănătoare, Kyrgios are o tendință negativă moderată la serviciu și o tendință moderată pozitivă la retur. În comparație, distribuțiile lui Goffin și Anderson sunt mai aproape de simetrie.

Acest lucru poate sugera caracterul impredictibil al lui Kyrgios. Un jucător care poate face puncte extraordinare dar care nu prezintă încredere. Concentrarea și abordarea partidelor sunt total deficitare la australian.

Ghem, set, meci

Metoda de mai sus ne ajută să estimăm și să calculăm probabilitățile câștigătoare pe un punct, ghem, set, meci. Fără a fi exhaustivă, este valoroasă pentru cei care aleg să parieze pe tenis.

Alți factori precum impulsurile, motivarea, adaptarea la suprafață etc. trebuie analizați separat. În schimb, acest model poate fi extins pe handicapuri ori sub/peste număr de ghemuri ori seturi.

Nu este simplu să cuantifici importanța serviciului la tenis. Cu atât mai mult să găsești o strategie de pariere consistentă. Atenție, cele de mai sus se aplică tenisului masculin! În tenisul feminin, serviciul este abordat diferit iar importanța acestuia este mult redusă. De fapt, chiar și factorii de analizat sunt diferiți iar prestațiile fetelor sunt mult mai inconstante.

STAI! Citeste si despre

Cota @2 – Aprilie 2019 – cele mai bune pariuri și cote pe care să mizezi

Ce puteti citi in acest articol Cota @2 – 3 Aprilie 2019Cota @2 – 5 …

Merită să pariezi câștigă minim 1 set la tenis?

Câștigă minim 1 set este un pariu care devine din ce în ce mai atractiv. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *