miercuri , 19 decembrie 2018
Home / Strategii Pariuri / Expected goals – xG – la pariuri. Ce este xG-ul și cum se poate folosi?

Expected goals – xG – la pariuri. Ce este xG-ul și cum se poate folosi?

Ce este xG?

xG înseamnă Expected goals şi este un termen care a apărut săptămânal în emisiunea britanică Match of the Day și aproape că a intrat în limbajul fotbalului.

Expected goals se referă la numărul de goluri anticipat, previzionat, așteptat să se înscrie într-un meci de fotbal.

 • X = eXpected = așteptat
 • Goals = obiective, goluri.

Dar la ce ce se referă mai exact această nouă metodă care măsoară calitatea ocaziilor avute de către o echipă?

Pentru că ne-am obișnuit cu toții să facem afimații de genul: ”Nu putea să rateze din acea poziție”, ”Ar fi trebuit să marcheze 2 goluri”, ”Ar fi trebuit să înscrie din careu”, ”Nu au cum să câștige cu așa posesie”.

Da, cu toții poate am făcut aceste afirmații în timp ce ne uitam la vreun meci sau le-am auzit din gura altora. Cât e adevăr și câtă frustare se ascunde în aceste cuvinte?

A venit timpul să înțelegem și să aprofundăm o metodă nouă, foarte greu accesibilă (datorită numărului uriaș de date statistice) și care a apărut, desigur, în Premier League.

Fiind vorba despre cel mai puternic și cel mai apreciat campionat, sumele de bani care se vehiculează acolo le permit managerilor de cluburi să își permită inclusiv departamente specializate pe statistici al meciurilor de fotbal.

Expected goals

Tot ce trebui să știi despre Premier League, cel mai tare campionat din lume

Unde şi când a apărut Expected goals (xG)

Bayern München a avut probabil un motiv bun pentru susține că a fost lovită de ghinion după eliminare din semifinalele Ligii Campionilor 2015/16, când Atletico Madrid a făcut un prim joc riscant, iar diferența dintre cele două a fost de doar un gol.

Echipa lui Pep Guardiola, după ce a fost bătută cu 1-0 în prima etapă, a știut că a trebuit să întoarcă rezultatul în Bavaria, câștigând la două goluri diferență. Gazdele au dezlănțuit un asediu năpraznic împotriva madrilenilor – 33 de șuturi față de doar 7 ale celor de la Atletico, dintre care 11 au fost pe spațiul porții pentru gazdel și doar 4 pentru oaspeți. Da, cifrele arată o dominare copioasă.

Cu toate acestea, nemții au marcat doar de 2 ori iar spaniloii o dată. Golul marcat în deplasare a fost decisiv în economia calificării. Pentru mulți pariori, elevii lui Diego Simeone au practicat un joc mai pragmatic, însă o analiză statistică calitativă a arătat faptul că au avut un noroc cu totul ieșit din comun.

Expected goals

Practic, dacă ne referim la xG, este ideea încercării de a evalua calitatea șanselor de a marca, aceasta fiind definiția dată de Michael Caley, care a analizat Expected goals câțiva ani și a scris despre această metodă.

Când un analist pretinde la televizor că o echipă a fost un pic ghinionistă și că ar fi putut câștiga un meci, ceea ce încearcă să spună este că echipa și-a creat mai multe șanse de a marca, dar golurile s-au lăsat așteptate.

Termenul a fost popularizat de către emisiunea Match of the Day însă conceptul și metoda au cel puțin 5 ani de când sunt utilizate pentru cercetări statistice calitative ale meciurilor de fotbal.

Opta a venit pentru prima oară cu conceptul de obiective așteptate (expected goals) când unul dintre analiștii de date – Sam Green, care de atunci a lucrat la un club din Premier League – a inventat un model analitic bazat pe lucruri similare făcute în sportul american, a spus  Duncan Alexander, șeful departamentului de date al companiei Opta.

Odată ce teoria a existat, diferiți oameni din comunitatea de analiză au lucrat și au ajustat-o – făcând câteva modificări minore ale modelului pentru a încerca să îl perfecționeze. Deci, există de fapt mai multe modele xG diferite existente, dar între ele diferențele sunt minore.

Revenind pe teren, adică la aspectul practic, să analizăm alt joc din Premier League. Burnley – Cristal Palace, joc care s-a încheiat 1-0 iar pe Frank de Boer l-a costat poziția de manager. În acea partidă, xG-ul Crystal Palace a fost de 1.74 iar al xG-ul celor de la Burnley doar 0.43. În ciuda matematicii și a tuturor statisticilor, gazdele a câștigat cele 3 puncte.

De aici deducem că este o mare diferență între obiectivele așteptate sau estimate și trebuie să tratăm fiecare pariu sau partidă diferit, chiar dacă suntem tentați să pariem conform trendului. Dacă o echipă câștigă 5 jocuri consecutive, înseamnă că este în formă, nu neapărat că trebuie să câștige și a 6-a partidă. Tot la fel de adevărat este însă și faptul că o echipă poate pierde, împotriva tuturor așteptărilor și în ciuda unor mari ocazii avute.

xG-ul însă, ne arată, ne demonstrează faptul că o echipă care are cifre bune (șuturi, șuturi pe poartă, ocazii) are tendința să se îndrepte către locul ei valoric în clasament, chiar dacă are o serie de jocuri nereușite. Este cazul celor de la Everton în acest sezon 2017 – 2018, echipa înregistrând rezultate dezastruoase în debutul de sezon. Erau chiar pe ultima poziție în clasment și eliminați din Europ League, însă cifrele spuneau altceva. A urmat o perioadă bună, cu mai multe victorii, implicit clasarea la jumătate clasmentului așa cum a fost estimat încă de la debutul acestui sezon.

Expected goals

Expected goals este un indicator al calității ocaziilor unei echipe, rezultat din statisticile din sezoanele anterioare. Așadar, expected goals își propune să răspundă la o întrebare simplă: trebuia sau nu să marcheze din acea poziție?

Altfel spus, bazându-ne pe ce știm că s-a petrecut anterior – toate atacurile unei echipe într-o perioadă de timp – estimăm valoarea unor ocazii prezente. Cu cât este mai mare valoarea așteptată (xG-ul) – maximul fiind 1 – cu atât este probabilitatea mai mare ca acea ocazie să fie transformată în gol. Spre exemplu, dacă probabilitatea unei ocazii este de 0.3 xG, atunci în 30% din situații ar trebui să se lase cu gol marcat, adică atacantul să înscrie.

Cu cât este xG-ul mai mare, cu atât mai mari sunt șansele de gol!

Un alt exemplu, tot din Premier League, se referă la xG-ul apărut atunci când atacantul rămâne singur cu portarul în careul de 6m. În această situație au fost convertite 90% dintre ocaziile în care atacantul a rămas singur cu portarul în poziție centrală.

La sfârșitul fiecărei partide se adună xG-urile pentru toate ocaziile din acel joc și se obține un scor bazat pe acești indicatori. Fiind vorba de multe situații diferite, cifrele nu sunt întotdeauna exacte, însă acest lucru este compensat prin trend.

Cum funcționează

Pentru a-și da seama de probabilitatea fiecărei ocazii, cei de la Opta au analizat peste 300.000 de șuturi din anumite unghiuri și poziții, corelându-le cu desfășurarea partidei. Știm cu toții că frecvența ocaziilor diferă în funcție de scorul înscris pe tabela de marcaj, într-o anumită perioadă de joc.

Factorii luați în considerare de către analiștii sportivi în determinarea xG-ului:

 • Distanța față de poartă
 • Unghiul șutului
 • A fost un șut cu piciorul (stâng sau drept) ori o lovitură cu capul?
 • A fost o situație de unu la unu, în care atacantul era singur cu portarul
 • Cum a fost pasa decisivă? Minge lungă, centrare, pasă la întâlnire, pasă în adâncime?
 • În ce fază a jocului s-a petrecut, joc cursiv, lovitură liberă directă/indirectă, corner, out?
 • Este o respingere, degajare, repunere a balonului în joc?
 • Este urmare a unui dribling?

Așadar, xG ne apare ca o nouă metodă calitativă care ne ajută să evaluăm performanțele jucătorilor și a echipelor. Fotbalul este un sport în care nu se marchează multe goluri, din acest motiv, scorul final nu oferă mereu o imagine clară a performațelor.

Iată și o corelație, făcută de către understat.com unul dintre site-urile care analizează și prelucrează date privind xG-ul în campionatele mari ale Europei:

Expected goals

Observăm că xG-ul este constant subapreciat față de golurile înscrise, situațiile în care se înscriu mai puține goluri decât erau previzionate, fiind destul de rare.

Chiar ar fi trebuit să se înscrie?

De cele mai multe ori, trebuie să analizăm cu atenție ocaziile și frecvența lor înainte de a face aprecieri. Orice parior este influențat și de factori psihologici, uneori nu în sensul dorit.

Psihologia pariorului de succes pe fotbal

Dacă ne referim la atacanții de top din Premier League (2016 – 2017), o imagine de ansamblu arată cam așa:

Expected goals

Dintre acești atacanți, cu excepția lui Kun Aguero, toți au marcat mai multe goluri decât era previzionat. Cel care a depășit toate așteptările, Harry Kane, atacant care a dovedit că poate marca din cele mai dificile poziții.

Expected goals

xG-ul ne ajută să evaluăm perfomațele individuale ale jucătorilor, dar și ale echipelor. Urmărind acest indicator, putem analiza în detaliu pariuri de genul sub/peste număr de goluri sau ambele echipe marchează. Este important totuși să cunoaștem formațiile de start.

Când pariem „Ambele echipe marchează” | Tipuri de pariuri

Un alt exemplu clasic este cel a lui Juventus. Vorbind despre sezonul 2015-2016, în care torinezii au câștigat doar 3 din primele 10 jocuri, însă calitatea jocului și a ocaziilor a arătat că acest lucru a fost doar un accident.

Expected goals

Graficul arată că au dominat toate partidele, și-au creat ocazii de gol, doar că nu au finalizat. Însă echipa managerială știa că performața echipei este total diferită și că echipa avea să revină. Jocul prestat în teren era mult peste rezultatele obținute, și în ciuda faptului că presiunea era mare, au avut răbdare.

După 10 meciuri din campionat, câștigaseră doar de trei ori,însă pe parcursul celor 10 meciuri înscriseseră mult mai puține goluri decât te-ai fi așteptat bazându-ne pe calitatea ocaziilor. De asemenea, au primit mai multe goluri decât ar fi trebuit, luând în considerare nivelul ocaziilor create de echipele adverse. Prin urmare, rezultatele erau mult mai rele decât arăta jocul lor.

Gruparea din Torino marcase 11 goluri în 10 meciuri, în timp ce xG-ul lor era de 19. Pe de altă parte, primiseră nouă goluri iar xG-ul adversarilor sugera că numărul mai aproape de realitate ar fi fost cinci. Uitându-te la astfel de numere, te puteai aștepta ca totul să se redreseze. Și, ca să vezi, chiar așa s-a întâmplat, iar Juventus a câștigat un nou titlu în acel sezon.

Este sau nu relevant xG-ul?

În primul rând, un astfel de indicator ne oferă un răspuns clar atunci când ne întrebăm dacă o ocazie trebuia să se transforme în gol sau nu. Ce era până acum o chestiune subiectivă, a devenit o chestiune de date statistice. Avantajul nostru ca pariori este că ne putem da seama de eficacitatea unui atacant și câte goluri ar fi trebuit să înscrie luând în considerare ocaziile avute.

Conform lui Billy Beane, fostul antrenor al celor de la Oakland Athletics și cel care a stat la baza unei revoluții analitice în baseball-ul american, expected goals ne ajută să judecăm calitativ golurile marcate. „Poți să ai același rezultat, de exemplu un gol, în situații diferite, dar nivelul de dificultate variază. Gândiți-vă de exemplu la un gol marcat de Messi după ce a driblat nouă jucători față de un gol marcat de pe linia porții. Din punct de vedere statistic golurile sunt la fel, vor fi măsurate la fel, numai că unul este mult mai greu de marcat decât celălalt” a spus Beane pentru FourFourTwo.

Citește și Strategii pariuri: Cum să pariezi pe scor corect

În esență, comparația privind modul în care este înscris un gol, stă la baza indicatorului calitativ xG.

Cum influențează expected goals pariurile

Pentru a rezuma xG, merită să reamintim că scorul nu este mereu singurul aspect analizat și care contează. Desigur, dacă ne referim doar la puncte, este. Dar valoarea expected goals dezvăluie o serie de lucruri despre joc și jucători, o serie de jocuri și despre performațele individuale.

Aceasta ne permite să analizăm:

 • Dacă o ocazie de gol este atât pe bună pe cât credem
 • Care ar trebui să fie scorul corect, având în vedere ocaziile de gol
 • O comparație realistică între șanse de gol și rezultate concrete
 • Câte goluri ar fi trebuit să marcheze unii jucători având în vedere ocaziile create
 • Dacă forma unei echipe poate continua sau nu (utilizând diferența de xG)

Expected goals permite pariorilor să evalueze mai bine echipele și jucătorii, reduce prejudecățile și ajută la previzionarea mai exactă a rezultatelor viitoare.

Strategii pariuri: Analiza datelor și informațiilor pe care le folosim când pariem

Aplicațiile la pariuri sunt cu siguranță acolo – și nu are nevoie să se oprească la fotbal. De fapt, logica din spatele lui xG poate fi aplicată oricărui sport. Deocamdată este folosit pentru fotbal, firesc, doar este cel mai pariat sport dar complex, dificil de prezis și necesită statistici și analize la fel de complexe pentru a obține rezultate semnificative.

Vezi cele mai bune 7 strategii de pariuri

Expected goals nu reprezintă o metoda științifică care va transforma instantaneu într-o mașină de făcut bani. De fapt, ar putea doar să facă piețele mai exacte. Dar pentru moment este un pas în direcția cea bună pentru predicții și previziuni și pentru a aprecia mai corect pariurile valoroase.

STAI! Citeste si despre

Merită să pariezi pe meciuri amicale? | Analiză și 10 sfaturi utile

Meciuri amicale, partide de pregătire, jocuri fără miză toate fac referire la partidele jucate de …

Terenul propriu

Terenul propriu: analiza pariurilor pe gazde în 2018 – Strategii pariuri (II)

Terenul propriu și avantajul pe care îl oferă acesta este o parte esențială a pariurilor.  Ai …

2 comentarii

 1. Este o tehnica destul de greu de inteles, dar te poate ajuta sa faci o evaluare mai exacta a unei echipe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *