joi , 20 martie 2025
Home / Articole populare / Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive (generalități)
Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive (generalități)

Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive (generalități)

Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive se referă la evoluția indicilor pentru un anumit eveniment. Cotele sunt cele cu care operăm la pariuri sportive. ”Are cota prea mică”, ”ce cotă mare are, lipsesc prea mulți”, ”nu merită să pui pe cota aia” sunt formulări cu care ne-am obișnuit și le întâlnim des. Cotele sunt indicatori fideli privind probabilitatea estimată de reușită a unui eveniment. Cotele sunt ”marfa” pe care o tranzacționăm la pariuri. Când plasăm un pariu, cumpărăm o cotă. Mai multe cote, mai multe bilete înseamnă mai multe cote cumpărate. La miza pe care dorim să o folosim.

La pariurilor sportive cota este un indice al unei oferte dintr-un eveniment sportiv și este reprezentat printr-un un număr care face corespondența dintre posibilul câștig și miza pariată. Efectiv, cota este factorul de legătură între miză și câștigul potențial. Pentru că orice câștig este potențial până la momentul în care încasăm suma de bani (fără impozitul reținut de către agenție).

Cotele de pariuri sunt stabilite de casele de pariuri în funcție de diverși algoritmi proprii. Sunt mai mulți factori care influențează cotele, principalii fiind: informațiile agregate ale operatorului (poate fi casa de pariuri sau un agent compilator) și  variația cotelor pe piață. Până în prezent sunt recunoscute și utilizate șase tipuri de cote: cote tip European (format zecimal), cote tip Britanic (format fracționar), cote tip American, cote tip Hong Kong, cote tip Indonezian și cote tip Malaezian.

Despre aplicațiile mobile ale caselor de pariuri

Dinamica cotelor la pariuri sportive

Cotele suferă modificări începând cu momentul listării și până la momentul închiderii. Acesta din urmă este momentul în care este finalizat pariul pentru care sunt cotele luate în calcul. Poate fi diferit, însă este ușor de înțeles. Dacă la Arsenal – Aston Villa luăm PsF 1 @1.80 iar la pauză este 1-0, pariul este câștigător. Este și momentul finalizării pariului. Dacă la pauză este 0-0, momentul finalizării va fi sfârșitul meciului.

Cotele au tendința să scadă pe măsură ce se apropie sfârșitul evenimentului, la rezultatul estimat. Aceleași cote au tendința să crească pe măsură ce se apropie sfârșitul evenimentului, la rezultat contrar celui estimat. De exemplu, la un meci Inter Milan – AC Milan luăm sub 2.5 goluri (0-2 goluri) pre-meci, la cota @2.10. Începe jocul, nu se marchează iar cota la sub 2.5 goluri scade. De la @2.10 la @2.00, apoi la @1.90, ca să ajungă la @1.80 în min. 35. În următorul minut, Inter Milan marchează și cotele se vor bloca temporar. Este momentul în care operatorii refac indicii și reactualizează informații corelate cu jocul din teren. Cota la sub 2.5 goluri va suferi o creștere substanțială, până la @2.30 – @2.40.

Dinamica cotelor la pariuri sportive
Dinamica și variația cotelor la pariuri sportive pre-meci. Se observă cotele inițiale și cotele la momentul verificării

Casele de pariuri cercetează piața și urmăresc cotele și le modifică în timp real. Operatorii se feresc obsesiv de pariurile sigure (surebets), momente în care jucătorii pot fac profit indiferent ce s-ar întâmpla.

Probabilitatea de reușită a unei cote

Estimarea probabilității implicite într-o cotă de pariuri înseamnă calcularea inversului cotei. Practic, o cotă este inversul unei probabilități. Modul de calcul este simplu:

Probabilitate % = 100 / Cotă

Dacă facem un raport Cotă – Probabilitate, avem următoarea reprezentare:

Cota @1 – Probabilitate 100.0%      Cota @1.1 – Probabilitate 90.9%     Cota @1.2 – Probabilitate 83.3%

Cota @1.5 – Probabilitate 66.7%     Cota @2 – Probabilitate 50.0%     Cota @2.3 – Probabilitate 43.5%

Cota @2.7 – Probabilitate 37.0%     Cota @3 – Probabilitate 33.3%     Cota @3.3 – Probabilitate 30.3%

Cota @3.5 – Probabilitate 28.6%     Cota @4 – Probailitate 25.0%  etc.

Realitatea Virtuală pare a fi tendința principală în industria de gambling mondială în 2021

Variația cotelor la pariuri sportive

Cota Europeană (formatul zecimal) este reprezentată printr-un număr pozitiv, mai mare sau cel puțin egal cu 1, și are în general 2, maxim 3 zecimale. Ea reprezintă suma de bani pe o returnează casa de pariuri (profit + miza) în cazul unui eveniment câștigător. Suntem obișnuiți să pariem pe @1.20, @1.74, @2.40 – cote în acest format. Oferta caselor de pariuri este listată având cote în format zecimal. Online sau offline, înțelegem aceste cote.

Agențiile obțin diverse beneficii prin intermediul cotelor de pariuri. La cotele reale se aplică o marjă, un procent similar adaosului comercial. În realitate, asta înseamnă că în loc de cota @2.00 vom primi @1.90 (sau mai puțin), în loc de @1.80, vom primit @1.72 (sau mai puțin). Este un lucru firesc, justificat din punct de vedere economic. La fel de justificată este și orientarea noastră către casele de pariuri care ne oferă cele mai bune cote. Un motiv rezonabil să avem conturi la mai multe case de pariuri și să alegem cotele mai mari pe un eveniment.

O cotă poate varia, de exemplu, de la @100 la @1.01 sau invers. Orice eveniment listat primește o serie de cote inițiale. Acestea se schimbă, variază influențate de diverși factori. Fluctuația poate oferi informații importante sau oportunități de a obține profit. Principalele motive ale variației sunt informațiile, volumul pariurilor (piața) și desfășurarea evenimentului.

Introducere în lumea boților de pariere

Interpretări, strategii și discuții pe tema variației cotelor

Variația cotelor are mai multe motive, cum ar fi volumul pariurilor, lipsa ori prezența unor jucători, suspiciuni de blat ș.a.m.d. Cea mai cunoscută strategie de pariere pe așa ceva este denumită ”dropping odds”. De fapt, înseamnă să ne orientăm asupra unor cote cu tendința de a scădea, dar cum facem asta?

Strategia cotelor în scădere înseamnă, practic, să găsim o casă de pariuri care nu a echilibrat cotele conform pieței. De fapt, în cazul în care găsim o casă de pariuri care oferă @2.1 pentru gazde atunci când restul au scăzut cota la @1.95, pariem. Apoi, anticipăm și așteptăm o nouă scădere a cotei pentru a ne asigura pariul.

Aplicarea unei strategii de reducere a cotelor necesită analizarea diferitelor piețe, urmărirea ultimelor mișcări ale cotelor și valorificarea erorilor pe care le fac anumiți operatori. 

STAI! Citeste si despre

Ce nu îmi place la casele de pariuri în 2023

Ce nu îmi place la casele de pariuri în 2023? E o listă cu multe …

AI

Inteligența artificială la pariuri sportive în 2023

Inteligența artificială începe să suscite din ce în ce mai mult interes în domeniul pariurilor …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *