miercuri , 19 decembrie 2018
Home / Strategii Pariuri / Despre pariuri suspicioase online și cum să te ferești de ele

Despre pariuri suspicioase online și cum să te ferești de ele

Pariuri suspicioase sunt acele pariuri care ridică dubii operatorului/casei de pariuri și pot conduce la măsuri împotriva pariorilor. Sunt întâlnite atât în offline (la casele de pariuri stradale) dar și în domeniul online

Citește în continuare pentru a afla cum interpretează o casă de pariuri online dar și motivele care trezesc neîncrederea operatorilor. La fiecare dintre acestea am făcut comentarii bazate pe experiența de peste 17 ani în domeniul pariurilor sportive.

Multe chestiuni ridicate sunt importante, însă există și exagerări ale caselor de pariuri. Ca parior însă, trebuie să știi aceste aspecte și să îți protejezi banii ori să te ferești de casele de pariuri ale căror termeni și condiții nu îți convin și pe care nu le poți respecta. Este important să înțelegem ambele puncte de vedere, și să acceptăm cu toții că operatorii de pariuri nu sunt inamicii jucătorilor, așa cum nici pariorii nu sunt dușmanii caselor de pariuri.

Pariuri suspicioase sunt acele pariuri în care (casa de pariuri – operatorul) avem motive rezonabile (cuvântu rezonabil are multe înțelesuri și acoperă multe nuanțe) să credem că unul sau mai multe pariuri au fost plasate în circumstanţe suspicioase.

Dovezi suspicioase Sursa: privateinvestigator-tampa.com

Ce înseamnă pariuri suspicioase

Destul de vagă definiția și se observă că a fost făcută acoperitor, însă criteriile urmează a fi prezentate în continuare.

Acestea vor include, dar nu se vor limita la:

 • Acolo unde există o frecvenţă excesivă/copleșitoare şi/sau tipare extrem de neobişnuite de pariuri (în comparaţie cu normele de pariere) puse pe aceeaşi (aceleaşi) selecţie (selecţii) într-o perioadă scurtă de timp

În primul rând, se observă clar că este vorba despre un operator online, la agențiile stradale de pariuri fiind mai mult decât dificil să ai o frecvență excesivă de pariere. Desigur, nu sunt definite normele de pariere, nici nu cred că pot vorbi de așa ceva, însă raportarea era cumva necesară. În general, această frecvență se referă la un număr mai mare decât 50, dar poate fi și redus în funcție de managementul de risc pe care îl are casa de pariuri.

 • Acolo unde există o frecvenţă excesivă şi/sau tipare extrem de neobişnuite de pariuri puse pe aceeaşi (aceleaşi) selecţie (selecţii) şi unde probabilitatea teoretică a acelei (acelor) selecţii de a câştiga la momentul plasării pariului (pariurilor), bazat pe cotele oferite în momentul plasării pariului, este foarte inconsistentă cu probabilitatea teoretică a aceleiaşi (aceloraşi) selecţii de a câştiga, câştig calculat folosind mizele de bază

Spusă vag și mai nimic de înțeles. Se observă clar că este o traducere nefericită care nu face altceva decât să trezească neîncrederea pariorilor care ajung să parcurgă termenii și condițiile respectivei case de pariuri. Este clar însă faptul că se referă la manipulare, trucarea rezultatului unui meci iar aceste pariuri pot fi întâlnite mai mult la tenis.

 • Acolo unde integritatea unuia sau a mai multor evenimente a fost pusă sub semnul întrebării, inclusiv, dar fără a se limita la situaţia în care unul (sau mai mulţi) participanţi în eveniment afişează o formă excepţională despre care noi credem în mod rezonabil să îţi era cunoscută ţie sau unei persoane legate de tine, în momentul în care ai plasat pariul şi că acea informaţie a fost ascunsă publicului cu scopul de a câştiga un avantaj incorect în orice pariu plasat pe acel(e) eveniment(e)

Ceva de genul, ești prieten cu portarul unei echipe dintr-o divizie înferioară care este, totuși, cotată de către casele de pariuri. La un anumit meci acesta îți spune că va lua cartonaș galben sau chiar roșu echipa lui. Este foarte simplu, el ca portar, iese din careu, face henț ca ultim apărator și cartonașul roșu este indiscutabil. Tu, știind acest lucru, plasezi pariuri pe cartonașele acelei echipe sau pe jucători. Clar, este vorba de pariuri suspicioase în aceste condiții.

 • Acolo unde avem (operatorul) motive rezonabile de a suspecta că acel pariu sau o serie de pariuri conectate nu au fost plasate fizic de către tine, ci au fost plasate într-un mod robotizat sau prin mijloace automate sau în alt moduri decât prin intermediul proprietarului contului, care plasează fiecare pariu manual prin contul său;

Se referă la boții de pariuri (softuri/aplicații/programe automatizate destinate să plaseze pariuri). În acest caz, discuția e lungă și destul de spinoasă, întrucât unele case de pariuri acceptă aceste softuri ajutătoare, altele nu. Totuși, aici apare și problema legată de protecția contului tău de joc, iar casa de pariuri te poate ajuta în acest fel, dacă ai probleme legate de furtul de identitate.

 • Unde considerăm (operatorul de pariuri) în mod rezonabil că ai folosit în mod incorect factori sau influenţe externe legate de evenimentul (evenimentele) supuse oricărui pariu

Poate că ești prieten cu arbitrul care conduce o partidă ori cu un jucător de tenis, ori, pur și simplu cu ninsoarea. Prea larg și orice poate intra la această categorie, însă referirile se fac voalat la volumul pariurilor. În condițiile în care ești high-roller și împreună cu alți prieteni pariezi sume colosale care modifică cotele, atunci se activează această clauză.

 • Acolo unde suspectăm în mod rezonabil că ai deschis conturi duplicate sau că un al doilea cont sau mai multe se află sub control comun alături de contul tău, cu dorinţa de a ascunde adevărata valoare, natură sau tipar al pariurilor plasate de tine sau în numele tău. Această regulă se aplică şi în cazul în care celelalte conturi sunt deschise sub nume diferite

Este întâlnit și practicat obiceiul unor pariori de a-și deschide mai multe conturi la o casă de pariuri. Pentru un bonus ori pentru că i-a fost blocat contul, orice parior poate să își deschidă alte conturi pe numele prietenilor, rudelor sau cunoscuților. În general, casele de pariuri acceptă un singur cont pe gospodărie/IP etc. Dacă ți-a fost blocat contul din diverse motive, asta nu te îndreptățește să îți deschizi altul, sunt și alte case de pariuri.

 • Acolo unde credem în mod rezonabil că acţionezi în legătură cu alţii sau că acţionezi în numele altcuiva

În strânsă legătură cu clauza de mai sus, aceasta este legată de cea anterioară și se referă la faptul că operatorul de pariuri nu tolerează mai multe conturi și mai multe pariuri de la aceeași persoană, pentru obținerea unor beneficii. Legătura cu alții se poate referi la prietenii tăi care plasează pariuri contrare pe același meci. Coluziunea este interzisă și o practică care nu este tolerată.

 • Acolo unde credem în mod rezonabil că au fost plasate pariuri dintr-un loc sau de pe un dispozitiv altul decât locul sau dispozitivul pe care susţii că l-ai utilizat pentru a plasa un pariu

În România piața pariurilor sportive și a jocurilor de noroc este reglementată. Acest lucru oferă siguranță celor care pariază și garanția unui tratament echitabil conform prevederilor legale (ONJN legislația jocurilor de noroc). Nu poți paria la alte case de pariuri online (care nu sunt licențiate) decât dacă apelezi VPN însă încalci legea și poți suporta consecințe.

Citește despre Pariuri online la case de pariuri nelicențiate în România: Se merită, se poate, care sunt avantajele și riscurile?

Riscuri și repercusiuni la pariuri suspicioase

Iată ce pot face casele de pariuri atunci când au date și informații ori doar suspiciuni cu privire la unele activități de pariere:

În cazul oricăreia dintre activităţile listate mai sus şi fără a restricţiona capacitatea noastră de a ne baza pe alte remedii disponibile, următoarele acţiuni pot fi luate, în funcţie de circumstanţe:

 • Îţi putem solicita informaţii suplimentare, aşa cum poate fi necesar în mod rezonabil pentru a afla dacă acţiunile tale constituie pariuri suspicioase

Este dreptul casei de pariuri să se asigure că nu trișezi la pariuri și să ceară orice date și informații, respectând normele legale în vigoare în țara noastră. Totodată, casa de pariuri nu se poate susbstitui unei instituții căreia ești obligat să îi răspunzi.

 • Putem suspenda sau reţine plata oricăror sume (sau a oricăror părţi din acestea) cât timp aşteptăm de la tine primirea dovezilor care vor arăta că pariul nu este unul suspicios. De exemplu, atunci când suspectăm că un pariu poate fi plasat în mod robotizat sau prin metode automate, îţi putem solicita să ne furnizezi dovezi rezonabile că fiecare pariu a fost plasat manual de către tine prin intermediul contului tău de joc. Mai departe, recunoşti şi accepţi că ne rezervăm dreptul, la propria noastră discreţie, de a colecta şi procesa orice informaţie legată de tiparele tale de pariere, date personale, depunere de fonduri şi orice alte informaţii şi anchete conexe, care ne vor ajuta să investigăm orice încălcare suspectată a prezenţilor Termeni

Orice casă de pariuri online licențiată în țara noastră este obligată să colecteze și să raporteze anumite date legate de utilizatori. Operatorii obișnuiesc să colecteze prin ”cookies” date și informații cum ar fi: IP-ul de pe care te loghezi, timpul petrecut în joc, pariurile, mizele șamd. În cazul unor suspiciuni întemeiate, dacă refuză plățile ori consideri că ești nedreptățit, te poți adresa și altor organisme (ONJN în speță – unde ai o secțiune specială de petiții).

Reține faptul că procedura demarată de către operator în cazul unor pariuri suspicioase, este una internă iar desfășurarea ei nu îți va fi comunicată. Rezultatul da.

 • Putem suspenda sau reţine plata oricăror sume (sau a oricăror părţi din acestea), de obicei pentru o perioadă de maximum 30 de zile, dar acolo unde este relevant, pentru o perioadă mai lungă de timp, aşa cum poate fi necesar în mod rezonabil (de exemplu, pe durata oricăror investigaţii, a oricărui organism care guvernează un anumit sport, a unui organism de reglementare în domeniul jocurilor de noroc, a unei autorităţi de aplicare a legii sau a oricărei alte terţe părţi)

În astfel de cazuri, termenul de 30 de zile este unul acoperitor deoarece casele de pariuri au toate instrumentele necesare pentru verificări rapide și luarea unei decizii care este comunicată pariorului în cauză.

 • Putem anula un pariu (pariuri), inclusiv pariuri multiple, înainte de începerea evenimentului. Acolo unde este posibil, îţi vom comunica în avans faptul că pariul (pariurile) a(u) fost anulat(e) înainte de începerea primului eveniment legat de acel(e) pariu(uri);

Pariurile pot fi anulate de către operator înainte de începerea evenimentului, de obicei, în astfel de cazuri, sunt oferite explicații solide iar întâmplarea are ecou și se răspândește cu repeziciune.

 • Putem calcula orice câştig în baza cotei iniţiale a evenimentului (evenimentelor) pe care s-a pus pariul (pariurile). Îţi vom comunica în avans că orice pariu(ri) va (vor) fi plătit(e) la cota iniţială, atunci când este posibil

Aici este vorba de manipularea unor cote sau evenimente, lucru deloc ușor dar la îndemâna unor organizații specializate pe așa ceva. Volumul mizelor poate modifica unele cote și poate influența piața

 • Acolo unde există o frecvenţă neordonată şi/sau un tipar neobişnuit de Pariuri plasate pe aceeaşi (aceleaşi) selecţie (selecţii) într-o perioadă scurtă de timp (şi unde avem motive rezonabile de a suspecta că pariurile sunt pariuri conectate), putem limita plata câştigurilor. Acolo unde este necesar, asemenea limitări vor fi aplicate în conturi multiple la plata maximă pentru pariuri individuale pe orice opţiune (opţiuni) specifică (specifice) de pariere

Pariuri conectate sunt acele pariuri puse de către mai mulți pariori, concomitent sau la intervale foarte scurte de timp, de obicei pentru a asigura cât mai multe șanse de câștig unor cote achiziționate. Pot fi și pariuri identice dar și pariuri contră ori pariuri de acoperire (când e vorba de mai multe rezultate posibile).

 • Acolo unde avem motive rezonabile de a crede că ai participat în sau ai avut legătură cu orice tip de pariuri suspicioase, vom utiliza toate căile rezonabile de a investiga, inclusiv utilizarea de practici diverse de detectare pentru înţelegeri secrete (collusion), pariuri suspecte, fraudă şi înşelăciune, care sunt utilizate în industria jocurilor de noroc
 • Casa de pariuri își rezervă dreptul de a-ţi închide contul, dacă suspectează în mod rezonabil prezenţa oricăreia dintre activităţile descrise mai sus în legătură cu acel cont

În cazul în care ți se închide contul, înseamnă că activitatea ta la acea casă de pariuri nu mai poate continua. Un cont închis, este foarte greu de a fi făcut operațional din nou, așa că e de preferat să nu ajungi acolo. Pot fi multe pariuri suspicioase ori care ridică dubii, însă departamentul specializat verifică cu atenție fiecare ”caz” în parte și ia masurile impuse.

 • Acolo unde un pariu este considerat ca fiind nul (sau este declarat anulat) de noi înaintea unui eveniment, orice sumă retrasă din contul tău în legătură cu acel pariu va fi depusă înapoi în contul tău

În cazul în care unor pariuri (considerate suspicioase) le este alocată cota @1.00, vei primi înapoi miza pe care ai utilizat-o. Este foarte posibil ca acel pariu/meci/eveniment să fie afectat și de alte cauze nu doar cele legate de integritate. Fiind vorba de pariuri online, primești exact miza pe care ai pariat-o, dacă însă e vorba de pariuri offline la agenții de cartier, vei primi înapoi o sumă mai mică, adică miza – impozit%.Pariuri suspicioase

 • Ne rezervăm dreptul de a recupera de la tine orice pierdere pe care o suferim şi care este legată direct sau indirect de practici suspicioase de pariere. Acest drept nu aduce niciun prejudiciu oricăror alte drepturi (inclusiv drepturilor rezultate din legislaţie) pe care le putem avea împotriva ta, fie în baza Termenilor de utilizare sau în orice alt fel

Singura cale prin care se poate face acest lucru este pe calea justiției.

 • Nu vom fi făcuţi răspunzători în nicio circumstanţă pentru nicio pierdere pe care tu sau oricare altă persoană o poate suferi ca urmare a comportamentului descris în această secţiune. De asemenea, ne rezervăm dreptul de a întreprinde orice altă acţiune în cazul pariurilor suspicioase, dar nu suntem obligaţi să o facem

Prin care operatorul își declină răspunderea în cazul în care acțiunile tale ca parior creează suspiciuni.

Casa de pariuri de la care am comentat acești termeni este Betstars, parte a grupului care deține și operează Pokerstars.

BetStars este membru al European Sports Security Association (‘ESSA‘), o organizație nonprofit care monitorizează tiparele de pariere neregulate şi momentele posibile de manipulare a situaţiei. Dintre casele de pariuri licențiate în România, Betfair, Sportingbet, Stanleybet, 888 și Unibet fac parte din această asociație.

European Sports Security Association ('ESSA') pariuri suspicioase
European Sports Security Association (‘ESSA’)

Operatorul de pariuri este un participant complet prin sistemul său de avertizare urgentă, care este adaptat pentru a identifica un astfel de comportament de pariere și pariuri suspicioase.

Atenție la propoziția de mai sus care atestă faptul că operatorii comunică între ei pentru a identifica și preveni un anumit comportament sau pentru a se asigura de respectarea normelor de integritate convenite.

Iată măsurile pe care le poate lua o casă de pariuri în cazul unor pariuri suspicioase:

(i) poate să suspende oferirea oricărui eveniment sau serii de evenimente pentru oricare dintre opţiunile sale de pariere şi

(ii) poate să amâne şi/sau să reţină plata pentru orice eveniment ori serie de evenimente pentru oricare dintre opţiunile sale de pariere până în momentul în care integritatea unor astfel de evenimente sau serii de evenimente este confirmată de federaţiile sportive relevante prin intermediul ESSA.

E simplu, pentru că au aceste instrumente la îndemână și ca parior ai acceptat T&C din momentul în care ai început să joci la acea casă de pariuri.

Poți să te ferești de pariuri suspicioase și de orice activități care ar putea ridica dubii operatorilor, dacă pariezi responsabil și nu uiți niciun moment

STAI! Citeste si despre

Merită să pariezi pe meciuri amicale? | Analiză și 10 sfaturi utile

Meciuri amicale, partide de pregătire, jocuri fără miză toate fac referire la partidele jucate de …

Terenul propriu

Terenul propriu: analiza pariurilor pe gazde în 2018 – Strategii pariuri (II)

Terenul propriu și avantajul pe care îl oferă acesta este o parte esențială a pariurilor.  Ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *