duminică , 21 iulie 2019
Home / Strategii Pariuri / De ce pariem pe favorită chiar și atunci când cota nu este valoroasă

De ce pariem pe favorită chiar și atunci când cota nu este valoroasă

Pariem pe favorită poate mai mult decât este cazul și știm cu toții acest lucru. Chiar și pariori cu uriașă experiență au tendința și tentația de a paria pe echipele considerate mari favorite. Manchester City în Anglia, PSG în Franța, Juventus în Italia, Barcelona în Spania, FC Porto în Portugalia, Bayern Munchen în Germania sunt doar câteva dintre echipele considerate mari favorite. Chiar și atunci când au meciuri grele. Chiar și când jucători importanți sunt incerți sau indisponibili. Chiar și după o perioadă în care au avut un program foarte încărcat.

Fiecare dintre aceste echipe poate fi cosiderată un solist indiscutabil. Asta nu înseamnă că o echipă va câștiga la nesfârșit. Există însă anumite serii de jocuri care depășesc așteptările.

Foarte mulți susțin echipa care este outsider dar, cu greu ar paria pe ea. Tindem să ne plasăm pariurile pe favorită în cele mai multe dintre cazuri. De fapt, pariem pe favorită mul mai des decât ar trebui. Ca să înțelegen de ce, ar trebui să cuoaștem mai bine câteva funcții ale psihologiei umane când vine vorba de luarea deciziilor.

Avantajul terenului propriu | Strategie pariuri

Prin favorită înțelegem aici echipa cu cele mai mari șanse estimate de câștig diferența față de adversară fiind semnificativă. O altă definiție mai largă este participant(ă) la o competiție, considerat cu cele mai mari șanse de reușită.

Pariem pe favorită pentru că ne plac echipele câștigătoare

Să câștigi la pariuri este dificil, însă procesul de pariere este simplu. Trebuie doar să alegi echipa câștigătoare sau un anumit alt eveniment. Care să se producă și să câștigi.

De fapt, pariurile sportive sunt cu mult mai complicate decât atât. Nu pare dificil ca favorita aleasă de tine să câștige, Dar dacă ar fi să câștige la 2 goluri diferență? Iar dacă această diferență de 2 goluri face partida perfect echilibrată? Ai mai paria atunci? Acesta este un tip de decizie cu care pariorii se confruntă la foarte des.

Favorită

Handicapurile (asiatice sau europene) echilibrează un joc în care diferența de valoare este clară. Liniile la handicapul asiatic reprezintă un indicator sensibil și foarte util pariorilor. Cele de la handicapul european sunt nerelevente în acest caz și nu fac decât să te încurce.

În cazul unui joc Bayern Munchen – FC Schalke 1@1.20 X@4.00 2@7.40

 • Bayern este favorita, cota de @1.20 fiind pentru o victorie simplă. Mulți pariori o vor considera atractivă
 • Istoricul întâlnirilor directe arată faptul că Schalke nu este o pradă ușoară pentru Bayern, multe din ultimele jocuri terminându-se la egalitate. X-ul apare ca fiind valoros în acest caz.
 • H1 (-1.5), adică Bayern să câștige cu cel puțin 2 goluri diferență are cota @1.44. H1 (-2.5), adică Bayern să câștige la cel puțin 3 goluri diferență are cota @1.92. Reiese acesta ca fiind punctul de echilibru. Casele de pariuri cossideră diferența dintre cele două la acest meci ca fiind mai mică sau mai mare de 3 goluri.
 • Unii pariori, mai ales cei specializați pe baschet, rugby sau handbal, analizează pronind de la handicapurile oferite. Casele de pariuri americane au un obicei în a lista prima dată cotele la handicap. Motivele sunt lesne de înțeles.

Marile echipe primesc cote subdimensionate

Unii analiști au speculat faptul că operatorii de pariuri obțin profituri substanțiale diminuând cotele pentru favorite. Cum se face acest lucru? În cazul meciului de mai sus Bayern Munchen – FC Schalke 1@1.20 X@4.00 2@7.40 cota medie pentru 1 poate fi @1.25. Cota reală poate fi @1.30. Tu însă găsești @1.20 la casa de pariuri unde joci și iei această cotă de bună.

Chiar și așa, tot vei paria pe favorită! Pentru că oamenii au o atracție clară față de favorite. Și dacă ar fi fost o cotă de @1.18 tot ai fi pariat. Poate că ai fi renunțat la @1.15 sau @1.10 considerând-o prea mică.

Un studiu publicat de către Joseph Simmons, profesor asociat la Universitatea Wharton din Pennsylvania și Leif Nelson, aprofesor asociat la Șscoala de Afaceri Haas a Universității din California, Berkeley arată că încrederea oamenilor în intuiția lor le ghidează deciziile. Asta în ciuda faptelor și dovezilor care pot să arate contrariul.

Operatorii stabilesc cot pentru a face meciurile atractive

“Când oamenii decid să parieze pe un meci, primul lucru pe care îl fac este să identifice câștigătoarea” menționează Nelson. Acestă decizie este rapidă și ușor de luat, mai ales dacă echipele nu sunt de valori egale. Cu cât mai rapidă și ușoară este decizia, cu atât mai puțin suntem precupați de acel joc.

7 sfaturi și ponturi pentru pariorii online aflați la început

Totuși, este un proces dificil să deteminăm valoarea. Luând cota de @1.20, poate fi valoroasă sau poate fi jalnică. Dacă estimarea este o victorie a bavarezilor, atunci are valoare. Dacă bavarezii au câștigat 5 jocuri din ultimele 6, la cota @1.20 cu Schalke, atunci are valoare. Dacă posibilitățile și obiectivele lor depășesc pe cele ale oaspeților, cota are valoare. Dacă o vei juca în mod repetat și pe termen lung, atunci are valoare.

Biletul etapei
Biletul etapei a treia

Dacă însă cotele ar sensibil egale, ce se întâmplă atunci? Toate procesele alegerii se schimbă dramatic. Oamenii oscilează și nu mai aleg favorita cu aceeași încredere. Într-o partidă în care echipele sunt de valori relativ apropiate, încrederea pariorilor în șansele lor scade. Cu cât cotele sunt crescute (într-un mod rezonabil), cu atât scade încrederea. Aceasta afectează capacitatea de a alege. Ar trebui să afecteze și miza și să tragă un semnal de alarmă. De obicei, efectul este contrar.

Chiar dacă favorita nu câștigă, tot pariezi pe ea

Iată rezultatele unui studiu făcut pe un eșantion de 1008 meciuri, din perioada 2009 – 2012:

 • în medie, 65% dintre pariuri au fost pe favorită
 • în 423 cazuri echipa favorită a câștigat, în 395 cazuri a pierdut iar 190 de partide s-au terminat la egalitate
 • în toate aceste cazuri încrederea în echipa mai puternică a fost foarte ridicată
 • cotele medii la solist au fost între @1.20 și @1.60

Un aspect foarte interesant la acest studiu a venit la prelucrarea datelor. Echipa care a prelucrat datele a solicitat respondenților să estimeze un handicap în favoarea echipei mai slabe. Suprinzător, dar cei care au pariat pe favorită să parieze și peste handicapul stabilit de către ei. Adică la Bayern Munchen – FC Schalke estimezi Bayern Munchen – FC Schalke (+2.5) și pariezi pe Bayern de fiecare dată. În ciuda faptului că toate datele și dovezile statistice arată că doar în 1 din 4 cazuri se confirmă alegerea.

Pariorii au observat că, deși prejudecata față de favorite este una persistentă, nu pare să coste foarte mult. Dacă meciul este echilibrat prin handicap și fiecare echipă are 50% șanse, pariurile vor fi pe echipa mai puternică. Asta înseamnă că ar trebui să câștigi jumătate din cazuri.

Totuși, favoritismul față echipele tari apare chiar și atunci când nu ai motive logice. Mai mult decât atât, analizele îți arată că cealaltă echipă are șanse mai mari.

Cum și când să pariem pe echipele mai puternice

Pornind de la ideea că vom paria în acest fel, sunt totuși câteva modalități interesante de joc. Pariurile complexe pot fi luate în considerare. La fel și biletele cu mai multe pariuri care ne sunt atât de dragi.

Nu trebuie să te gândești mereu la 1Solist sau la H1 ori la miza pe victorie. Pot fi și alte tipuri de pariuri iar unele sunt mai mult decât atractive. Mă refer la cornere, șuturi pe poartă, posesie, câștigă minim o repriză ș.a.m.d.

Cum să pariezi ”câștigă oricare dintre reprize” și 5 ponturi pentru alegeri mai bune

De-a lungul timpului, am remarcat anumite tehnici care au dat rezultate și au fost profitabile:

Cum

bilete de câte 2-4 meciuri jucate la o cotă mai mare de @2.00

bilete de câte 3-5 meciuri jucate la o cotă mai mare de @3.00

bilete cu mai mult de 5 meciuri, evenimentele fiind alese cu foarte mare atenție pe 2-5 zile

pariuri complexe de tip 1&3+

Ce sunt pariurile complexe și cum poți profita de ele

Când

atunci când favorita este condusă dar domină jocul în mod clar (pariuri live)

atunci când favorita primește gol dar acesta apare accidental și jocul este la început

atunci când favorita marchează și controlează desfășurarea partidei (handicap)

când partida are un anumit ritm și tempo care sugerează un tip de pariu (posesie sau cornere, spre exemplu)

Motivații și concluzii

 • echipele foarte puternice și cunoscute ne oferă senzația alegerilor mai sigure
 • seriile constante de victorii sau goluri înscrise ne impresionează
 • tendința de supraestimare a valorii unor jucători celebri
 • dorința accentuată de ne confirma alegeri
 • identificarea valorii chiar dacă este vorba despre cote mici

Una dintre cele mai puternice motivații este dată de tredul cotelor. O echipă puternică tinde să aibă cote atractive chiar și atunci când este condusă. Acest lucru este important, mai ales dacă ne confirmă analizele făcute pre-meci.

 • mai multe informații despre jucători, rezultatele echipe
 • mai multe analize făcute de către alți pariori
 • mai multe pariuri care ne pot întări convingerea sau prejudecata în privința alegerilor
 • câștiguri anterioare

STAI! Citeste si despre

Vremea la un meci de fotbal și care sunt cele mai bune pariuri în funcție de condițiile atmosferice (2019)

Vremea la un meci de fotbal este un factor destul de important și care se …

Cât timp îți ia să analizezi un meci de fotbal în 7 pași la miză fixă (2019)

Când analizezi un meci de fotbal, de cele mai multe ori nu te gândești cât timp …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *