joi , 12 septembrie 2019
Home / Strategii Pariuri / Tehnica ”dacă-atunci” la pariuri sportive și ce greșeli poți evita

Tehnica ”dacă-atunci” la pariuri sportive și ce greșeli poți evita

Dacă-atunci se referă la ipoteze și erori pe care le întâlnești la orice pas. Te-ai obișnuit cu ele iar unele îți par a fi acceptabile.

A crea ipoteze înseamnă a imagina necunoscutul pe baza cunoscutului. Ipoteza apare ca un răspuns în condiții de incertitudine la o situaţie cognitivă concretă. Poate fi considerată este un raspuns temporar, provizoriu la problema pusă în discutie.

Ipoteza, ca formă raţională, reprezintă o supoziţie plauzibilă (verosimilă), o presupunere posibilă.

Cea mai răspândită formă logică care exprimă legătura dintre ipoteza (H) şi datele faptice (f1, f2,. . ., fn) o reprezintă propoziţia condiţională:

(f1Ùf2Ù. . .Ù fn®H.

Când analizezi o partidă de fotbal, emiți anumite ipoteze. Verificarea și validarea acestora este făcută de jocul din teren. În practică, ipoteza trece prin anumite etape. În cazul pariurilor, acestea sunt:

1. emiterea (formularea) unei ipoteze de lucru, un scenariu al partidei;

2. prelucrarea logică a datelor statistice şi formularea predicțiilor (ipoteze concurente);

3. acumularea de noi informații şi selectarea ipotezelor;

4. testarea (verificarea), confirmarea sau combaterea ipotezelor.

O eroare comună la pariuri

Pariurile sportive sunt foarte concentrate și atașate de persoana I. Eu am pariat, eu am luat acel meci, eu am gândit acel bilet, acțiunea este axată pe comportamentul tău. Doar gândește-te de câte ori ai spus cu referire la pariurile tale:

 • Cred că
 • Mă aștept
 • Am analizat
 • Am pariat

Cât este de importantă intuiția pentru un parior

Când vine vorba de pariuri live, de meciuri în desfășurare:

 • Sper că
 • Am nevoie de
 • Vreau să

După ce s-a încheiat meciul și rezultatul este stabilit – indiferent că este un pariu câștigat sau pierdut – în 9 cazuri din 10 te trezești spunând:

 • Știam eu
 • M-am gândit că
 • Nu pot să cred
 • Sunt bucuros

Toate cele de mai sus arată legătura dintre un parior și pariurile sale. Totodată, arată și dorința fiecăruia de a controla viitorul. Folosirea persoanei întai arată faptul că fiecare dintre noi credem că pariul este influențat mai mult de către acțiunile noastre decât de hazard.

Tehnica ”dacă-atunci” la pariuri sportive și ce greșeli poți evita
Tehnica ”dacă-atunci” la pariuri sportive și ce greșeli poți evita

Niciun parior nu vrea să admită că a fost norocos dar fiecare vrea să îi fie recunoscută priceperea. Chiar faptul că este mai inteligent și mai inspirat de cât alții.

Personal, am utilizat toate expresiile de mai sus. Recunosc, pe multe le-am utilizat în mod repetat. Cu timpul am realizat că este vorba despre prejudecăți cognitive.

Le ce se referă tehnica dacă-atunci

Cel mai simplu mod de a te detașa de un pariu este să utilizezi tehnica dacă-atunci. Omițând pronumele personal și înlocuindu-l cu dacă-atunci abordarea se schimbă. Atașamentul și emoțiile sunt reduse.

Utilizarea lui ”Eu” (Persoanei I) încurajează pariorul să creadă într-o judecată sau analiză fără validare sau comparații.

Cred că Barcelona va câștiga meciul cu Real Madrid pentru că Messi, Suarez și Coutinho sunt mai experimentați și cu o eficacitate mult mai mare decât Gareth Bale, Vinicius Jr și Benzema.

Prejudecăți și mituri la pariuri – 13 afirmații analizate cu verdict adevărat sau fals

Afirmația de mai sus este axată emitent și nu pariu. Dau greutate spuselor mele referindu-mă la analiza mea și la ceea ce cred prin folosirea persoanei I. Chiar îmi motivez alegerea. Cât de valid este pronosticul sau predicția, asta depinde doar de notorietatea mea.

Dacă Barcelona îi va contracara pe Bale și Benzema și îl va izola pe Vinicius Jr., pasele lui Modric și Kroos nu vor avea aceeași acuratețe. Mai multe mingi câștigate de linia mediană a gazdelor și șanse ridicate de a pune presiune mai mare pe Real.

Afirmația de mai sus este axată pe un scenariu de joc. Bineînțele că există și varianta dacă-nu, caz în care scenariul este diferit. Totuși, prezentarea faptelor și a unei analize detașate oferă altă viziune.

Dacă intră Alena în locul lui Messi, în primul 11, forța ofensivă a Barcelonei scade. Cu doar un gol marcat și niciun asist, Alena aduce un avantaj în jocul aerian. Catalanii pot apela la pase lungi care să evite mijlocul Realului.

Strategii pariuri: Analiza datelor și informațiilor pe care le folosim când pariem

Afirmația de mai sus se referă la un jucător în angrenajul echipei. Ce avantaje aduce pentru echipă și care sunt slabiciunile. O abordare pragamatică te face să analizezi statisticile acelui jucător și să compari rezultatele obținute cu el în teren.

Ipoteze și pariuri

Nu este deloc ușor să înlocuiești pe ”eu” cu ”dacă-atunci”. Trecerea de la persoana I la ipoteze presupune mai multă muncă de informare. Comparații, analize pe jucători sau compartimente de joc și mai mult timp cu filtrarea celor mai bune pariuri.

Dacă presupune luarea în considerare a ipotezelor, analiza lor și trasformarea în pariuri.

Dacă Liverpool câștigă la West Ham ia un avans considerabil în EPL. West Ham nu poate pune probleme, mai ales că echipa nu este în formă și a pierdut ultimele jocuri.

Foarte înșelătoare ipotezele de mai sus și conduc către pariuri care nu sunt valoroase deloc. Premiza că Liverpool ”trebuie să câștige” este bazată doar pe dorința ta. Chiar dacă statisticile confirmă ascendentul echipei, jocul din ultimul timp și programul foarte încărcat își pot spune cuvâtul. Dacă partida nu este decisivă pentru câștigarea ligii, cu atât mai mult faci o eroare.

Ipoteza este validată de rezultatul pariului pus

Dacă se marchează un gol în primele 20 de minute, vor fi peste 2.5 goluri în meci.

Premiza este falsă din start. Un gol marcat influențează cursul jocului în ambele sensuri. O echipă își poate întări apărarea iar cealaltă poate ține la rezultat. Un gol marcat nu atrage de la sine o altă reușită.

Ipoteza este validată de rezultatul pariului pus
Ipoteza este validată de rezultatul pariului pus

Dacă joacă Salah, Liverpool va avea mai multe șanse de gol și ar putea marca 2 goluri în meci.

Prezența atacantului egiptean arată încredere de care acesta se bucură. Prezența lui în atac conferă un plus considerabil în fața apărărilor adverse. Totuși, se poate analiza și care vor fi fundașii în zona atacantului dar și apărarea în ansamblu pentru o imagine completă.

Dacă jucătorii nu și-au primit salariile, atunci nu vor juca la capacitate maximă.

O ipoteză foarte complicată mai ales că partea financiară este foarte motivantă. Întârzieri la plată pot genera blocaje și pot avea influențe negative asupra evoluției din teren. Nu este confirmat însă un anumit model de comportament la nivelul echipei.

Dacă antrenorul va trimite în teren echipa de tineret, atunci nu va lua cele trei puncte.

Pot exista rațiuni ca o echipă să evolueze cu formația de tineret într-un meci. Probabilitatea ridicată de ceda partida poate avea considerente strategice ori se pot găsi scuze. În cazul acestor meciuri, nu trebuie ratată oportunitatea.

STAI! Citeste si despre

Cum pariem pe outsideri la tenis – Wimbledon 2019

Wimbledon 2019: când vine vorba de pariuri valoroase, pe outsideri la tenis avem de unde …

Easy money (strategia cățărătorului) în 3 exemple simple și ușor de înțeles

Easy money (strategia cățărătorului) este una dintre cele mai îndrăgite strategii de pariere. Din păcate, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *