vineri , 19 iunie 2020
Home / Articole populare / Ce fel de parior ești? – Cele mai cunoscute 10 tipuri de jucători

Ce fel de parior ești? – Cele mai cunoscute 10 tipuri de jucători

Ce fel de parior ești? – te-ai întrebat acest lucru vreodată? Dar câte tipuri de pariori cunoști? În ce categorie te situezi și din ce cauze? Întrebările ar putea continua la nesfârșit, însă nu este scopul meu să te plictisesc cu întrebări, ci să găsesc răspunsuri.

Elimin din start clasificarea pierzătoricâștigători, pentru că este una simplistă și departe de realitate. Această clasificare duală dă bine în articole despre pariuri sportive, când toți te întreabă ”Vrei să fii câștigător?”, ”Vrei să înveți să câștigi la pariuri?”, sau, mai rău, îți dau și răspunsuri modale ”Cum să câștigi la pariuri online”, ”Cum să pariezi ca un învingător” și tot așa mai departe.

Multe abordări de acest gen sunt pur speculative și bazate pe supoziții ori mici exemple personale a unor pariori care au reușit să câștige câteva bilete și au ajuns la concluzia că inspirația este în buzunarul lor drept.

Totuși, zeița Fortuna (zeița norocului la romani) este legată la ochi și, de multe ori, își poate întoarce privirea de la tine dacă te bazezi doar pe noroc.

Ce fel de parior ești
Zeița Fortuna (Tyche) era responsabillă cu norocul, șansa, provindența și soarta

Ce fel de parior ești? Atent, analitic, informat sau din contră, speculativ, riscant, dornic de câștig rapid?

Iată cele mai cunoscute și întâlnite tipuri de pariori. Dacă te regăsești în aceste tipologii, înseamnă că unele aspecte din activitatea ta de parior se întâlnesc foarte des și la alții. Dacă nu te regăsești, probabil că ești un caz aparte și care necesită un tratament diferit.

Cele mai cunoscute 10 tipuri de pariori

Casele de pariuri (offline și online) sunt vizitate de foarte multe jucători. Firi diferite, dar fiecare aflat în căutarea succesului financiar sau a recunoașterii valorii sale în acest domeniu.

Pe piața de pariuri sportive există o varietate de personalități sau tipuri de pariori sportivi care frecventează agențiile de pariuri stradale sau pariază la casele online. În special în jurul evenimentelor sportive majore, cum ar fi Cupa Mondială, Champions League, UEFA League dar și NFL Superbowl, la MLB World Series întâlnim o varietate de persoane care vizitează casele de pariuri online/offline, care caută ponturi, analize, predicții și informații.

De la pariorii ocazionali, până la traderi sau investitori, cu toții facem parte dintr-o categorie sau ne încadrăm în mai multe, în funcție de evoluția fiecăruia dintre noi.

Citește și Psihologia pariorului de succes pe fotbal

Sunt pariori care înteleg să se distreze și să parieze responsabil, dar sunt și alții care văd această activitate ca pe o investiție și o tratează ca atare. Ce e drept, cu toții investim timp și resurse financiare în această activitate, ne deosebim doar prin frecvența cu care o facem și prim mărimea investiției.

Mulți specialiști apreciază că piețele de pariuri sunt mai puțin influențate de factori externi și emoționali decât piețele financiare.

O cifră este destul de clară și larg acceptată de către cei cu experiență și expertiză în domeniul pariurilor sportive:

Pe termen lung (peste 1000 de pariuri), trebuie să câștigi cel puțin 52,4% (din suma investită) pentru a te putea considera un parior profitabil.

Ce fel de parior ești: Dependentul de adrenalină

Aici se regăsește acel parior care nu poate sta să privească un meci dacă nu pune un pariu. Adrenalina naturală dată de plăcerea de a urmări echipa preferată nu este suficientă și este nevoie și de o miză care să facă totul mai palpitant.

Dependentul de adrenalină pariază cam pe fiecare joc pe care îl urmărește și pe care îl oferă o casă de pariuri.

Iar dacă nu pariază pe fotbal sau tenis, va fi un eveniment disponibil. Dacă nu este nici acesta, atunci sunt pariuri virtuale ori jocuri de cazino, sau orice atracție îi oferă ceva adrenalină. Acest tip de jucător poate fi întâlnit foarte des la sloturi.

Desigur, aici și gradul de narcisism este destul de ridicat, majoritatea celor dependenți de adrenalină preferă meciuri live, pe care un pariu, două sau trei le pot face mult mai interesante și atractive.

Ce fel de parior ești: Maniacul

Un tip des întâlnit printre cunoscătorii de fotbal și pariuri sportive.

Este acel tip la care totul trebuie să se lase cu un pariu. În opinia sa, este puternic și are tendința să domine prin cunoștințele sale ori prin vivacitatea argumentelor. Un Gică-contra, în stare să parieze doar pentru a face gesturi de bravură prostească.

De fiecare dată are tendința să parieze împotriva curentului, împotriva cotelor, împotriva valorii, împotriva lui însuși. Doar pentru a-și satisface unele chestii de țin de orgoliu și mândrie. De parcă i-ar păsa cuiva.

La orice argument, el are o contra-explicație, la orice analiză, are un comentariu, de cele mai multe ori răutăcios sau neavenit.

Câștigă sau pierde, maniacul are tendința să mizeze dublu sau nimic, sau să găsească o scuză pentru pierderea lui … urmată de un alt pariu.

În general, un tip de care este bine să te ferești.

Ce fel de parior ești – Analistul

Un procent foarte mic dintre pariori se încadrează în această categorie. Este cel care își propune să folosească statisticile și probabilitățile în interesul lui, însă are uneori tendința de a cădea în cealaltă extremă.

Analistul va interpretat datele statistice, va propune modele și chiar își va construi propriul sistem de pariuri sportive. Este un parior serios și, are tendința de a utiliza un management solid al bugetului de pariuri.

Atunci când reușește să se desprindă de șiturile de numere, poate deveni un jucător serios, chiar un investitor sportiv care scoate bani de la casele de pariuri.

Totuși, această tipologie de parior are o problemă cu numerele. În foarte multe cazuri, pe teren nu evoluează statisticile iar victoriile de acum 10 ani, nu au nicio însemnătatea astăzi. Din acest motiv, analistul are tendința de a pierde prea mult timp analizând prea mult și pariind prea puțin.

De ce răbdarea la pariuri este o trăsătură esențială a celor care au succes

Analistul este cel care se află într-o ”luptă” matematică și statistică cu casele de pariuri. El are o evoluție previzibilă în privința tipurilor de pariuri, a surselor de informare, chiar a metodelor de analiză și interpretare a datelor și informațiilor.

În general, un tip de la care ai multe de învățat.

Ce fel de parior ești – Investitorul sportiv și/sau traderul

Două tipologii distincte dar pe care le-am combinat deoarece există o serie de caracteristici similare în filosofia lor de pariere, dar cu diferența majoră între frecvența pariurilor și investiții de timp și bani.

Investitorul sportiv este tipul care adoptă o abordare metodică a deciziilor de pariere. Spre deosebire de pariorul obișnuit, investitorul sportiv separă emoțiile de luarea deciziilor.

În general, deciziile sale de pariere se bazează pe strategii de pariuri solide, în principal, determinate de sistemele de pariuri bazate pe date și informații și pe o abordare metodică în privința money-managementului.

Investitorul sportiv se bazează foarte mult pe numere pentru a-și influența deciziile de alegere sportivă. El va face selecțiile sportive pe baza analizelor statistice, de cele mai multe ori aplicând xG-ul, o metodă pe care nu și-o permit pariorii ocazionali.

Traderul este acel tip de parior care urmărește obținerea unui profit de pe urma modificărilor de cote. Informat, atent, știid să utilizeze tipuri și piețe de pariuri derivate, traderul combină pariuri pre-meci cu pariuri live, vinde și cumpără în mod repetat, pune pariuri și pariuri contră, totul este să iasă profit.

Investitorul sportiv și traderul împărtășesc opinii relativ similare. Amândoi cred în cifre, nu în inspirația de moment.

Ce fel de parior ești – Pariorul ocazional

Ce fel de parior ești dacă plasezi unul sau două bilete pe săptămână la miza egală cu prețul unei ciocolate?

Acest tip pariază, pur și simplu, ca să se distreze. Nu este dependent, nu este un jucător înrăit.

A citit despre și poate aplica unele strategii de pariere, dar nu este neapărat prudent în aplicarea lor. Până la urmă, pariază doar pentru a se distra.

Pariorul ocazional se regăsește în fiecare dintre noi la început. După o vreme, mulți dintre cei care încearcă să răspundă la întrebarea ce fel de parior ești, observă că nu mai au prea multe în comun cu această tipologie.

Acest tip cunoaște importanța gestionării banilor și o aplică în unele cazuri, dar, ca majoritatea, poate fi cu ușurință determinat să depășească limitele și să mizeze mai mult decât este cazul.

Aspecte mai puțin cunoscute care te pot ajuta să devii un parior iscusit

Pariorul ocazional nu are mari emoții privind câștigurile sau pierderile. Câștigă, merge înainte, pierde, merge înainte. Totuși, când pierderile devin mai mari, are tendința de a crește miza și de a încerca să recupereze.

În general, este tipul pe care îl preferă casele de pariuri. Care este tentat de diferite bonusuri sau oferte, pe care le ia în considerare.

Pariorul ocazional va evolua în timp. Un mic procent va exagera devenind degenrat, dar restul se vor educa citind și experimentând diverse strategii de pariere și money-management.

Ce fel de parior ești: Clownul

Nu se știe cu exactitate dacă acest tip dacă acest tip de jucător este dependent de anumite chestii exotice sau doar de adrenalină, cert este că e un tip diferit.

Clownul este cel care pariază pe orice atâta timp cât pariul este diferit, evenimentul este special și cota este tentantă. Nu se mulțumește doar cu jocul ci are tendința să caute pariurile cu totul și cu totul speciale.

Clownul nu se oprește la sport. El va paria pe alegeri politice, ani de închisoare, căsătorii, numele copiilor nenăscuți, grosimea stratului de zăpadă pe vârful Omu ș.a.m.d.

Acești tip se dezvoltă pe pariuri neconvenționale – poate că astfel încearcă să își condimenteze viața și să facă unele evenimente mai interesante.

Ce fel de parior ești: Atârnătorul

O categorie care începe să fie din ce în ce mai răspândită pe la casele de pariuri.

Atârnătorul face parte dintre cei obișnuiți să piardă vremea, visând la câștiguri, iahturi luxoase și avioane supersonice.

Petrece mult timp la agenția de pariuri sau pe la mai multe (că doar sunt destule în cartier), însă susține că are un venit și un loc de muncă stabil.

Este tipul care are tendința de a se împrumuta dacă nu mai are bani, este cel care promite câștiguri și bani cu dobândă atunci când le va obține. Ușor de recunoscut după îmbrăcâminte, hainele având mai mereu același aspect, totuși temperamental și preocupat de discuții contrare.

Nu sunt prea mari diferențe între atârnător și jucătorul degenerat, cele două tipologii tind să se suprapună la un moment dat. Totuși, jucătorul degenerat este mai greu de observat, câștigă venituri dintr-o slujbă sau o carieră, dar probabil că niciodată nu îl vei auzi vorbind despre obiceiurile sale.

Incapabilul

În general, în această categorie intră acel care vrea să parieze dar nu știe de ce, pe ce și nici cum. Este cel pe care îl întâlnești adesea holbându-se la ofertele de pariuri și întrebând ce înseamnă ”virgulă unu și cinci”.

Este un parior atât de slab încât oricine ar putea avea alegeri mai bune. Caută să parieze cât mai des, fără a înțelege nici evenimentele dar nici tipurile de pariuri pe care le folosește.

Dacă se întâmplă să mai și câștige, va pierde tot profitul cu repeziciune, încercând să dea marea lovitură.

În general este cel care caută să copieze biletele altora și să le parieze imediat, fără a înțelege mai nimic din modul în care cineva a gândit un bilet la pariuri.

Pentru acest tip, de obicei semi-analfabet, este probabil mai benefic să își petreacă ziua făcând comentarii neavenite pe grupuri de Facebook, scurtele interjecții și onomatopeele fiind cam singurele cuvinte care îl avantajează.

Tot aici intră și cei care se lamentează după ce au cumpărat ponturi sau diverse sfaturi de la diverși tipsteri cu un istoric care nu depășește, de cele mai multe ori, o lună calendaristică.

De obicei, acest tip de parior va sfârși jucând la loto, desigur fără a înțelege prea bine ce face.

Jucătorul degenerat

Foarte multe articole care analizează această tipologie. Da, se regăsește în cărți, articole și studii, majoritatea cu referire la parierea responsabilă.

Jucătorul este tipul degenerat care nu poate spune nu. Pierderile de orice natură nu au reușit să îl facă responsabil, nici să îi deschidă ochii, nici să îi arate greșelile trecute.

Ce fel de parior ești
Ce fel de parior ești?

Este cel care se confruntă cu pierderi financiare majore și care încearcă să recupereze tot cât mai repede. În cazul lui ”tot” este o noțiune foarte relativă. De fiecare dată, el spune că a avut ghinion sau că a descoperit o nouă tehnică sau cine știe ce altă minunăție.

Pur și simplu nu poate respecta niciun principiu, nu poate aplica nicio strategie

Dacă te întrebi ce fel de parior ești, acesta este ultimul model pe care ți l-ai dori. Pentru mulți este sinonim cu eșecul și este bine să stai departe de astfel de jucători.

Cel care face bani mulți din pariuri

1%. Poate că nu l-ai întâlnit niciodată pe acest tip, dar vei citi fie despre, fie vei viziona un film sau un documentar despre el.

Cel care face bani mulți din pariuri este jucătorul care mizează sume mari pe un meci doar pentru că poate. El nu ia prea mult în considerare analize, statistici sau tehnici și nu are nicio strategie de money-management (și de ce ar avea nevoie de ea?).

Este tipul de parior care își poate permite să piardă, dar nu-i place. De ce? Pentru că a făcut bani, apoi a făcut bani și mai mulți, e bun la asta și nu o ia personal atunci când nu câștigă.

Dacă îl cunoști pe tipul ăsta – e avantajos pentru tine, pentru că are conexiuni și informații de primă mână. Totuși, tratează cu anumite rezerve mizele lui, la fel și alegerile.

Se spune că miza unui pariu schimbă radical perspectiva asupra jocului.

Bonus: ?

O anchetă recentă a Uniunii Europene a constatat că 114 de meciuri de fotbal din anul 2017 au fost “suspecte”, ceea ce înseamnă că au fost semnale serioase că s-a încercat trucarea acestora.

Pariuri suspecte în 2017 – raportul ESSA

Tenisul (160) și fotbalul (45) au reprezentat 77% din totalul general al pariurilor suspecte pe parcursul anului trecut, ceea ce înseamnă că mafia pariurilor își întinde tentaculele din ce în ce mai mult.

Periodic, în presă apar diverse cazuri cu indivizi sau grupuri care se ocupă cu trucarea rezultatelor evenimentelor sportive, de obicei, fiind destul de repede descoperiți și sancționați de către lege.

Concluzie

Sunt destule tipuri de parior iar, uneori, diferențele între o categorie și alta sunt greu sesizabile.

Este bine să te analizezi cu luciditate și să observi atunci când ai tendința de a exagera ori atunci când activitatea ta dă de gândit familiei sau prietenilor, asta înainte de a fi prea târziu.

Pariurile sportive reprezintă o activitate distractivă și care trebuie tratată cu responsabilitate. Chiar și atunci când pariezi pentru a câștiga, nu trebuie să uiți că poți suferi și pierderi.

Poate că este o activitate care nu se încadrează efectiv la jocuri de noroc, însă este singura clasificare general acceptată, pentru că intervin și elemente ce țin de hazard, care influențează în mod substanțial meciurile și rezultatele.

STAI! Citeste si despre

Australian Open 2020 - Primul turneu de Grand Slam al anului

Australian Open 2020 – Primul turneu de Grand Slam al anului

Australian Open 2020 est primul turneu de Grand Slam al anului iar această ediție are …

Pariuri pe Esports la Baumbet (2020)

Pariuri pe Esports la Baumbet (2020)

Dacă suntem dintre cei care punem pariuri pe Esports, la Baumbet găsim multe opțiuni interesante. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *