Când analizezi un meci de fotbal, de cele mai multe ori nu te gândești cât timp petreci studiind statisticile partidei. Cei mai mulți dintre pariori analizează și compară diverse statistici ale echipelor apoi aleg pariurile. Alții urmăresc informații despre un joc pe durata a câteva zile. Cei mai dedicați, analizează statisticile dar caută și alte informații, citesc analize, ponturi. Pe scurt, fac analize mai complexe și mai detaliate.
Se spune că trebuie găsit un echilibru în ceea ce privește timpul acordat analizării partidelor și mai ales în ceea ce privește ponderea pe care o acordăm diverselor informații pe care le culegem. Acest lucru conduce, într-un final, la stabilirea mizei și în funcție de timpul pe care îl acorzi analizei. Până la urmă, activitatea de pariere trebuie să aducă și satisfacții materiale chiar dacă te distrezi.
Cât de mult timp este indicat să acordăm pentru analiza pronosticurilor la pariuri sportive?
Dacă ai o strategie de pariere care presupune miză fixă, este un anumit timp pe care îl dedici analizelor. Dacă ai o strategie care presupune miză progresivă, timpul poate varia și în funcție de valoarea mizei. Este firesc, și chiar dacă nu te gândești prea mult la asta, timpul nostru este limitat.
Ce puteti citi in acest articol
Pași folosiți în analiza un meci de fotbal
Pasul 1 – Meciul în context
Aici intră importanța partidei și detaliile ei. Dacă este un meci de campionat sau de cupă, jocurile următoare și programarea lor. Dacă una dintre echipe este angrenată într-o competiție europeană (sau amândouă), ce rezultate a avut și cum abordează jocurile. Depinde destul de mult și faza în care se află campionatele interne și mai poți arunca câte o privire la campaniile echipelor naționale.
Deși nu este confirmat statistic, echipele joacă diferit după sau înaintea unor partide europene. După un joc european poate fi vorba de oboseală sau de euforie. În ambele cazuri, performanțele scad. Să ne gândim doar la cazul celor de la Manchester United. Echipa a câștigat la Paris contra celor de la PSG și s-a calificat în faza următoare a Champions League. După această victorie au urmat 3 înfrângeri interne în care diavolii roșii nu au jucat mai nimic. Înaintea unui joc european, managerii pot odihni anumiți jucători și jocul echipei se modifică.
5 idei legate de money-management la pariuri sportive (2019)
3-4 minute este timpul pe care îl aloc pentru contextul în care se joacă meciul
Pasul 2 – Echipa gazdă și avantajul terenului propriu
Unele echipe joacă mai bine pe propriul teren iar acest avantaj este estimat la un plus de 10 – 20 % în analizele pariorilor. Bineînțeles că echipa gazdă trebuie văzută cum evoluează în mai multe meciuri acasă și care sunt predispozițiile ei. Aici iau în calcul și stadionul, numărul mediu de suporteri la echipele pe care le știu frenetic susținute.
Avantajul terenului propriu | Strategie pariuri
Unele echipe presează și obișnuiesc să marcheze cel puțin 2 goluri pe teren propriu altele se mulțumesc cu victoria. Iată mai jos cele mai puternice echipe europene pe teren propriu în sezonul 2018-2019. Se observă că Dinamo Kiev, PSG, Man City și Norwich sunt singurele echipe care au doar victorii (la data de 4 Aprilie 2019).
În acest caz statisticile pe care le oferă casele de pariuri sunt bune de utilizat la fel și cele de pe site-uri dedicate precum sofascore sau flashscore.
3-4 minute timp pe care îl aloc pentru analiza formei gazdelor.
Pasul 3 – Echipa oaspete
Sunt unele echipe care evoluează mai bine în deplasare. Lipsa presiunii pe care o pun suporterii proprii se răsfânge asupra jucătorilor care evoluează mai relaxați, implicit mai bine.
Când analizezi un meci de fotbal ești tentat să acorzi atenție mai mare:
- echipei mai puternice
- echipei care joacă pe teren propriu
Știm însă că fotbalul s-a nivelat destul de mult în campionatele mari ale Europei și multe echipe evoluează foarte bine în deplasări. Evoluția bună nu se cuantifică neapărat în victorii. Poate fi vorba de goluri marcate, de cât mai puține goluri primite, de rezultate de egalitate (la pauză sau final) etc.
DNB explicat cu exemple practice și strategii de joc (2019)
Clasamentul la zi în La Liga (11 Apr 2019) ne arată, de exemplu, că Real Madrid evoluează mai bine în deplasare decât pe Bernabeu unde presiunea fanilor este uriașă.
3-4 minute timp pe care îl aloc pentru analiza formei oaspeților.

Pasul 4 – Istoricul confruntărilor directe și rivalitatea
Iată mai jos un exemplu interesant, o confruntare între Villareal și Valencia. Cele două se întâlnesc în UEFA League (2019):
În ultimele 6 confruntări directe au fost arătate 35 de cartonașe galbene. Media de peste 5.8 este una destul de mare pentru orice joc. Asta arată că între cele două este o rivalitate aprinsă și joacă peste limita sportivității. Dacă adaugi și cele 3 cartonașe roșii (2 Valencia, 1 Villareal) ai o imagine destul de bună a unui meci foarte dur.
Unele echipe au un istoric bogat împreună, altele au o rivalitate dură, sunt o mulțime de cazuri pe care le observi și doar la o privire statistică.
2 minute pentru istoric însă poate fi și mai mult timp
Pasul 5 – Serii și date statistice deosebite
Aici este de luat în calcul forma și evoluția fiecărei echipe. Victorii, înfrângeri, egaluri, meciuri de peste 2.5 goluri, meciuri de sub 2.5 goluri, GG etc. Toate văzute în contextul jocului. Sunt echipe care au predispoziție pentru un joc închis, precaut. Altele sunt nevoite să se apere și să nu primească goluri în anumite partide.
Datele statistice agregate de gen xG și xA reprezintă indicatori care pot fi găsiți, chiar dacă nu foarte ușor.
Dacă luăm un exemplu în Premier League (la data de 11 Apr 2019) pentru etapa de week-end, observăm că:
- au fost peste 2.5 goluri marcate în 8 din ultimele 9 jocuri ale lui Liverpool pe Anfield
- Liverpool a marcat cel puțin de 2 ori în 8 din ultimele 9 meciuri pe teren propriu
Liverpool are cu Chelsea, pe teren propriu. Ambele echipe vin după jocuri europene, cormoranii au nevoie de victorie pentru locul 1 în disputa cu City.
Tot la acest capitol (pas), când analizezi un meci de fotbal, poți studia numărul de cartonașe acumulat de unii jucători.
2-3 minute pentru serii, forma echipelor
Pasul 6 – Informații diverse care pot afecta pariurile tale
Aici intră informații pe care le găsești în mediul online, pe platformele sociale, pe forumuri sau bloguri personale ale unor sportivi. Foarte mulți jucători obișnuiesc să utilizeze Twitter și să posteze poze ori comentarii, uneori bune de interpretat. Este valabil și în cazul managerilor care fac declarații presei (conferințele de presă dinaintea partidelor).
Sunt jucători care au evoluat la echipa adversă, sunt manageri care au pregătit adversarul (implicit cunosc jucătorii mult mai bine).
Tot aici studiez și brigada de arbitri și predispoziția centralului pentru cartonașe. Modul în care acesta conduce jocul este important și fiecare arbitru are anumite rețineri sau preferințe.
Starea vremii este un alt factor care poate influența decisiv calitatea unui meci de fotbal. Ploaie, frig, vânt sau orice ține de condițiile meteo afectează evoluția jucătorilor.
3-5 minute pentru informațiile de acest gen
Pasul 7 – Alegerea pariurilor (și a mizei)
La acest pas este vorba de cotele pe care le găsești și despre cum apreciezi valoarea acestora. De cele mai multe ori, ai imaginea cotelor conturată. Este valabil și pentru miza pe fiecare pariu. Cel mai ușor este atunci când utilizezi miza fixă deoarece apare un automatism, automat ușurința plasării pariurilor.
În niciun caz nu te întorci la primii pași, ar fi un timp prețios pierdut. Este vorba despre pariurile pe care le utilizezi în mod constant, nu joci după cote. Acestea reprezintă doar inversul probabilităților în viziunea caselor de pariuri. Dacă pariezi la mai mulți operatori intervine și timpul pe care îl folosești comparând cotele și alegând pe cele mai bune.
Cum să acoperi practic un bilet cu 2 meciuri rămase (2019)
Parcugând toți pașii de mai sus, este important să ai în vedere că este vorba despre miză fixă. Fie că e vorba de 5 Lei, de 10 Lei, 20, 40, 60 sau orice altă sumă, aceasta este fixă și nu o modifici.
Când pariezi bilete mai pot interveni timpi în care adaugi un pronostic sau renunți la altul, mai ales atunci când faci calculele finale. Cota totală îți poate modifica așteptările și, uneori, miza, însă asta e altă discuție.
2-5 minute pentru alegerea și plasarea pariurilor