duminică , 21 iulie 2019
Home / Stiri pariuri / 8 factori psihologici bizari de care ar trebui să știi atunci când pariezi
8 factori psihologici bizari de care ar trebui să știi atunci când pariezi

8 factori psihologici bizari de care ar trebui să știi atunci când pariezi

8 factori psihologici bizari despre care unii pariori știu. Unii dintre aceștia sunt importanți. Despre alții ai putea spune că sunt exagerați. Dar… de ce unii pariori câștigă constant în timp? De ce alții se plâng că ”mereu mă scoate un meci”? De ce auzim tot mai des ”nu am avut noroc la acel meci”…Pur și simplu, de ce unii pariori sunt mai inspirați?

Nu pentru că au informații secrete. Datorită netului, toată lumea are acces la o cantitate mare de date. Poți face calcule la nesfârșit. Dacă nu ai capacitatea de alege și disciplina folosirii unor strategii, totul este un efort neproductiv.

Adevărul este că niciun parior nu se simte bine când ia decizii greșite. Dar, de multe ori, ignorăm informații importante, chiar și atunci când sunt chiar în fața noastră.

În creierul nostru se iau comenzi mentale rapide, procese euristice și cognitive. Adesea însă, procesele euristice ne ajută să facem față cu informația, dar ne împiedică să vedem lumea așa cum este cu adevărat. Unii pariori înțeleg psihologia din spatele proceselor euristice.

De ce răbdarea la pariuri este o trăsătură esențială a celor care au succes

Pariorii de succes reușesc să depășească aceste comenzi euristice rapide. Astfel, pot analiza datele cu o precizie mai mare și să identifica oportunitățile de pariere pe care alții nu le ”văd”.

8 factori psihologici bizari la pariuri sportive

Iată cei 8 factori psihologici bizari de care ar trebui să știi atunci când pariezi:

1. Deciziile mai bune se iau atunci când îți este foame

“Nu esti tu când îți este foame” este sloganul de marketing al unei anumite mărci de ciocolată. Înainte de a înșfăca ciocolata, totuși, poate iei în considerare această idee. Există studii și cercetări care dezvăluie că “nu ești tu” este un lucru bun pentru jucători.

Despre statistici la casele de pariuri: cât sunt de bune și dacă merită să le utilizezi

Cercetătorii au descoperit că senzația de foame, te face să fii mai bun!

Acest lucru poate suna contraintuitiv, deoarece înțelepciunea convențională spune că oamenii flămânzi sunt mai triști și mai impulsivi,  în căutare a-și satisface nevoile primare.

Cu toate acestea, participanții la studii au reușit să-și îmbunătățească luarea deciziilor strategice și să ia decizii mai favorabile, implicând rezultate nesigure. Sociologii au descoperit, de asemenea, că participanții flămânzi sunt mai capabili să aprecieze valoarea recompenselor viitoare.

Aceste abilități sunt fundamentale pentru pariurile sportive.

2. Anotimpurile distorsionează capacitatea de a paria

Anotimpurile sunt importante în pariurile sportive, dar nu doar cele în care joacă echipele favorite. Crezi sau nu, orbita Pământului în jurul soarelui afectează deciziile tale la pariuri.

Strămoșii noștri au fost mult mai preocupați de anotimpuri Pământului decât suntem astăzi, deoarece debutul iernii a adus mai multă primejdie și mai puțină hrană. Ei s-au adaptat trăind mai conservator și asumându-și mai puține riscuri.

Echipele joacă mai slab după întâlniri europene. Adevăr sau mit?

S-ar putea să nu avem aceleași preocupări astăzi, dar creierul nostru este încă programat pentru a evita riscul când zilele sunt mai scurte.

Dovezile sunt pe piețele bursiere din întreaga lume, potrivit unui studiu de la Universitatea din Toronto. În emisfera nordică, comercianții aflați mai departe de ecuator sunt mai dispuși să riște în timpul iernii și mai vulnerabili la risc în timpul verii.

Dacă sezonul are această putere pe piața de valori, atunci ia în considerare și implicațiile pentru piața de pariuri. Pare că ar trebui să eviți riscul în timpul iernii și să fii cât mai precaut.

3. Atașamentul alterează calitatea predicției

Înainte sau în timpul unui joc meci se pot produce o mulțime de întâmplări care îți pot modifica previziunile cu privire la rezultat.

Psihologia pariorului de succes pe fotbal

Pot fi chiar factori care nu au absolut nimic de-a face cu jocul. Asta pentru că simplul act de plasare a unui pariu te face să crezi că rezultatul va avea loc.

Un studiu a abordat pariori pe cursele de cai pentru a-și măsura percepțiile înainte și după plasarea unui pariu.  S-a găsit o schimbare semnificativă a percepției lor, în ciuda faptului că nu au primit informații suplimentare despre rasă în acel moment. Un studiu similar efectuat de Regan și Kilduff a demonstrat același fenomen printre alegători înainte și după ce au intrat în cabina de vot.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de “eroarea disponibilității scufundate”, deși o denumire mai realistă ar fi “aruncând orzul pe gâște”.

Importanța acestor studii este esențială la pariuri live. Arată că pariorii ar putea continua să cheltuiască bani atunci când strategia mai logică este de a renunța sau de a-și acoperi pariurile.

Asta înseamnă că ar trebui să ne modificăm percepția. Atunci când apar date sau analize noi, mai bune. Nu este deloc profitabil să persistăm în greșeli.

4. Ai tendința să ignori ce nu te avantajează 

Unii pariori au o înțelegere mai bună și calculează mai repede pariurile profitabile. Un pariu nu trebuie neapărat să fie câștigător la final pentru a fi profitabil. Poți da cash-out, poți pune contră.

Aici este vorba despre modul în care îți formezi opinia. Poate că citești ceva despre o echipă, cu câteva zile înaintea unei partide, iar acest lucru te influențează puternic. Odată ce îți formeazi o opinie specială, atunci poate fi destul de dificil să o modifici.

În teorie se numește “prejudecată de confirmare” și produce un efect similar cu eroarea disponibilității. Diferența este că explică de ce pariorii pot acționa în același mod chiar și atunci când apar noi informații.

Psihologic, toți căutăm dovezi care susțin punctul de vedere stabilit și ignorăm dovezile care îl contrazic.

Există atât de multe informații și sunt foarte greu de procesat. Din această cauză, evaluările se bazează pe criterii. Mai mult sau mai puțin realiste. Pariorii experimentați tind să se asigure că predicțiile lor se bazează întotdeauna pe cele mai recente informații disponibile.

Ar trebui să acceptați că este posibil ca schimbările să fie necesare. Folosește continuu datele pentru a face previziuni exacte, nu doar pentru a-ți susține părerile anterioare.

5. Îți asumi mai multe riscuri când ești fericit

Persoanele care se confruntă cu episoade de depresie sunt deseori sfătuite să evite alegeri importante.  În acele momente abilitățile lor de luare a deciziilor sunt afectate. Este un sfat înțelept, dar funcționează și invers.

De fapt, un studiu a constatat că stările emoționale distorsionează procesul de luare a deciziilor. Fericirea, în special, ne poate face mai dispuși să ne asumăm riscuri.

Probabil este înțelept să pariezi în mod responsabil și să nu pui pariuri atunci când ești cu prietenii în oraș, în pub. Exact după ce ai mai cumpărat o băutură. În mod similar, dacă tocmai ai câștigat un pariu, ești predispus la un nou pariu. Iar acesta poate fi mai riscant și mai puțin analizat. Rezultat al entuziasmului.

Trebuie să îți controlezi emoțiile sau cel puțin să le iei în considerare în luarea deciziilor. Încercă să îți alegi pariurile atunci când te afli într-un mediu neutru și ai o stare de spirit agreabilă.

6. Ai tendința să uiți de eroarea jucătorului

Acest fenomen psihologic este denumit literalmente pentru jucători, indiferent de jocul de noroc.

Eroarea jucătorului spune că avem tendința să căutăm modele și apoi să presupunem că vor continua în viitor. Facem acest lucru chiar și atunci când modelul pe care l-am identificat este discutabil și nu există nici un motiv real să presupunem că acesta va continua.

Exemplul cel mai evident este la ruletă. Unii jucători notează numere și culori câștigătoare considerând probabil ca ele să vină în continuare. Unele cazinouri chiar oferă tabele de scor și pixuri pentru a încuraja acest comportament. Cotele vor fi întotdeauna aceleași, indiferent de modelele precedente. Deci există nici o logică ca operatorul să nu permită acest lucru.

Pariurile sportive se bazează pe o varietate mai mare de factori care nu sunt aleatorii, astfel încât modelele nu pot fi respinse în totalitate. Asta nu înseamnă că eroarea jucătorului nu se aplică aici.

De exemplu, dacă echipa joacă bine, dar pierde accidental, atunci nu există motive să crezi că va continua. În mod similar, dacă există o serie de victorii, atunci nu există niciun motiv să crezi că va continua la nesfârșit.

7. Nu îți place să pierzi

Dacă ai făcut bungee-jumping sau ai sărit în apă de pe platformă, atunci veți înțelege acest fenomen. Platforma probabil că nu arăta atât de înaltă de la sol.  Percepția însă, poate fi foarte diferită atunci când ești în partea de sus.

Un studiu făcut de New Scientist a luat voluntari într-o clădire cu o înălțime de 14.4 metri. Acestora le-a cerut să ghicească înălțimea. Cei cu teamă de înălțimi au considerat că se află cu 3 până la 12 metri mai sus decât erau de fapt.

La fel și la pariuri. ”Înălțimile” pot fi periculoase.

Creierul nostru este conectat pentru a ne proteja de risc, făcând unele lucruri să pară mai înspăimântătoare decât sunt în realitate. Aceasta este o formă de aversiune față pierderi și afectează și pariorii.

Când pariezi, pierderea poate părea mai înspăimântătoare decât este de fapt. Un motiv real și cât se poate de temeinic care întărește principiile de bază. Mizează doar atât cât îți poți permite să pierzi fără să te afecteze.

Pariurile presupun o activitate pe termen lung. Unele perioade sunt mai profitabile, altele mai nefaste. Miza și câștigurile sunt importante dar la fel este și distracția.

Pariuri responsabile | Responsabilitatea socială la pariuri

8. Când ai informații de actualitate ești mai ușor influențabil 

Dacă îți rezervi o vacanță în Bora-Bora, probabil vei avea tendința să citești știrile despre acel paradis tropical. Chiar dacă vacanța ta este peste 6 luni! Te interesezi de vreme, de fenomene meteo și ești influențat de toate știrile despre acel loc.

Se numește prejudecata influenței. Ai tendința să supraeveluezi ce e deja în mintea ta. Pentru că informațiile sunt recente și cu impact mai puternic dacă sunt legate emoțional de ceva cunoscut.

Acest fenomen este foarte important pentru pariori, deoarece sportul generează o cantitate enormă de mediatizare și o dezbatere pasională, care este rareori obiectivă. De exemplu, în tenisul feminin este relevant. O jucătoare cunoscută poate ieși în evidență prin participarea la evenimente de presă/festivaluri de modă etc. Astfel mediatizată poate denatura percepția despre performanța ei pe teren.

Când vine vorba de pariuri live, trebuie să calculezi probabilitatea ca acestea să se întâmple într-o perioadă scurtă de timp. Este important să nu supraestimezi șansele ca ceva să se întâmple, deoarece ai văzut recent ceva similar. De exemplu, este posibil să monitorizezi mai multe jocuri și să vezi un gol într-un joc, apoi să pariezi că se va întâmpla într-un alt joc. Ori, poți da cash-out pentru că ți se face teamă.

Ofertele la pariuri – între impactul emoțional, risc și responsabilitate

Mass-media poate distorsiona piețele de pariuri  prin informațiile vehiculate. La fel de bine, te poate influența pozitiv  sau negativ fiind decisiv modul în care interpretezi.

Concluzii 8 factori psihologici bizari

Unele dintre cele mai importante judecăți pe care le emitem sunt făcute în condiții de incertitudine. De aceea folosim euristica și  încercam sa determinăm ce pariu sau ce cotă are probabilitatea cea mai mare de a fi corectă la un eveniment sportiv.

Aceste aspecte ce țin de psihologia pariurilor sportive fac parte din arsenalul nostru de pariori. Nu putem să oprim procesele cognitive, dar le putem înțelege și să ne adaptăm comportamentul.

Este important să știm că acest lucru nu ne afectează doar individual. Orice alt parior este influențat. Prin extensie, înseamnă că întreaga piață de pariuri și cotele oferite sunt distorsionate de o analiză obiectivă a rezultatului probabil.

Oricate cunoștinte posedă cineva, experiențele sale pot altera substanțial modul de punere în practică. Experiențele cu impact profund emoțional vor afecta judecata acelei persoane și o va face să ignore cunoștintele sale.

STAI! Citeste si despre

ele mai sexy jucătoare de tenis românce (2019)

Cele mai sexy jucătoare de tenis românce (2019)

Sunt jucătoare de tenis românce care au reușit să se impună în top 100 WTA,  Prin …

GLMS a anunțat 33 de noi cazuri privind unele pariuri suspicioase

Sistemul Global de Monitorizare al Loteriilor (GLMS) a raportat în Iunie 2019 198 de alerte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *