marți , 27 septembrie 2022
Home / Strategii Pariuri / 5 motive care ne arată cât este de importantă post-analiza la pariuri sportive (2019)
5 motive care ne arată cât este de importantă post-analiza la pariuri sportive (2019)

5 motive care ne arată cât este de importantă post-analiza la pariuri sportive (2019)

Post-analiza la pariuri sportive este o activitate neglijată de foarte mulți pariori. Atunci când un bilet este pierdut, găsim destul motive pentru a ne justifica neșansa dar evităm post-analiza. Când biletul este câștigător, bucuria și încrederea în noi înșine ne fac să trecem cu ușurință mai departe.

De multe ori auzim ”a fost un pariu valoros, chiar dacă nu a fost câștigător”. Ce înseamnă și la ce se referă această afirmație? În principiu, provine de la post-analiza unui pariu pe care l-am repeta cu încredere în condiții similare. Șansele pe care le acordăm acelui pariu, ne fac să îl repetăm cu încredere, mai ales la o cotă asemănătoare ca valoare. Un exemplu simplu poate fi pariul pe număr de goluri par. În găsim la o cotă medie de @1.90, care este ofertată în mod constant. Când aplicăm o strategie de pariere bazată pe par, avem avantajul unei cote constante și ne putem exersa alegerile pentru o marjă de profit de peste 8-12%.

În acest articol ne oprim doar asupra principalelor motive care ne arată importanța post-analizei. Fiecare dintre ele are o pondere mai mult sau mai puțin importantă, determinată și psihologia fiecărui parior în parte.

Post-analiza la pariuri sportive ne indică pariuri viitoare

În cazul meciului din Premier League dintre Liverpool și Newcastle (14.09.2019) am avut 1 (-1.5). Adică Liverpool să câștige la cel puțin 2 goluri diferență. A fost 3-1 și un pariu câștigător, dar a fost el valoros? Am repeta pariul de fiecare dată cât Liverpool joacă pe teren propriu împotriva unei echipe mai slabe?

Diferența valorică dintre cele 2 este mare. În ciuda acestui fapt, Newcastle a deschis scorul făcând pariul mai dificil de atins. A fost 2-1 la pauză iar handicapul a fost realizat în repriza secundă.

Liverpool a dominat jocul în mod zdrobitor pentru echipa adversă. Toate statisticile confirmă calitatea echipei lui Klopp. Cormoranii sunt obișnuiți să evolueze foarte bine împotriva echipelor din Big6 și să zdrobească adversarii mai slabi. După primele 5 etape, echipa este pe primul loc cu 5 victorii și 15 goluri marcate; o medie de 3 goluri înscrise/meci.

În cazul lui Liverpool, pariurile viitoare desprinse din post-analiză sunt previzibile:

 • 2-3 goluri marcate/meci
 • 1 (-1.5) pe Anfield
 • gol marcat în prima repriză/meci

Prin post-analiză avem o privire detaliată asupra jocului și a echipelor

Trecem la un meci din prima ligă românească, o partidă între Academica Clinceni și Astra Giurgiu. 1-1 după un meci strâns, ambele echipe fiind atente în defensivă. Cotată ca principală candidată la retrogradare, Academica a depășit așteptările. Partide ofensive, un joc foarte dinamic, modern iar echipa stă destul de bine în teren, în ciuda unei apărări lunatice. Astra tințenște prima parte a clasamentului, echipa având 3 victorii, 3 egaluri și 3 înfrângeri în primele 9 jocuri.

Putea fi considerat un meci de X2, GG sau chiar GG3+. Mulți pariori anticipau chiar victoria giurgiuvenilor, asta și datorită faptului că Academica nu are încă un stadion propriu conform standardelor Ligii 1.

Echipa a debutat entuziast, încercând să se ridice la nivelul Ligii 1. Dacă am analiza primele etape, am observa carențele mari în defensiva echipei din Clinceni. Pe fondul oboselii acumulate și a pierderii entuzismului, echipa devine o pradă ușoară pentru mulți adversari.

Pe de altă parte, post-analiza ne arată mulți indicatori dar într-o formă sintetică:

 • numărul de goluri marcat de fiecare echipă/adversar
 • șuturile pe/spre poartă în contextul posesiei
 • duritatea în joc, numărul de cartonașe și jucători ce vor absenta datorită cumulului
 • relațiile de joc și jucătorii defensivi care au tendința de a acorda conere ușor

Ne putem corecta unele greșeli pe care le facem

Greșelile sunt inerente în orice activitate, nu doar la pariuri sportive. În acest caz, importantă este amploarea și impactul erorilor pe care le facem. De exemplu, este frustrant să câștigăm 5-6 pariuri simple la cota medie @2.00 și o miză de 10 Lei iar apoi să pierdem un pariu la cota @1.30 și miză 200 Lei. Practic, ne anulează toate eforturile și dezamăgirea ne poate afecta moralul. Acest lucru apare datorită necorelării dintre miză și potențialul beneficiu.

Într-o serie de pariuri, avem atât necâștigătoare cât și câștigătoare, acest fapt este o realitate de necontestat la pariuri. Când însă miza folosită este prea mare și pierdem, putem fi influențați în mod negativ. Reacția psihologică adversă este de înțeles.

Post-analiza ne ajută și să identificăm erorile privind miza, alegerea partidei, alegerea tipurilor de pariuri. În cazul în care folosim miză fixă, rămân ceilalți factori.

Ne putem corecta unele greșeli pe care le facem

Identificăm mai ușor pariurile bune și pe cele neinspirate

De multe ori ni se întâmplă să regretăm ”că nu am pus mai mult”. Este cazul meciurilor la care ”simțim” desfășurarea partidei și mizăm profitabil. Totuși, după terminarea partidei avem regretul de a nu fi pariat o sumă mai mare. Acesta apare datorită faptului că am analizat corect, am plasat pariuri câștigătoare dar ne-am fi dorit un câștig mai mare.

În aceste cazuri, pariurile noastre au fost inspirate. Avem însă tendința să uităm ori să ignorăm mecanismele prin care am ajuns la acele pariuri.

Dacă avem pariuri câștigătoare, avem tendința să ne bucurăm și uităm de post post-analiza la pariuri sportive. Asftel, avem tendința să uităm o analiză ulterioară. Pot fi pariuri la care să beneficiem de o conjunctură favorabilă, pot fi surprize pe care să le anticipăm corect etc. Foarte multe cazuri diferite, fiecare având specificul lui.

Un caz foarte frecvent este cel în care pierdem pe o cotă mică. De exemplu, pe 17 Oct 2019 s-a disputat partida dintre Marius Copil @3.29 și Diego Schwartzman @1.37. Diferență uriașă de valoare și de poziție în clasamentul ATP. 1-0 (2-1 la seturi) în favoarea argentinianului în primul meci direct. Cu toate astea, Marius Copil s-a autodepășit și a câștigat meciul. La o analiză ulterioară, putem observa că era valoros minim un set în favoarea românului. Meciul însă a ajuns în tie-break în setul 3 și putea avea un rezultat diferit. Asta nu însemnnă că Schwartzman sau Copil au fost nenorociți. Pur și simplu, jucătorul mai slab a prins o zi excelentă și a evoluat mai bine pe hard indoor.

Ne arată cât este de potrivită strategia de pariere

Sunt destul de multe strategii de pariere. Unele sunt mai ușor aplicabile, altele au principii matematice care le fac mai dificile. Aplicarea oricărei strategii de pariere presupune un număr suficient de mare de alegeri. În același timp, miza adecvată este esențială pentru orice parior.

Pentru a vedea dacă o strategie este viabilă pentru noi, avem nevoie să respectăm câteva principii:

 • aplicarea consistentă a strategiei (un număr suficient de mare de pariuri)
 • respectarea principiilor strategiei de pariere
 • respectarea strictă a planului de money-management
 • post-analiza cu identificarea și corectarea erorilor

STAI! Citeste si despre

Avantajele boților de pariere și cele mai cunoscute aplicații automatizate

Avantajele boților de pariere și cele mai cunoscute aplicații automatizate

Avantajele boților de pariere nu sunt greu de anticipat și nici de remarcat atunci când …

7 sfaturi care te ajută să depășești perioadele slabe la pariuri sportive (2021)

7 sfaturi care te ajută să depășești perioadele slabe la pariuri sportive (2021)

Perioadele slabe la pariuri sportive pot fi asimilate tilt-ului din poker. Termenul de tilt provine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *