miercuri , 18 septembrie 2019
Home / Strategii Pariuri / 5 idei legate de money-management la pariuri sportive (2019)

5 idei legate de money-management la pariuri sportive (2019)

Când vine vorba de money-management la pariuri sportive, teoria este fantastică, practica este ucigătoare. Orice abordare de money-management la pariuri sportive presupune gestiunea banilor și aplicarea practică a regulilor stabilite. Chiar dacă sunt reguli financiare general acceptate, chiar dacă sunt anumite reguli auto-impuse, aplicarea lor este partea cea mai importantă. Nu stabilirea lor, nu analiza, nu modificarea și ajustarea, ci APLICAREA.

Iată un exemplu simplu la partida Bayern – Mainz:

Știi că Bayern are nevoie de victorie pentru a câștiga campionatul unde este în luptă cu Dortmund. Mai știi și că Bayern a fost eliminată de Liverpool, englezii câștigând în Germania. Iar Bayern a marcat, conduce cu 1-0 și, probabil, va câștiga meciul cu Mainz.

Cum te numești dacă pariezi tot bugetul de pariuri pe @1.02?

Dar cum te-ai numi dacă te inspiri de la cunoscători care îți explică că ”cota la Bayern are valoare chiar la @1.02”?

Pariază 100 Lei și vei câștiga 2 Lei. Pariază 200 Lei și vei câștiga 4 Lei. Pariază 400 Lei și vei câștiga 8 Lei…Dar ce se întâmplă dacă Bayern nu câștigă? În definitiv este vorba de sport iar la pariuri operăm cu șanse și incerti

În general, un parior cheltuie mai mult decât are cu adevărat nevoie. Odată ce știi cât cheltui și unde se îndreaptă banii, gândește-te la modalități de a reduce unele dintre aceste cheltuieli. La urma urmei, indiferent de cât de mult câștigi, nu uita că pot fi și perioade mai proaste.

Money management și cele 3 strategii principale la pariuri

Știai că există chiar și oameni care economisesc până la 75% din venitul lor pentru a se pensiona în doar 5 ani. Dacă te gândești la ”cariera” ta de parior, cât timp îi acorzi? Ai planuri financiare legate de câștiguri sau soluții alternative la pierderi?

5 idei legate de money-management

Principiile de bază, Evitați încrederea prea mare într-un pariuResponsabilitatea poate impun restricții, Oportunitățile pe care le creează banii, Avem nevoie de money-management?

Și pariori, tipsteri sau chibiți, cu toții vorbesc despre money-mangement. Unii dintre ei îți oferă sfaturi pedante citând poate din Trump sau altă figură marcantă în lumea banilor.Întotdeauna este mai ușor să vorbești sau să scrii despre bani decât să îi faci. Știi acest fapt, că doar ai întâlnit mulți grozavi la teorie.Totuși, care este modul potrivit de a gestiona un buget de pariuri? Cum ar trebui să înceapă pariorii și care este modalitatea corectă de a face acest lucru? Citește în continuare pentru a afla.

Principiile de bază

Managementul bugetului este predat într-o formă sau alta de oricine are cât de cât habar de pariuri sportive. Vei observa însă că majoritatea amestecă noțiuni și idei până când te conving că vei câștiga orice ai face. Nu este deloc așa. Alții amestecă gestiunea banilor cu principii legate de investiții și vin cu citate din Warren Buffet:

“Există două reguli pentru o investiție de succes, numărul unu – nu pierdeți bani, iar numărul doi – nu uitați regula nr. 1.”

Grozav! dar nu se aplică la pariuri sportive decât părți distincte. Principiul prudenței este esențial. Acesta urmărește să evite un transfer în viitor al incertitudinilor din prezent. Conform acestui principiu se vor contabiliza pierderile certe și probabile, veniturile certe, dar nu și veniturile probabile. Cum se aplică asta la pariuri sportive? E simplu: nu acoperi un combo mic cu un combo mare! Să zicem că ai un bilet de 5 meciuri și ultimul este în desfășurare. Ai putea să acoperi victoria gazdelor cu X2 însă nu vrei să investești prea mult. Vei lua X2 + câteva pariuri ca să minimizezi miza. În același timp, vei transfera incertitudinile în viitor. Greșit!

Cum să acoperi practic un bilet cu 2 meciuri rămase (2019)

Învață să pierzi și să accepți pierderile! Un alt principiu fundamental este asumarea faptului că există pierderi iar acestea afectează bugetul tău. Făcând o paralelă cu bursa, acolo se spune: ”Pe piața bursieră se poate realiza ușor o avere mică… dacă aveți una mare”. La fel este și la pariuri sportive, dar inversul afirmației este: Dintr-o avere mare, poți face imediat una mică.

Principiul Risc/Recompensă (Risk/Reward) 

Acesta spune că din pariurile reușite trebuie să câștigi mai mult decât vei pierde în cazul pariurilor nereușite. Pariurile sportive operează cu foarte multe riscuri. Pentru a realiza cât sunt de importante, trebuie să iei în calcul cele 2 componente definitorii ale riscului:

Probabilitatea riscului = șansele de reușită ale pariului tău
Impactul riscului = cât de tare te afectează un pariu nereușit

Nu confunda riscul cu incertitudinea. Graniţa dintre incertitudine şi risc este  dată de informațiile pe care le ai atunci când pariezi. În funcție de ele iei decizii.

Matricea probabilitate-impact transpusă la pariuri îți indică riscurile pe care ți le asumi pornind de la cote. Aceste cote însă reprezintă estimările pe care le faci cu privire la un meci, nu cotele oferite de către casele de pariuri. Pot exista diferențe, iar dacă te raportezi la cotele operatorilor ia în considerare și marja sau modificări ulterioare.

În funcție de matricea probabilitate-impact, te poți gândi unde se încadrează fiecare dintre pariurile pe care le pui din punct de vedere al bugetului.

Evită încrederea prea mare într-un pariu

La începutul anilor ’90 în Statele Unite a fost un curent puternic al promovării pariurilor sportive. Foarte multe televiziuni și personalități sportive pariau și îndemnau jucătorii să mizeze pe anumite evenimente. În special, meciuri de baseball. Așa a apărut sistemul de pariuri pe bază de unități, de obicei de la 1-5 sau 1-10. Ideea sistemului pe unități a plecat de la încrederea acordată fiecărui pont sau pronostic. În ultimele două decenii, conceptul a devenit comun pe site-urile de socializare și de pariuri, deopotrivă.

Problema sistemului pe unități este legată faptul că te face să preiei pontul fără a mai analiza eficiența lui. De cele mai multe ori, nu pariezi constant pe toate pronosticurile oferite și nici nu ajustezi banca la sugestiile tipsterului. Din contră, ești tentat să aduci propriile modificări și să alterezi ponturile.

Sunt alții însă, care pariază fiecare dintre pronosticurile găsite la mize mai mari decât cele recomandate. Astfel, îți afectezi bugetul rapid și iremediabil.

Cele mai comune greșeli pe care le fac pariorii și cum să le eviți în 2019

De exemplu, în cazul unei cote de @1.15, care pare atractivă și bună de pariat. Dacă mizezi 100 Lei, poți câștiga 115 Lei cu un profit de 15. În fond, riști 100 pentru 15 în funcție de analiza de risc pe care o faci. De cele mai multe ori, nu este chiar analiză de risc ci una de joc. Analiza de risc presupune evidențierea probabilității negative și a impactului pe care îl poate avea aceasta. Altfel spus, cum te va afecta pierderea a 100 de Lei? Ce alte efecte negative ar putea avea asupra pariurilor viitoare?

Responsabilitatea poate impune restricții

Mulți pariori vor cred că au una avantaj față de ceilalți deoarece sunt conservatori și joacă numai cote mici. Este o falsă responsabilitate și nu împiedică pierderea banilor. De fapt, pariurile repetate pe cote mici sau foarte mici pot afecta bugetul unui parior mult mai repede și mult mai grav. Gândește-te de câte ori ai riscat mult pentru a câștiga puțin. De câte ori ai sfârșit nervos pentru că ți-ai asumat pariuri care nu păreau riscante dar ai pierdut?

Strategia peste 1.5 goluri (2+) – cota @2.00 – 3 meciuri (17 Mar 2019)

Este destul de dificil să îți impui o marjă și să o respecți. Majoritatea pariorilor au ca obiectiv între 45% și 55% câștiguri.

Responsabilitatea este o atitudine care se dobîndeşte, la unii pariori mai dezvoltată, la alții mai puțin. Este direct legată și se reflectă în money-managementul pe care îl practici.

Mai ales atunci când pierzi un pariu, două sau mai multe, îți vine să mizezi mai mult pentru a recupera. Nu este deloc ușor să te abții

Avem nevoie de money-management?

Managementul bugetului la pariuri este departe de a fi automatizat. Teoretic conceptul este foarte simplu: pariază o sumă de bani proporțională cu procentul estimat aș câștigului. În mod implicit, mulți ar indica criteriul Kelly pentru a maximiza oportunitățile.

Problema este că mulți pariori sunt prea concentrați asupra altor lucruri pentru a stabili valoarea cotelor și a calcula marjele. Iar acest lucru este esențial pentru o metodă de lucru precum criteriul Kelly. Pe scurt, este vorba despre timp iar acesta este o resursă prețioasă.

Un money-management eficient apare atunci când reușești să corelezi timpul de studiu/live cu miza.

Nu există un money management ideal, care să li se potrivească tuturor pariorilor. Există însă diferite tehnici de gestionare a banilor când stabilești miza. În funcție de informații, cote, așteptări și buget poți încerca miza fixă, miza progresivă, miza procentuală sau diverse mixuri care ți se potrivesc cel mai bine,

STAI! Citeste si despre

Cum pariem pe outsideri la tenis – Wimbledon 2019

Wimbledon 2019: când vine vorba de pariuri valoroase, pe outsideri la tenis avem de unde …

Easy money (strategia cățărătorului) în 3 exemple simple și ușor de înțeles

Easy money (strategia cățărătorului) este una dintre cele mai îndrăgite strategii de pariere. Din păcate, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *